Vappu tulee – Lapissa hiihtokelit komeimmillaan

Talvi ei hellitä otettaan pohjoisesta.

ladut
Sukset hiihtoladulla.
Perttu Ruokangas / Yle

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, hiihtolatu hohtaa valkoisena. Latukone on käynyt edellisenä päivänä. Ladun pinta on kova, suksi luistaa erinomaisesti. "Lentokeli", kuten hiihtäjät asian ilmaisevat.

Rovaniemellä, Lapin pääkaupungissa, Korkalovaarasta Mäntyvaaraan kulkeva latu on hyvässä kunnossa. Sen alla on lunta arviolta 30-40 senttiä. Talvi ja sitä myötä hiihtokausi jatkuu edelleen, vaikka vappu on jo ovella. Hiihtäjiä ladulla tulee vastaan muutamia, mutta mistään ruuhkasta ei voi puhua.

Kuinka kauan latuja pidetään kunnossa Rovaniemellä?

– Siihen saakka kun se on säiden puolesta mahdollista, palveluesimies Tapio Pahtaja Rovaniemen kaupungilta vastaa.

Satoja kilometrejä latuja

Pahtajan mukaan aivan kaikkia laajan kaupungin alueella olevia latuja ei enää pidetä yllä, mutta siellä missä lunta on riittävästi, latukoneet käyvät edelleen. Hän ei ala arvioimaan sitä, kuinka pitkälle kevääseen hiihtolatuja pidetään kunnossa.

– Talvi ei hellitä otettaan, joten emme mekään, Pahtaja sanoo.

Rovaniemeä pohjoisempana ladut voivat olla vieläkin paremmassa kunnossa. Kittilän Levillä latuja on hiihdettävänä vielä 230 kilometriä, Kolarin Ylläksellä 330 kilometriä ja Inarin Saariselällä 156 kilometriä. Esimerkiksi Levillä latuja pidetään yllä toistaiseksi, kerrotaan Levin Matkailu Oy:stä.

Todellinen hiihtoniilo saa siis vielä hiihtää Lapissa pidemmän aikaa, ellei kevät ota yhtäkkiä spurttia ja ala sulattaa lumia lumia vauhdilla. Uuden kuntohuipun ehtinee saavuttaa vielä hiihtokauden vihoviimeisiin kisoihin. Kilpisjärven Saanalla, Käsivarren Lapissa järjestetään nimittäin perinteisesti juhannushiihdot.