EU-johtajat yrittävät päästä sopuun brexit-neuvotteluiden askelmerkeistä

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kehotti Brysseliin kokoontuneita valtiojohtajia yhtenäisyyteen.

Ulkomaat
Donald Tusk
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kehotti EU-maita yhtenäisyyteen lauantaina Brysselissä. Julien Warnand / EPA

Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat yrittävät päästä yksimielisyyteen tulevien brexit-neuvotteluiden vaatimuksista. Unioniin jäävien 27 maan johtajat ovat tänään lauantaina koolla Brysselissä.

Britannian pääministeri Theresa May ei osallistu kokoukseen. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vetosi EU-maihin, jotta nämä pitäisivät neuvotteluissa yhtä.

– Vain siten me pystymme viemään neuvottelut päätökseen. Se tarkoittaa, että meidän yhtenäisyytemme on myös Britannian etu, Tusk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

EU-maiden johtajien on määrä hyväksyä kokouksessa kahdeksansivuinen suunnitelma vaikeisin neuvotteluihin.

Miten käy EU-kansalaisten ja Irlannin?

Yksi vaikeista kysymyksistä tulee olemaan kolmen miljoonan Britanniassa asuvan EU-kansalaisen kohtalo. Lisäksi EU-maissa asuu miljoonaa Britannian kansalaista.

– Me tarvitsemme aukottomat vakuudet kansalaisillemme ja heidän perheilleen, joihin tilanne vaikuttaa brexitin molemmin puolin, Tusk sanoi.

EU:ssa on valmisteltu yksityiskohtaista vaatimuslistaa kansalaisten oikeuksista brexitin jälkeen.

Brexit-neuvotteluista odotetaan vaikeita, sillä ratkottavana on lukuisia vaikeita kysymyksiä, kuten Pohjois-Irlannin kohtalo.

EU:n kanta on ollut, että neuvotteluissa on ratkottava ensin eron ehdot. Kun keskustelut eron ehdoista ovat edenneet riittävän pitkälle, voidaan alkaa keskustelut Britannian ja EU:n tulevista kauppasuhteista.

Hollande: Britannia joutuu maksamaan

Ranskan presidentin François Hollanden kommentit olivat kokoukseen saapuessa Tuskia kovempia. Hän varoitti, että Britannia joutuu maksamaan tekemästään valinnasta.

Myös Saksan liitokansleri Angela Merkel ihmetteli aiemmin tällä viikolla brittien oletuksia neuvotteluista. Hän sanoi, että britit eivät tule saamaan samoja oikeuksia kuin jäsenmaat.

May ehti syyttää EU-maita jo ryhmittäytymisestä brittejä vastaan.

Britannia äänesti EU:n eron puolesta kansanäänestyksessä kesäkuussa 2016. Maa jätti virallisen eroanomuksensa EU:lle maaliskuun lopulla.

_Lähteet: AFP, Reuters, Yle _

*Lue myös: *

Näin Britannia lähtee EU:sta – Muut EU-maat lyövät tänään lukkoon brexitin suuntaviivat

Britannian brexit-pääkaupungin viesti EU:lle: Antakaa meille reilu sopimus

Uhittelevat skotit eivät hellitä: "Meillä on oikeus järjestää uusi kansanäänestys"

Brittien erokirjeen vastaanottanut Donald Tusk: "Kaipaamme teitä jo"

Analyysi: Mayn historiallinen kirje aloitti Britannian lähtölaskennan