Kuvataidekoulujen kevätnäyttelyt nostavat lapset ja nuoret oikeiden taiteilijoiden rinnalle

Kuvataidekoulujen kevätnäyttelyt ovat merkittävä osa koko lukuvuoden kestäneestä taidekasvatustyöstä. Oikea näyttely arvokkaassa näyttelytilassa saa oppilaan tuntemaan, että hänen töitään arvostetaan.

taidekasvatus
Seitsemänvuotiaiden kuvataidekoululaisten tulevaisuuden vaatteissa on muun muassa apuvälineitä.
Seitsemänvuotiaiden kuvataidekoululaisten tulevaisuuden vaatteissa on muun muassa apuvälineitä.Elina Niemistö/Yle

Kuvataidekoulu Oiva on saanut oppilaidensa taideteoksille tänä keväänä oivallisen näyttelytilan Seinäjoella. Ensimmäistä kertaa näyttely on pystytetty Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon ylläpitämän näyttelytilan, Kivinavetan, toiseen kerrokseen, niin sanottuun Vinttigalleriaaan.

– Mielestäni tässä on jotain erittäin viehättävää tässä tilassa, Oivan taideaineiden opettaja Mikko Hakomäki innostuu.

Näyttely avattiin juhlavasti ja virallisesti tiistai-illalla.

– Avasimme vähän vielä juhlavammin kuin aikuisten näyttelyt ja meillä oli ennätyssuuri yleisö, amanuenssi-museolehtori Kirsi Hänninen Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseolta tarkentaa. Tulevaisuuden kaupunki -teemalla luodun näyttelyn avasi kaupungin kehitysjohtaja.

Peppi Ignatiuksen seepra on monitulkintainen teos. Opettaja Mikko Hakomäki kiittelee teokeoksen onnistunutta ideaa.
Peppi Ignatiuksen seepra on monitulkintainen teos. Opettaja Mikko Hakomäki kiittelee sen onnistunutta ideaa.Päivi Rautanen/Yle

Aikuisten kanssa samalle viivalle

Kirsi Hänninen ja Mikko Hakomäki molemmat korostavat kevätnäyttelyiden merkitystä osana koko lukuvuoden taidekasvatusta. Oppilaalle on aivan eri juttu saada työnsä esiin oikeaan näyttelytilaan kuin pelkästään kuvataidekoulun seinille.

– Se on erittäin merkittävä asia. Silloin lapset nostetaan oikeiden taiteilijoiden rinnalle, aikuisten ihmisten kanssa samalle viivalle. Oppilaat oppivat myös juhlavista avajaisista. He näkevät, että heidän töitään arvostetaan, Mikko Hakomäki perustelee.

Kirsi Hänninen huomauttaa, että jo demokraattisuuden periaatteen vuoksi lapsilla ja nuorilla tulee olla mahdollisuus saada visioitaan ja ääntään esiin myös maakuntamuseossa.

Kevätnäyttelyllä on merkityksensä myös opettajalle. Mikko Hakomäki katselee tyytyväisenä näyttelyä, jonka hän on kollegoineen ja museon väen kanssa rakentanut alle 7-vuotiaiden, kouluikäisten ja osin jo yli 18-vuotiaiden oppilaiden töistä.

– Oikeastaan tämä on parasta palkkaa, mitä voi työstään saada.

Mistä tila seuraaville näyttelyille?

Viime kevät oli kuvataidekoulu Oivassa poikkeuksellinen. Oiva on pitkään järjestänyt kevätnäyttelynsä Seinäjoen taidehallissa, mutta viime vuonna taidehallista ei riittänyt näyttelytilaa lapsille ja nuorille. Näyttelyn järjestämisessä oli pidettävä välivuosi, kun korvaavaa tilaa ei löytynyt. Kuvataidekoulu pitää kuitenkin kynsin hampain kiinni siitä periaatteesta, että oppilaiden työt saadaan joka kevät arvokkaasti esille lukuvuoden päätteeksi.

– Näyttely on merkittävä osa taidekasvatusta. Sen eteen tehdään töitä. Toivottavasti tästä kaupungista löytyy tiloja jokavuotiselle näyttelylle, Mikko Hakomäki huomauttaa.

Vaikka tämän kevään näyttelypaikka on ihanteellinen, maakuntamuseon näyttelytiloistakaan ei ole automaattisesti apua tuleville vuosille.

– Toivottavasti se on mahdollista uudelleen jonakin vuonna. Ensi vuoden näyttelykalenteri on jo pitkälle luotu, mutta toivottavasti saamme näin tasokasta, teemallista näyttelyä Oivalta joskus tulevaisuudessakin maakuntamuseoon. Tämän kevään näyttelyllä on tosi paljon sanomaa, Kirsi Hänninen kannustaa.

Pinja Niemi-Nikkolan tintamareski valmistuu kuvataidekoulu Oivassa.
Pinja Niemi-Nikkolan tintamareski valmistuu kuvataidekoulu Oivassa.Mikko Hakomäki

Tulevaisuuden visioijia

Millainen näyttely sitten saa maakuntamuseonkin innostumaan? Esillä on eri ikäisten kuvataidekoululaisten näkemyksiä tulevaisuuden kaupungista. Melkein yhdellä silmäyksellä huomaa, että seinäjokelaislasten tulevaisuus näyttää raikkaalta, värikkäältä ja siinä on positiivinen vire, mutta mukaan mahtuu myös varoittavia esimerkkejä katastrofin aineksista.

Alle kouluikäiset ovat luoneet sekatekniikoilla tulevaisuuden maisemia.

– Heidän työnsä ovat intuitiolla ja innostuksella tehtyjä. Intuitio ja innostus ovat sellaisia työkaluja, että niillä pääsee jo pitkälle, Mikko Hakomäki kuvaa.

”Jos olet vihainen, purista tätä”

Hakomäki laittoi omat oppilaansa muotoilemaan tulevaisuuden esineitä ja tulevaisuuden mummoloita. Yksi tulevaisuuden esineistä saa opettajan erityisesti myhäilemään. Se on nimeltään puuaromia. Tekijä on kirjoittanut viereen tekstin: ”Kaipaatko maaseudun puita? Tämä laite saa koko huoneen tuoksumaan lempipuultasi. Voit valita puun tietyistä napeista.”

– Pilvenpiirtäjän katolla voi kaivata ihanaa männyn tuoksua, eikä tarvitse kuin painaa napista. Ja hei, täällä on laite, joka on varsin toimiva jo nyt. Se on Kiukku: ”Jos olet vihainen, purista tätä, se auttaa”, Mikko Hakomäki hymyilee.

Julia Tiisjärvi viimeistelee maalaustaan kuvataidekoulu Oivassa.
Julia Tiisjärvi viimeistelee maalaustaan kuvataidekoulu Oivassa.Mikko Hakomäki

Tulevaisuudenkin mummoloissa ovat tapetit seinillä

Yksitoistavuotiaat oppilaat kuvittelivat itsensä vuoteen 2097 ja muotoilivat mummolan tiettyyn tilaan. Mukaansa sai muotoilla viisi tärkeimmäksi katsomaansa esinettä.

– Kaikenlaisia esineitä löytyy, mutta ei ainuttakaan seuralaista, vain koiria ja kissoja. Mummoilla tai paapoilla ei näy sitä toista kumppania, mummoa tai paappaa, Mikko Hakomäki huomaa.

Tulevaisuuden mummoloissa on jotain hyvin perinteistä. Kaikki oppilaat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet mummoloiden seinille tapetit ja monella lattialla on räsymatot.

– Se on aika konservatiivista, mutta täällä on muutama silmiinpistävän kaunis tapetti, jonka voisin ottaa saman tien kotini seinille. Tässä on tällainen metsätapetti ja tuolla on sinipilkkuinen, vesiväreillä tehty kaunis tapetti, Mikko Hakomäki tuumaa.

Amanuenssi-museolehtori Kirsi Hänninen ja taideaineiden opettaja Mikko Hakomäki ovat tyytyväisiä siihen, mitä kuvataidekoulu Oivan oppilaat saivat irti tulevaisuus-teemasta.
Amanuenssi-museolehtori Kirsi Hänninen ja taideaineiden opettaja Mikko Hakomäki ovat tyytyväisiä siihen, mitä kuvataidekoulu Oivan oppilaat saivat irti tulevaisuus-teemasta.Päivi Rautanen/Yle