Pohjois-Korean ohjuskoe tuomittiin: "Suuri uhka Japanille"

Tokion metro pysäytettiin ohjuskokeen vuoksi. Japanin pääministeri Shinzo Abe vetosi Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

Pohjois-Korea
YK:n turvaneuvoston kokous
Japanin ulkoministeri Fumio Kishida, Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson ja Etelä-Korean ulkoministeri Yun Byung-se keskustelivat Pohjois-Korean tilanteesta perjantaina YK:n turvallisuusneuvostossa. EPA

Pohjois-Korean uusin ohjuskoe on tuomittu laajasti maailmalla. Vaikka ohjuskoe epäonnistui, se on saanut Pohjois-Korean lähialueen maat hermostumaan.

Japanin pääministeri Shinzo Abe tuomitsi kokeen voimakkaasti. Lontoossa parhaillaan vieraileva Abe vetosi Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, jotta ne pitäisivät paineita yllä Pohjois-Koreaa kohtaan.

– Tämä on vakava uhka maallemme. Tätä ei voi missään nimessä hyväksyä, Abe sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Japanin pääkaupungissa Tokiossa tärkeimmät metrolinjat oli pysäytetty kymmeneksi minuutiksi, kun varoitus Pohjois-Korean ohjuskokeesta oli tullut.

Abe vetosi erityisesti Kiinaan, jotta se ottaisi rakentavan rooli Korean niemimaan jännittyneen tilanteen ratkomisessa. Kiina on harvoja maita, joilla on vielä suhteet Pohjois-Koreaan, vaikka suhteet ovatkin olleet koetuksella viime aikoina.

Etelä-Korean ulkoministeriö tuomitsi ohjuskokeen "tulella leikkimiseksi".

Etelä-Korean merivoimat ilmoitti myös aloittaneensa yhteiset sotaharjoitukset Yhdysvaltain kanssa. Harjoitukseen osallistuu lentotukialus, jonka Yhdysvallat lähetti hiljattain alueelle.

Trump tuomitsi iskun Twitterissä

Pohjois-Korea on jatkanut kiistellyn ohjus- ja ydinohjelmansa kehittämistä kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. Lauantain ohjuskoe oli Pohjois-Korean kolmas tässä kuussa.

Koe tehtiin vain hieman sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli kokoontunut keskustelemaan Pohjois-Korean jännittyneestä tilanteesta.

Yhdysvallat vaati kokouksessa muun muassa kovempia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan. Ohjuskokeen jälkeen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tilannetta Twitterissä.

– Pohjois-Korea ei kunnioittanut Kiinan toiveita ja sen erittäin kunnioitettua presidenttiä, kun se laukaisi tänään ohjuksen, tosin epäonnistuneen sellaisen. Huono juttu! Trump kirjoitti.

Trumpin hallinto on väläyttänyt voivansa ryhtyä myös sotilaallisiin toimiin Pohjois-Koreaa vastaan. Tätä mahdollisuutta on pidetty kuitenkin epätodennäköisenä.

Lähteet: AP, Reuters

*Lue myös: *

Harvinainen video: Tältä näyttää ajomatka maailman suljetuimmassa pääkaupungissa Pjongjangissa

Pohjois-Korea teki jälleen epäonnistuneen ohjuskokeen

Pohjois-Korea on valmis puhumaan 40 vuotta vanhasta velasta Suomelle – Ylen erikoishaastattelu Pjongjangissa

10 kysymystä Korean niemimaan tilanteesta – Miten lähellä sota on?

Yle Pohjois-Koreassa: Toimittajat herätettiin ennen auringonnousua seuraamaan Kim Jong-unin katujuhlaa