1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Petteri Orpo

Orpo vastaa euroeroa väläyttäneelle Sampo Terholle: Hallituksen riveistä ei voi kuulua EU-vastaisia puheita

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muistuttaa perussuomalaisia siitä, ettei hallituksessa voi olla eriäviä EU-kantoja.

Petteri Orpo
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo Ylen Ykkösaamun toimittajan Seija Raution vieraana.

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan hallituksessa ei voi olla erilaisia kantoja Suomen EU-jäsenyydestä. Orpo sanoi TV1:n Ykkösaamussa edellyttävänsä myös uusilta ministereiltä sitoutumista hallitusohjelman mukaiseen EU-linjaan.

Perussuomalaisten tuleva kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri ja puolueen puheenjohtajaehdokas Sampo Terho on väläyttänyt puheenjohtajakampanjansa yhteydessä Suomen eroa eurosta ja uutta kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Terho sanoi viime viikolla kampanja-avauksessaan pitävänsä todennäköisenä, että Suomi luopuu eurosta lähivuosikymmenten aikana. Hän on myös valmis nostamaan kansanäänestyksen EU-erosta perussuomalaisten tavoitteeksi seuraavalle vaalikaudelle, jos puolue niin päättää.

– Tälläisiä puheita ei Suomen hallituksen jäsen tietenkään voi sanoa, se on aivan selvä. Suomi on hallitusohjelman mukaisesti, ja oman etunsa mukaisesti aktiivinen Euroopan unionin jäsen, ja me kuulumme euroalueeseen, muistutti Orpo Ykkösaamussa.

– Kyllä minä lähden siitä, ja edellytän sitä, että kaikki hallituksen ministerit seisovat tämän linjan takana, ja puheiden Fixiteistä tai erosta EU:sta pitää jäädä jonnekin muualle.

Sipilä: Hallitusohjelma ei muutu

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) teroittaa, että Sampo Terhon nostaminen hallitukseen ei muuta hallituksen Eurooppa-politiikkaa, joka on kirjattu hallitusohjelmaan.

– Yhdessä on sovittu että sitä jatketaan ja sen kirjauksia kunnioitetaan, Sipilä sanoi Brysselissä iltapäivällä.

Orpo ei vielä halunnut ottaa kantaa siihen onko kokoomus valmis jatkamaan hallituksessa perussuomalaisten kanssa, jos puolueen puheenjohtajaksi nousee EU-kriittinen Jussi Halla-aho. Mm. entinen kokoomusministeri ja Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori on sanonut ettei puolue voi olla kanssa samassa hallituksessa Halla-ahon kanssa.

– Kokoomus ei voi tietenkään olla arvojensa vastaisessa hallitustyöskentelyssä, mutta katsotaan sitten heidän puoluekokouksensa jälkeen, totesi Orpo.

Orpo: Niinistön päätös alkusyksyyn mennessä

Presidentti Sauli Niinistö ei ole vielä ilmoittanut aikooko hän asettua ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa. Orpon mukaan kokoomuksen suunnitelmissa on alkusyksystä pidettävä puoluekokous, johon mennessä presidentin toivotaan kertovan päätöksestään.

– Silloin tietenkin viimeistään meidän pitäisi tietää mikä on asetelma. On sanomatta selvää että toivon presidentti Niinistön asettuvan ehdolle, hän on tehnyt upeaa työtä ulkopolitiikan johdossa.

– Toivon että hän tätä jatkaisi ja tietenkin myös jännitän mihin ratkaisuun hän päätyy, sanoi Orpo Ykkösaamussa.

Lue myös:

Sampo Terho väläyttää Suomen eroa eurosta ja EU:sta

Orpo uusimmasta hallintarekisterikäänteestä: Rekisteriä ei oteta käyttöön Suomessa

Lue seuraavaksi