1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhanhoito

Hyinen huhtikuu tuskastuttaa kauppapuutarhoilla – kasvihuoneet täyttyvät, mutta ulkona on liian kylmää

Ensimmäiset kesäkukat tursuilevat jo ulos kasvihuoneiden kasvatusruukuista, mutta lunta on vielä yli puolessa Suomea. Monilla puutarhoilla pukkaa tuskanhikeä.

Puutarhanhoito
Puutarhuri Erkki Myller Joensuun Viherkeskuksesta.
Puutarhayrittäjä Erkki Myller tuskailee, kun ensimmäisiä kesäkukkia orvokkeja ei saa ulos kylmän sään vuoksi. Yle / Marja-Liisa Kämppi

– Ensimmäisenä täältä lähtee normaalisti orvokki liikenteeseen, mutta sillä on ollut tänä keväänä huonoa kylmistä ilmoista johtuen, Joensuun Viherkeskuksen yrittäjä Erkki Myller kertoo kasvihuoneen täysien kukkalavojen äärellä.

Monenväriset orvokit peittävät jo kasvatuslavat yhtenäisenä mattona. Puutarhuri myöntää, että myyntikasvuisilla kasveilla alkaa olla ahdasta.

– Kyllä näistä mielellään jo luovuttaisiin. Kyllä orvokkeja tähän aikaan on yleensä mennyt jo ihan eri tavalla mitä tänä keväänä, Myller kertoo.

Puutarhan kevätsuunnitelmat ovatkin nyt pahasti myöhässä.

– Olisi pitänyt päästä jo harventamaan näitä kukkia. Orvokit pitäisi olla jo tuolla pihalla karaistumassa ja niiden tilalle täällä levitettäisiin näitä muita kasveja, mutta näyttäisi vähän lykkääntyvän, Myller huokaisee.

Orvokit ulos suoraan tarjoushinnoilla

Juuri mitään tilanteelle ei ole tehtävissä.

– Kun ilmat lämpiää, sitten pitää vaan myydä tavaraa pois alta, että päästään normaaliin tahtiin.

Tämä tarkoittaa hintojen putoamista.

– Orvokin kanssa käy niin. Normaalisti tähän aikaan myydään vielä vähän kovemmilla hinnoilla, mutta nyt on laitettu jo amppelit tarjoukseen saman tien.

Puiden ja pensaiden taimet puolestaan odottelevät lavoilla siirtoa myyntikentälle, jossa on vielä 30-40 sentin lumikerros. Väliaikainen varastointipaikka aurattiin lumesta vapunalusviikolla.

– Normaalisti nämä olisi saanut laittaa suoraan myyntipaikoille, Myller toteaa.

Kaikkiaan kylmä jakso siirtää kevättöitä toukokuulle, jolloin muutoinkin on jo puutarhoilla kädet täynnä työtä.

– Tuntuu huonolta, joutuu yhdessä kuukaudessa tekemään kahden kuukauden työt. Haasteellista, niin kuin sanotaan kauniisti, hymähtää Myller.

Kasvihuoneiden tuuletusautomatiikka kuulostaa menneen sekaisin, kun kattoluukut aukeavat ja sulkeutuvat muutaman minuutin välein.

– Se systeemi on hepulissa tällaisella kelillä, kun ulkona on nollan kieppeillä ja sisällä on reilut 20 astetta lämmintä. Automatiikka pyrkii pitämään lämpötilan ja äkkiä tuuletus tehoaa, niin se taas vetää kiinni luukkua.

harsolla suojattuja kasveja
Kylmä kevät pitkittää ahavan vaaraa, minkä vuoksi puutarhan havukasvit kannattaa suojata etteivät ne kuivu auringossa ja tuulessa ennen maan sulamista. Yle / Marja-Liisa Kämppi

Havut kannattaa nyt suojata ahavalta

Puutarhuri pitää kasvien kanssa pahimpana menneen talven osalta viivästynyttä kevättä.

– Kasvukauden alku venyy, siinä on omat haasteensa. Esimerkiksi havukasveilla pitää jatkaa kevätauringolta suojaamista vähän pitemmälle kuin normaalisti.

Kyse on kevätahavasta, joka voi koitua kasvin kohtaloksi.

– Juuristo on vielä jäässä ja aurinko alkaa lämmittää kasvustoa. Niin kasvi haihduttaa enemmän kuin saa maasta ja kuivattaa itse itsensä, jos ei sitä suojaa, ammattilainen selvittää.

Myller neuvookin kotipuutarhureita.

– Ainakin hiljaittain istutettujen havukasvien kanssa kannattaa kevätsuojaus katsoa tarkemmin mitä normaalisti, puutarhuri vinkkaa.

Havuja voi myös kastella, jos lumi on sulanut kasvin tyveltä.

– Maan sulamista voi auttaa, jos kastelee juurelta haalealla vedellä.

Isommille kasveille voi kaataa vettä ihan runsaasti eli mieluummin ämpärillä kuin pienellä kastelukannulla.

Maaperän lämpenemistä kannattaa odottaa ennen istutuspuuhia. Eniten malttia vaaditaan kesäkukkien kanssa.

– Aloittaa rauhallisesti orvokilla ja sitten, kun tulee pysyvästi lämpimämpää niin aloittaa muut kesäkukkien istutukset.