Herätys: Trump ei tingi linjastaan, Euroopan demarit eksyksissä, vappuhulinat täyttävät keskustat

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Donald Trump "Make America Great Again" -tilaisuudessa Harrisburgissa 29. huhtikuuta.
Donald Trump "Make America Great Again" -tilaisuudessa Harrisburgissa 29. huhtikuuta.Jim Watson / AFP

Trump valmis "suuriin taisteluihin"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvaili juhlapuheessaan virkakautensa ensimmäistä sataa päivää hyvin jännittäväksi ja tuottoisaksi. Hän painotti olevansa valmis taistelemaan ajamiensa asioiden puolesta.

Trump otti esille kampanjasta tuttuja teemoja, kuten muurin, tiedotusvälineet ja Pariisin ilmastosopimuksen. Hän sanoi tekevänsä seuraavan kahden viikon aikana suuria päätöksiä Pariisin ilmastosopimuksen suhteen. Trump uhkasi kampanjansa aikana Yhdysvaltojen vetäytyvän pois sopimuksesta.

Lisäksi Trump vakuutti yleisölle, että Meksikon rajalle tullaan rakentamaan hänen lupaamansa muuri. Meksiko on kieltäytynyt maksamasta muuria, joten Trumpin hallinto yrittää saada siihen rahaa kongressilta.

Samaan aikaan tuhannet ihmiset vastustivat Trumpin ympäristöpolitiikkaa mielenosoituksissa eri puolilla Yhdysvaltoja.

Kuvassa paavi puhuu mikrofoniin lentokoneessa. Kaksi avustajaa pitää häntä pystyssä ilmeisesti ilmakuoppien takia.
Paavi Franciscus piti lehdistötilaisuuden lentokoneessaan matkalla Kairosta Roomaan 29.2. 2017.Epa/ Gregorio Borgia/ AP/ Pool

Paavi ehdottaa Norjaa Pohjois-Korean välittäjäksi

Paavi Franciscus on huolestunut Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean ohjuskokeiden takia kiristyneistä suhteista. Paavi ehdottaa, että kolmannen osapuolen, kuten Norjan tulisi toimia kriisin välittäjänä. Paavi arvosteli myös YK:n toimintaa, sanoen sen muuttuneen liian laimeaksi.

Martin Schulz vierailulla Hollannissa joulukuussa 2015.
Saksan sosiaalidemokraattien kansleriehdokas Martin Schultz on Euroopan demareiden valopilkku.Jerry Lampen / EPA

Euroopan demarit eksyksissä, mistä uusi suunta?

Sosiaalidemokraatit ovat näivettyneet retropuolueeksi monessa Euroopan maassa. Demarit ovat vajonneet hämmennyksen tilaan menetettyään asemiaan sosiaalidemokratian entisissä mahtimaissa. Pohdimme, mistä löytyy tulevaisuuden missio Euroopan demaripuolueille?

"Mantan" lakitus esplanadin puistossa.
Mauri Ratilainen / AOP

Patsaiden pesua ja valkoisia lakkeja

Vappuhulinat täyttävät kaupunkien keskustat iltapäivästä alkaen. Juhlan vahvimpiin perinteisiin kuuluu patsaiden pesu ja lakitus. Helsingissä Havis Amanda pestään ja lakitetaan perinteisin menoin kello 18. Tänä vuonna lakin Mantan päähän pujottaa ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta. Mantan lakitusta voi seurata suorana Yle Areenasta.

sääkartta.
Yle

Vappuaatto on kolea ja ajokeli kehno

Ilmatieteen laitos varoittaa sunnuntaiaamulla huonosta ajokelistä lumi- ja räntäsateen sekä sohjoisten teiden takia. Varoitus on voimassa koko maassa itäosaa lukuunottamatta. Pelti rytisi yöllä, mutta kukaan ei kuollut tai loukkaantunut vakavasti onnettomuuksissa.

Vappuaaton sää on koko maassa hyvin tuulinen ja kolea. Runsaimmat sateet liikkuvat sunnuntaina maan pohjoisosan ylle, mutta maan etelä- ja keskiosassa voi edelleen tulla vesi- ja räntäkuuroja. Iltaa kohti sää poutaantuu aivan etelässä.

Katso myös paikkakuntasi sää osoitteesta yle.fi/saa.