Paavi: Pohjois-Korean tilanne kärjistynyt "liian kuumaksi"

Paavi Franciscus on esittänyt huolensa Korean niemimaan tilanteesta ja esittää kriisiin ulkopuolista sovittelijaa, esimerkiksi Norjaa.

Franciscus
Kuvassa paavi puhuu mikrofoniin lentokoneessa. Kaksi avustajaa pitää häntä pystyssä ilmeisesti ilmakuoppien takia.
Paavi Franciscus piti lehdistötilaisuuden lentokoneessaan matkalla Kairosta Roomaan 29.2. 2017.Epa/ Gregorio Borgia/ AP/ Pool

Paavi Franciscus ehdottaa, että kolmannen osapuolen tulisi toimia välittäjänä Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen kärjistyvässä kriisissä.

Paavi esittää välittäjäksi esimerkiksi Norjaa, joka voisi pyrkiä viilentämään "liian kuumaksi" muuttunutta ja ydinsodan uhkan nostattanutta tilannetta.

– Maailmassa on monia mahdollistajia ja itseään tarjoavia välittäjiä, kuten esimerkiksi Norja. Norja on aina valmis auttamaan. Se on yksi maa monista, paavi Franciscus totesi.

Katolisen kirkon johtaja kertoi ajatuksistaan toimittajille lentokoneessa, kun hän oli palaamassa vierailultaan Kairosta Vatikaaniin.

Paavin mielestä YK:n toiminta on muuttunut liian laimeaksi ja sen pitäisi vahvistaa johtajuuttaan maailman diplomatiassa.

– Pohjois-Korean ohjuskysymys on kehkeytynyt yli vuoden ajan, mutta nyt vaikuttaisi, että tilanne on kärjistynyt liian kuumaksi.

Franciscus kertoi olevansa valmis tapaamaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toukokuussa tämän Euroopan-matkalla. Trumpin on määrä vierailla Italiassa, Sisiliassa G7-maiden kokouksessa toukokuun loppupuolella.

– Otan vastaan jokaisen valtion johtajan, joka pyytää tapaamista, paavi sanoi toimittajille.

Toistaiseksi Vatikaani ja Valkoinen talo eivät ole keskustelleet mahdollisesta tapaamisesta.

Lähteet: Reuters, AP