Malin poikkeustila jatkuu

YK pitää Malin turvallisuustilannetta hälyttävänä, koska terroristijärjestöt tekevät yhä enemmän iskuja.

Mali
YK:n sinisillä lipuilla peitettyjä ruumisarkkuja, Malin lippu puolitangossa
Helmikuussa 2016 seitsemän YK-sotilasta kuoli iskussa Kidalissa, Malissa.EPA/STR

Länsiafrikkalaisen Malin poikkeustilaa on jatkettu kuudella kuukaudella lokakuun loppuun saakka.

Malin kansanedustajat äänestivät yksimielisesti poikkeustilan jatkamisesta ja antoivat turvallisuusviranomaisille lisää oikeuksia pidätyksiin.

Poikkeustilaa on jatkettu jo useaan kertaan.

YK:n edustaja on sanonut Malin turvallisuustilanteen olevan hälyttävä, kun terroristijärjestöt tekevät yhä useampia iskuja. Mali on vaarallisin paikka YK:n työntekijöille. Pommituksissa, väijytyksissä ja maamiinojen räjähdyksissä kuoli viime vuonna yhteensä 26 YK:lle työskentelevää.

Vuonna 2012 kansannousun seurauksena maan presidentti syrjäytettiin ja syntyi valtatyhjiö. Vuonna 2013 Ranskan johtama sotilasoperaatio ajoi ääri-islamistiset kapinalliset pois Pohjois-Malista, jossa valtaa oli pitänyt myös terroristijärjestö al-Qaida. Islamistiryhmät toimivat kuitenkin edelleen alueella.

Malin halliltuksen ja separatistiryhmien välillä kirjoitettiin rauhansopimus vuonna 2015. Rauhansopimuksen saattaminen voimaan on kuitenkin käynyt hitaasti.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Malin hallitus on epäonnistunut suojelemaan siviilejä islamistitaistelijoilta.

_Lähteet: AFP, Reuters _