Hyppää sisältöön

Vihapuheista syytteet kahdelle kansanedustajalle Slovakiassa

Kummatkin kansanedustajat, Stanislav Mizik ja Milan Mazurek, kuuluvat äärioikeistolaiseen Kansanpuolue - Meidän Slovakia –puolueeseen.

Äärioikeistolaisen Kansanpuolue Meidän Slovakian järjestämä islamin vastainen mielenosoitus Bratislavassa, Slovakiassa, syksyllä 2015. Kuva: Jakub Gavlak / EPA

Slovakiassa poliisi on nostanut syytteen kahta kansanedustajaa vastaan vihapuheesta.

Jos kansanedustajat todetaan syyllisiksi, voi rangaistus olla jopa kuusi vuotta vankeutta. Vihapuheiksi epäillään kansanedustajien puheita, jotka kohdistuivat romaneihin, juutalaisiin sekä muslimeihin.

Kansanedustajat Stanislav Mizik ja Milan Mazurek kuuluvat molemmat äärioikeistolaiseen Kansanpuolue - Meidän Slovakia –puolueeseen.

Mizik sai syytteen sosiaaliseen mediaan nostamastaan nimilistasta, jossa hän oli nimennyt henkilöitä ”juutalaista alkuperää oleviksi” sekä ”romanien ihailijoiksi”. Listalla olleet henkilöt olivat saaneet tänä vuonna presidentti Andrej Kiskan kunnianosoituksen.

Lisäksi Mizik sai jo aiemmin sakot islamia halventavasta kommentistaan.

Kansanedustaja Milan Mazurek puolestaan on todennut sosiaalisessa mediassa, että natsi-Saksan historiaa ja juutalaisten joukkotuhoa on vääristelty.

Slovakiassa perustettiin helmikuussa erityinen poliisiyksikkö hillitsemään ääriliikkeitä, tehtävänään ehkäistä terrorismia sekä viharikoksia ja vihapuhetta.

Maassa reilu vuosi sitten järjestetyissä parlamenttivaaleissa nousi useita äärikansallismielisiä, EU-vastaisia ja muukalaisvihamielisiä puolueita. 

Lähteet: Reuters

.
.