Filippiinien räyhäävä presidentti sai Trumpilta kutsun Valkoiseen taloon

Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten huumeiden vastaisen sodan aikana on kuollut tuhansia ihmisiä.

Filippiinit
Presidentti Duterte seisoo valkoisessa kauluspaidassa paraatiunivormuissa olevien venäläisten laivastosotilaiden rivin edessä. Hänen vieressään seisoo upseeri valkoisessa univormussa ja koppalakissa pitäen miekka koholla. Taustalla olevilla merisotilailla on valkoiset koppalakit, mustat univormut ja kiväärit, joissa on pistimet kiinnitettyinä.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte kävi venäläisen ohjusristeilijän Varjagin kannella Manilan satamassa.Mark R. Cristino / EPA

Alatyylisistä solvauksista ja kovista otteista tunnettu Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on saanut Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta kutsun Valkoiseen taloon.

Duterten maine kansainvälisillä areenoilla on ollut hyvin ristiriitainen. Hän on ehtinyt kutsua Yhdysvaltain edellistä presidenttiä Barack Obamaa huoranpenikaksi, uhannut läpsiä EU-johtajia sekä erota YK:sta ja kansainvälisestä rikostuomioistuimesta.

Duterte ja Trump puhuivat viikonloppuna puhelimitse, minkä jälkeen Valkoinen talo kuvaili keskustelua ystävälliseksi. Keskustelun keskiössä oli alueellinen turvallisuus ja etenkin Pohjois-Korean jännittynyt tilanne, kertoo uutistoimisto AFP.

Yhdysvallat on pelännyt, että Filippiinit ajautuu Duterten johdolla lähemmäs Kiinaa. Yhdysvallat ja Filippiinit ovat olleet pitkäaikaiset liittolaiset, mutta Duterte luotsaa maata lähemmäs Kiinaa sekä kauppasuhteissa että turvallisuuspolitiikassa.

– Presidentti Trump on kutsunut presidentti Duterten Valkoiseen taloon, keskustelemaan Yhdysvaltain ja Filippiinien liittolaisuuden tärkeydestä. Liittolaisuus kulkee nyt hyvin positiiviseen suuntaan, Valkoisen talon lausunnossa sanottiin.

Dutertea epäillään laajoista ihmisoikeusloukkauksista

Tuhansia ihmisiä on kuollut huumeiden vastaisessa sodassa sen jälkeen, kun Duterte aloitti vajaa vuosi sitten tehtävänsä Filippiinien presidenttinä. Monet ovat kuolleet epäselvissä olosuhteissa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin varoitti lokakuussa Filippiinejä siitä, että se saattaa ryhtyä tutkimaan laittomilta vaikuttavia surmia. Kun Duterten hallinnon toimet ovat saaneet arvostelua kansainvälisesti, Duterte on vastannut arvosteluun jyrkillä ja välillä alatyylisillä loukkauksilla.

Juuri Obaman hallinnon nihkeä suhtautuminen Duterten otteidiin huumeiden vastaisessa sodassa oli yksi syy Yhdysvaltojen ja Filippiinien suhteiden kylmenemiseen.

Valkoisen talon lausunnon mukaan Trump ja Duterte olivat keskustelleet Filippiinien sodasta huumeita vastaan. Lausunnossa sotaa kuvailtiin vaikeaksi ja todettiin, että sama ongelma vaivaa monia maita.

*Lue lisää: *

Filippiinien Duterte haluaa olla kuin hirmuvaltias Idi Amin, ihmisoikeudet eivät kiinnosta

Tausta: Valtapeliä Tyynellämerellä – Onko Filippiinit uusi domino Kiinan ja Yhdysvaltain pelilaudalla?

Presidentti Duterten kova kriitikko sai huumesyytteet ja pidätettiin Filippiineillä

Filippiinien presidentti Duterte uhkaa vetää maansa YK:sta

Obama tapasi sittenkin Filippiinien presidentin: "Vaihtoivat kohteliaisuuksia"