Vuosikymmen kadoksissa – Madeleine McCannin vanhemmat uskovat yhä tyttärensä löytyvän

Brittityttö Madeleine McCannin katoamisesta tulee ensi viikolla kuluneeksi kymmenen vuotta, mutta hänen kohtalonsa on yhä hämärän peitossa.

Kadonneet lapset
Kolmivuotias Madeleine McCann vuonna 2007.
Kolmivuotias Madeleine McCann vuonna 2007.EPA

Oli 3. toukokuuta 2007. McCannien perhe viisihenkinen oli viettämässä lomaa ystäviensä kanssa Praia da Luzissa Portugalissa. Perhe oli viettänyt päivällä aikaa uima-altaalla.

Alkuillasta perheen vanhemmat Gerry ja Kate McCann laittoivat kolmevuotiaan Madeleine-tyttärensä sekä kaksivuotiaat kaksoset nukkumaan. Noin puoliyhdeksän aikaan he lähtivät illallistamaan tapas-paikkaan ystäviensä kanssa noin 50 metrin päähän.

Seurueen aikuiset kävivät säännöllisesti tarkistamassa, että lapsilla oli kaikki hyvin.

Kun Gerry kävi perheen lomahuoneistoissa hieman yhdeksän jälkeen, hän huomasi makuuhuoneen oven olevan hieman enemmän raollaan kuin lähtiessä.

Ocean Club Praia da Luzissa, Algarvessa.
Ocean Club Praia da Luzissa, Algarvessa.Alamy / AOP

Kun heidän ystävänsä kävi puolen tunnin kuluttua ylhäällä, huoneistossa oli hiljaista. Hän oletti kaiken olevan hyvin, eikä katsonut lastenhuoneeseen.

Noin kymmeltä illalla oli Kate McCannin vuoro tehdä tarkistuskierros. Hän näki, että lastenhuoneen ikkuna oli auki. Sitten hän tajusi tyttärensä Madeleinen kadonneen.

Lyhyen etsinnän jälkeen poliisit hälytettiin paikalle. Alkoi 2000-luvun seuratuin kadonneen ihmisen etsintä.

Madeleine McCann olisi pian 14-vuotias

Madeleine McCannin katoamisesta tulee kuluneeksi keskiviikkona kymmenen vuotta. Vaikka etsinnät ovat jatkuneet jo vuosikymmenen, poliisi ei tiedä edes sitä, onko Madeleine McCann elossa.

Jos Madeleine on yhä elossa, hän täyttää 12. toukokuuta 14 vuotta.

Katoaminen sai heti valtavan mediahuomion. McCannin pariskunnan epätoivoiset haastattelut levisivät pian brittilehdistössä. Viattomasti kameraan katsovan suurisilmäisen pikkutytön kasvot tulivat kansainvälisesti tunnetuiksi.

Madeleinen vanhemmat puhumassa lehdistölle Algarvessa 11. toukokuuta 2007.
Madeleinen vanhemmat puhumassa lehdistölle Algarvessa 11. toukokuuta 2007.Melanie Map's / EPA

Etsinnän aikana johtalangat ja silminäkijähavainnot on päättyneet aina umpikujaan tai vielä paljon useammin osoittautuneet vääräksi.

Monet ovat väittäneet nähneensä Madeleinen vuosien mittaan eri puolilla maailmaa – muun muassa Ruotsissa, Belgiassa, Espanjassa, Paraguayssa, Uudessa Seelannissa ja Intiassa.

Vuosikymmenen kestäneet etsinnät ovat maksaneet jo 14 miljoonaa euroa. Lisää rahaa myönnettiin maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun), jotta etsinnät voisivat jatkua ainakin syyskuulle.

Tapausta tutkii BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhä neljä etsivää.

Etsintäilmoitus brittipubin ovessa Etelä-Espanjassa vuonna 2007.
Etsintäilmoitus brittipubin ovessa Etelä-Espanjassa vuonna 2007.Alamy / AOP

Paljon teorioita, vähän tietoa

Madeleinen kohtalosta on esitetty vuosien varrella (siirryt toiseen palveluun)lukuisia teorioita. Hänen on epäilty joutuneen pedofiilin sieppaamaksi, murtovarkaiden tappamaksi ja ihmiskaupan uhriksi. Hänen on epäilty myös kävelleen pois asunnosta ja joutuneen onnettomuuden uhriksi.

Portugalin poliisi epäili aluksi, että McCannit olisivat voineet tappaa tyttärensä vahingossa. Vuonna 2008 Portugalin poliisi ilmoitti kuitenkin, ettei se pidä enää pariskuntaa epäiltynä. Samalla Portugalin poliisi lopetti tutkinnan.

Vuoden 2008 jälkeen etsinnät jatkuivat McCannien palkkaamien yksityisetsivien voimin. Toukokuussa 2011 Britannian silloinen sisäministeri, nykyinen pääministeri Theresa May ilmoitti brittipoliisin käyvän todistusaineistoa läpi uudelleen yhdessä Portugalin poliisin kanssa.

Virallisesti uusi tutkinta aloitettiin vuonna 2013. Scotland Yardin mukaan etsinnät lähtevät oletuksesta, että katoamisen syynä oli ulkopuolisen tekemä rikos.

Alueella oli liikkunut murtovarkaiden joukko. Siksi poliisi on epäillyt, että Madeleine olisi voinut joutua suunnitellun sieppauksen uhriksi tai murtovarkaiden tappamaksi sattumalta. Kolmea murtovarasta epäiltiin, mutta miehet vapautettiin myöhemmin.

Kaikkiaan brittipoliisit ovat tutkineet 60 ihmistä liittyen tapaukseen.

Poliisit tutkivat rikospaikkaa 4. toukokuuta 2007.
Poliisit tutkivat rikospaikkaa 4. toukokuuta 2007.Luis Forra / EPA

Portugalin poliisia syytetty virheistä

Portugalin poliisia on syytetty virheistä tutkinnan alkuvaiheessa. McCannien loma-asuntoa ei julistettu heti rikospaikaksi, joten siellä liikkui heti katoamisen jälkeen parikymmentä ihmistä. Todistusaineistoa on voinut siis tuhoutua.

Lisäksi raja-asemille ilmoitettiin katoamisesta myöhään ja Interpolillekin vasta viiden päivän kuluttua. Mahdollisesti tärkeitä silminnäkijähavaintoja ja piirroksia niistä julkaistiin vasta vuosia myöhemmin.

Esimerkiksi kaksi irlantilaista turistia oli nähnyt toisen miehen kantamassa lasta lähellä McCannien loma-asuntoa. Hänestä julkaistiin piirros vasta vuonna 2013.

Portugalilaisia poliiseja ja etsintäkoiria Farossa 6. toukokuuta 2007.
Portugalilaisia poliiseja ja etsintäkoiria Farossa 6. toukokuuta 2007.Luis Forra / EPA

McCannit välttelevät sosiaalista mediaa negatiivisten kommentien vuoksi

McCannien pariskuntaan on kohdistunut vuosien aikana myötätunnon lisäksi paljon myös syyttelyä. Heitä on syyllistetty siitä, että he jättivät pienet lapsensa yksin. Heitä on myös arvosteltu julkisuushakuisiksi.

Pariskunnan on epäilty olleen itse Madeleinen katoamisen takana. Vuosipäivän alla antamissaan haastatteluissa McCannit kertovat, että he välttelevät sosiaalista mediaa kaiken kielteisen kommentoinnin vuoksi.

Pariskunta on käynyt myös pitkää oikeustaistelua entistä portugalilaista etsivää Goncalo Amaralia vastaan. Madeleinin tutkinnasta aluksi vastannut Amaral kirjoitti kirjan, jossa hän epäilee McCannien perheen lavastaneen katoamisen.

Kate ja Gerry McCann kuvattuna 28. huhtikuuta 2017.
Kate ja Gerry McCann kuvattuna 28. huhtikuuta 2017.Joe Giddens / AFP

McCannit uskovat yhä tyttärensä löytyvän

McCannien perhe vakuuttaa, etteivät he ole kuitenkaan luovuttaneet. Viikonloppuna brittilehdille antamassaan haastattelussa he kertoivat uskovansa, että tytär löytyy vielä. He sanovat BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) myös, että ovat valmiita tekemään kaikkensa, jotta Madeleine löytyisi.

Perhe kertoi saaneensa toivoa edistyksestä, jota poliisi on tehnyt tutkinnoissaan viime vuosina. Poliisi ilmoitti vasta viime viikolla tutkivansa merkittäviä johtolankoja (siirryt toiseen palveluun) Madeleine McCannin kohtalon selvittämiseksi.

– Vanhempi ei voi luovuttaa lapsensa suhteen, ellei ole varma, että lapsi on kuollut. Meillä ei ole mitään todisteita, Madeleinen isä Gerry McCann sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Kate McCann on kuvannut vuosipäivää kauheaksi merkiksi varastetusta ajasta.

Kun McCannin pariskunnalta kysyttiin, miten he ovat selvinneet tragediasta, he kertoivat keskittyneensä viime vuosina kaksosiinsa.

Kate McCann kertoi ostavansa yhä tyttärelleen lahjan aina Madeleinen syntymäpäivinä ja jouluna.

Madeleine McCann miltä hän näyttäisi 9 vuotiaana.
Arvio siitä miltä Madeleine McCann näyttäisi 9 vuotiaana.Teri Blythe / EPA

Jutussa on käytetty lähteinä: Uutistoimisto AP:ta, The Guardiania, The Independentiä ja BBC:tä.