Hyppää sisältöön

Veroasiantuntija varoittaa: hallintarekisterilaki mahdollistaa kytkösten peittelyn esimerkiksi sotepuolella

Moneen kertaan kuopattu hallintarekisterilaki etenee eduskunnan käsittelyyn.

Markku Hirvonen kummastelee, että myös pörssilistaamattomille yrityksille aiotaan antaa mahdollisuus omistustensa piilotteluun ulkomaille. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Tunnettu harmaan talouden tutkija, verotusneuvos Markku Hirvonen varoittaa esitettävän hallintarekisterilain mahdollistavan omistusten piilottelun, kun nyt yritysten omistustiedot ovat julkisia. Tietojen julkisuus on ollut tärkeää etenkin verottajalle ja poliisille.

– Kun omistuksen julkisuus ja läpinäkyvyys häipyy, se antaa mahdollisuuksia erilaisiin väärinkäytöksiin, ensisijaisesti tietysti verotuksen välttämiseen. Osinkotulot ja myyntivoitot voidaan pitää piilossa verottajalta, mutta se antaa myös mahdollisuuksia esimerkiksi korruptioon, kun kytkennät päättäjien ja hankinnosta hyötyvien yritysten välillä katoavat, Hirvonen avasi hallintarekisterilain avaamia seurauksia Ylen aamu-tv:n haastattelussa lauantaina.

– Jos ajatellaan esimerkiksi tulevaa soteuudistusta, niin olisi tärkeää tietää, mitkä ovat päättäjien ja palveluja tarjoavien yritysten väliset kytkennät, Hirvonen toteaa.

Hirvosesta lakiesityksessä on merkillistä se, että sen voimaantultua myös pörssilistaamattomat yritykset voivat siirtää osakkeensa ulkomaisen arvopaperikeskuksen arvo-osuusjärjestelmään ja sen jälkeen hallintarekisteröidä ne, jolloin todelliset omistajat pysyvät salassa.

– Mahdollisuus houkuttelisi esimerkiksi erilaisia holding-yhtiöitä ja sellaisia pieniä yrityksiä, joiden omistajat haluavat pysyä julkisuudelta piilossa esimerkiksi erilaisten kytkentöjen takia, Hirvonen huomauttaa.

Laki voimaan pikavauhtia

Osakeomistusten piilottelun salliva hallintarekisterilaki etenee eduskunnan käsittelyyn ja se on tarkoitus saada voimaan kesäkuun loppuun mennessä. Lakihanketta on yritetty ajaa läpi jo vuosia ja useaan otteeseen, mutta aina se on kuopattu, yleensä suuren kohun saattelemana.

Erityisesti perussuomalaiset ovat vastustaneet hallintarekisterilakia. Puheenjohtaja Timo Soini kutsui sitä oppositiovuosinaan hämärärekisteriksi. Mutta nyt perussuomalaisetkin ovat valmiita hyväksymään lain. Kokoomus taas on kannattanut lakia iät ajat eikä näe siinä vastustajien manaamia mörköjä. Hirvonen puolestaan toivoo, että lakiesitys palautetaan takaisin valmisteluun.

.
.