Trumpin kaavailema yritysveroale lyö kasvoihin julkisia palveluja

Yhdysvallat suunnittelee yhteisöveron laskemista 15 prosenttiin. Presidentti Trumpin aikeiden läpimeno kongressissa on epävarmaa, koska se kasvattaisi tuntuvasti maan velkaa.

yritysverotus
Donald Trump
Donald TrumpTannen Maury / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin suunnittelema mittava alennus yhtiöverotukseen voi käynnistää uuden kierroksen kansainvälistä verokilpailua, arvioivat veroasiantuntijat.

Yhteiskunnalliset seuraamukset suurista veroleikkauksista voivat olla merkittävät, varoittavat vuorostaan kehitysjärjestöt.

Suunnitelman mukaan yhtiöveroja leikattaisiin 35 prosentista 15 prosenttiin. Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan alennuksella kannustetaan yhtiöitä palauttamaan ulkomaille sijoitetut "tuhannet miljardit dollarit" Yhdysvaltoihin luomaan työpaikkoja.

Trumpin hallinnon virallinen tavoite on kiihdyttää talouskasvu kolmeen prosenttiin vuodessa. Toistaiseksi tästä ei ole näkynyt merkkejä, vaan talouden kehitys on alkuvuonna ollut aneemisinta kolmeen vuoteen.

Verosuunnitelmasta on toistaiseksi esitelty vain hyvin yleisluontoisia luonnoksia. Sen odotetaan törmäävän vastarintaan kongressissa, jossa monia poliitikkoja hirvittää ajatus julkisen talouden alijäämää paisuttavasta jättiveroalesta.

Ajatuspaja Tax Policy Center arvioi, että Trumpin ajama veroale voisi paisuttaa valtion velkaa 6 200 miljardilla dollarilla seuraavan vuosikymmenen aikana. Näin suuri alijäämän kasvu hirvittää sekä demokraatti- että republikaanipoliitikkoja, joten kongressi ei välttämättä hyväksy Trumpin suunnitelmia.

Miten julkiset palvelut rahoitetaan, jos verotulot vähenevät?

Kehitysjärjestö Oxfam varoittaa veroalennusten seurauksista. Verokilpailu voi levitä laajalle.

– Kun maailman mahtavin maa päättää leikata verotulojaan näin rajusti, on todennäköistä että monet muut maat seuraavat perässä. Siitä syntyy merkittäviä seuraamuksia yhteiskunnille, sanoi Oxfamin tiedottaja Manon Aubry.

Verotulojen kutistuminen vaikeuttaa hyvinvointiyhteiskuntien rahoittamista. Monet maat turvautuisivat arvonlisäverojen korotuksiin, jotka koskevat erityisesti pienituloisia.

Terveystalo
Ismo Pekkarinen / AOP

Yhdysvalloilla on nyt OECD-maiden tiukin yhtiöverokanta. Seuraavaksi ankarimmat verottajat ovat Ranska (34 %), Belgia (33% ) ja Australia (30%). OECD-maiden keskiarvo on noin 24 prosenttia.

Suomi on vuoden 2014 alusta laskenut yhteisöveronsa 20 prosenttiin.

Moni maa suunnittelee uusia alennuksia parantaakseen kilpailukykyään. Britannia aikoo laskea yhtiöveron 20 prosentista 17 prosenttiin vuonna 2020, toivoen lieventävänsä näin EU-eron seurauksia.

– Meneillään on yleinen ryntäys, totesi verojuristi Jean-Pierre Lieb konsulttiyhtiö EY:stä.

Lieb mainitsee esimerkkinä Unkarin, jossa suunnitelma on leikata yhtiöveroa 19 prosentista yhdeksään.

Lähde: STT/AFP

*Lue myös: *Suomi on valmis pudottamaan yritysveroa, jos muut nokittavat – verokisa alkoi taas

Suomi pohtii taas yritysverojen keventämistä – kolme kurkistusta siihen, mitä on luvassaHallituksessa muhii kiista veronkorotuksista: nostetaanko arvonlisäveroa vai osinkoveroa?

Pääministeri Sipilä: En hyväksy osinkoverotuksen kiristämistä