Hyppää sisältöön

Nopeuskiipeilyennätyksiä niittänyt sveitsiläiskiipeilijä kuoli Mount Everestillä

Ilmeisesti vuorikiipeilijä Ueli Steck liukastui harjoitellessaan Mount Everestin tuntumassa.

Kiipeilijä Ueli Steck kuvattuna 11. syyskuuta 2015 Sveitsissä Bernin kantonissa. Kuva: Christian Beutler / EPA

Maailmankuulu sveitsiläinen vuorikiipeilijä Ueli Steck on kuollut onnettomuudessa lähellä Mount Everestiä Nepalissa, retkijärjestäjät vahvistivat.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien nepalilaislähteiden mukaan Steck olisi liukastunut. Nepalin kiipeilyliiton johtaja Ang Tsering Sherpa ja turismista vastaava johtaja Dinesh Bhattarai puhuivat molemmat liukastumisesta, samoin Reutersin haastattelema Mingma Sherpa, joka oli mukana vastaamassa Steckin retken järjestelyistä.

– Hän liukastui ja putosi tuhat metriä, Kamal Prasad Parajuli Nepalin matkailusta vastaavasta ministeriöstä sanoi Reutersille.

Steckin perheen mukaan onnettomuuden yksityiskohdat eivät kuitenkaan ole vielä selvillä, uutistoimisto AP kertoi.

Kokenut 40-vuotias kiipeilijä aikoi kavuta ensi kuussa 8 848 metriä korkealle Mount Everestille ja viereiselle Mount Lhotselle, joka on maailman neljänneksi korkein vuori. Hän oli harjoittelemassa nousuja läheisellä Nuptse-huipulla.

BBC:n mukaan hän (siirryt toiseen palveluun) aikoi kokeilla uutta reittiä ja suorittaa sen ilman lisähappea.

Päämääränä nopea nousu Everestille

Tänä keväänä Steck aikoi tehdä nopean nousun Everestille ja Lhotselle ja yöpyä yhden yön yli 8 000 metrin korkeudessa, mikä on elimistölle äärimmäinen rasitus.

Epäonnistuminen tarkoittaisi minulle sitä, että kuolisin enkä palaisi kotiin.

Ueli Steck

Ennen retkeä Steck antoi haastattelun sveitsiläislehti Tages-Anzeigerille.

– Tietenkin haluan kiivetä Everestille ja Lhotselle, Steck sanoi.

– Mutta se on erittäin vaativa tavoite. Epäonnistuminen tarkoittaisi minulle sitä, että kuolisin enkä palaisi kotiin.

Kiipeilijää kutsuttiin "Sveitsin koneeksi"

Läpimurtonsa kiipeilijänä Ueli Steck teki vuonna 2008, jolloin hän teki Eigerillä Bernin Alpeilla nopeuskiipeilyennätyksen. Hän nousi 1 800 metriä kahdessa tunnissa, 47 minuutissa ja 33 sekunnissa ja löi aiemman ennätyksensä yli tunnilla. Vielä vuonna 2015 hän suoritti matkan vielä ripeämmin, kahdessa tunnissa, 22 minuutissa ja 50 sekunnissa. Hän sai kahdesti arvostetun Piolet d'Or -kiipeilypalkinnon.

Vuonna 2015 hän päätti kiivetä kaikille Alppien yli 4 000 metriä korkeille huipuille, joita on yhteensä 82. Hän liikkui huippujen välillä vain kävellen, pyörällä ja varjoliitimellä. Hän selviytyi urakasta 62 päivässä, ja lempinimi "Sveitsin kone" vakiintui.

Alun perin Steck oli opiskellut puusepäksi, mutta omistautunut kiipeilyharrastukselle jo lapsena. 

Steck oli kevään kiipeilykauden ensimmäinen kuolonuhri Nepalissa. Sadat kiipeilijät eri maista suuntaavat Mount Everestille maaliskuusta toukokuuhun.

Lähteet: AP, AFP, Reuters