Presidentti velmuili vappuriehassa: vitsaili brexitistä ja testasi teekkareiden matikkapäätä

Presidentti Niinistö velmuili teekkareille vappuriehan julistuksessa. Puheessa vilahti myös muistutus ihmiskuntaa uhkaavista vaaroista.

Sauli Niinistö
Uutisvideot: Presidentti velmuili vappuriehassa: testasi teekkareiden matikkapäätä
Uutisvideot: Presidentti velmuili vappuriehassa: testasi teekkareiden matikkapäätä

Presidentti Sauli Niinistö osallistui iltapäivällä Espoon Otaniemessä teekkareiden vappuriehan julistukseen. Niinistö piti asiaankuuluvasti vitsailevan puheen.

Niinistö huomautti ensin esiintymisensä kahdesta heikkoudesta. Hän totesi olevansa likipitäen selvä, mutta uskoi tilanteen yleisössä tasapainottuvan. Toiseksi hän sanoi juuri hukanneensa puheensa.

Aluksi ulkomailta

Niinistö aloitti ulkomaantapahtumilla ja nosti esiin mitä vapun alla tapahtui Pohjois-Koreassa.

– Ne ovat päättäneet pitää vanhan hyvän kansallisen tradition yllä ja suorittaneet taas epäonnistuneen ohjuskokeen.

Pohjois-Koreasta Niinistö siirtyi Yhdysvaltoihin, jossa hänen virkaveljensä on todennut hommansa paljon vaativammaksi kuin mitä oli luullut.

– Hän on sen verran fiksu mies, että hän ei kertonut, mitä hän olisi tehnyt, jos hän olisi ajoissa tiennyt, Niinistö veisteli.

Donald Trump sanoi rakastavansa entistä elämäänsä. Niinistö totesi, että hänen virkaveljensä on vähän romanttinen kaveri.

– Minä jouduin sanomaan: Donald, me olemme ihan samaa mieltä.

Britannian euroeron Niinistö sanoi tuovan vanhalle asianajajalle mieleen avioeron ositteluprosessin.

– Jälkikäteen kaikkein merkittävin, tai ainakin tuntuvin seuraus siitä prosessista on asianajajan lasku.

Vapputesti teekkareiden matematiikantaidoista

Niinistö halusi koetella vapputestillä yleisönsä kykyä ymmärtää eksponentiaalifunktioita.

– Meillä on pullo, josssa on mikrobi, joka jakautuu joka minuutti. Se alkaa jakautua kello 11 ja pullo on täynnä kello 12. Milloin se on puolessa välissä? Hep hep!

Tehtävä oli yleisölle helppo. Palkintona ollut kunniaopintopiste meni, kun Niinistö hyväksyi yleisön joukosta välittömästi tulleen vastaushuudon: "Yksitoista viisikymmentäyhdeksän".

Aihe sai Niinistön vakavoitumaan hetkeksi.

– Jos me ajattelemme ihmiskunnan suuria haasteita, ilmastonmuutosta, väestönlisäystä, mitä tahansa. Ei olla ymmärretty sitä, kuinka huonosti me olemme havainneet sellaisia ilmiöitä, jotka sitten pahimmassa tapauksessa täyttävät sen pullon jonain päivänä.

Lopuksi Löppösen elämänohje

Puheensa lopuksi Niinistö antoi teekkareille rakennusdiplomi-insinööri Löppösen elämänohjeen. Löppösen suunnittelema rakennus sattui romahtamaan harjannostajaisia juhlittaessa. Kun pöly laskeutui, niin muu väki alkoi ihmetellä, että missäköhän se insinööri Löppönen mahtaa olla.

– Lautakasasta nousi heti käsi: "Diplomi-insinööri". Se suuri Löppösen oppi kuuluu, että menetpä kuinka syvälle tahansa, niin muista osoittaa arvosi.