SDP:n Rinne haukkui hallitusta heikosta työkunnosta ja ehdotti eroa: "Olisiko Sipilän aika tehdä johtopäätöksiä?"

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan hallituksen kehysriihen anti jäi laihaksi.

politiikka
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sosiaalidemokraattisen puolueen vapputapahtumassa Tampereella 1. toukokuuta.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sosiaalidemokraattisen puolueen vapputapahtumassa Tampereella 1. toukokuuta.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvosteli ankarasti hallituksen kahden ensimmäisen vuoden saavutuksia vappupuheessaan Tampereella. Rinteen mukaan hallitus jäi viimeksi kehysriihessä kauaksi tavoitteista, joita se itse asetti viime syksystä lähtien.

– Kun viime viikon maanantaina ja tiistaina totuus alkoi paljastua, pettymys oli suurta.

– Sipilän hallitus ei esittänyt juuri mitään uusia toimia työllisyyden parantamiseksi kehysriihessä. Riihen päätösten ainoat työllisyysvaikutukset perustuvat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen ja asumistuen leikkaukseen.

Hallitus päätti kehysriihessä lisätä koulutuksen ja tutkimuksen rahoitusta. Lisärahaa luvattiin myös ammatilliseen koulutukseen, josta vasta leikattiin noin 200 miljoonaa euroa.

– Suurin osa näistä panostuksista on kuitenkin kertaluonteisia, rahoitetaan yhteisen omaisuuden myynnillä ja aivan mitättömiä suhteessa hallituksen näihin kokonaisuuksiin tekemiin leikkauksiin. Kyse on laastarin laittamisesta itse aiheutetun haavan päälle.

Rinne arvioi, että hallituksen toimintakyky on ollut jo pitkään heikkoa. Rinteen mukaan päätöksentekokykyä koettelee vielä perussuomalaisten tuleva puoluekokous.

– Nyt pitää tehdä merkittäviä rakenneuudistuksia työllisyyden ja työmarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi. Sellaisia päätöksiä, joihin nyt vallassa oleva, työkunnoltaan halvaantunut Sipilän hallitus suurista puheistaan huolimatta ei ole kyennyt, Rinne sanoi.

Rinne väläyttää Sipilän eroa

Rinne arvioi, että hallituksen tavoitteet talouskasvun ja työllisyyden, julkisen talouden tasapainottamisen ja velkaantumiskehityksen pysäyttämisen suhteen ovat karanneet toteuttamattomiin.

Rinne muistutti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) hänen tulos tai ulos -puheistaan.

– Pääministeri Sipilä on julkisesti todennut oman toimintansa lähtökohdaksi sen, että tavoitteen mukaisia tuloksia saavutetaan tai sitten siirrytään syrjään.

– Olisiko Sipilällä nyt aika tehdä johtopäätöksiä ja antaa tilaa todelliseen uudistamiseen ja tulevaisuuspolitiikkaan suuntautuneille voimille. Nyt voisi olla aika arvioida tulosta ja siirtyä ulos. Uskon, että suomalaiset laajalti yhtyvät tähän ajatukseen, Rinne sanoi.