Happoiskut yleistyvät Euroopassa – uhriksi joutunut italialaismissi kampanjoi nyt väkivaltaa vastaan

Tavallisesti Etelä-Aasiaan liitetyt syövyttävät happohyökkäykset ovat yleistyneet myös Euroopassa. Pelkästään Britanniassa tehdään satoja iskuja vuodessa.

pahoinpitely hapolla
Notaro aurinkolasit päässä, toinen silmä lisäksi lapulla peitettynä.
Gessica Notaro entistä poikaystäväänsä vastaan nostetussa oikeudenkäynnissä Riminissä huhtikuussa. Pasquale Bove / EPA

Epäinhimillisistä, kasvot tuhoavista happohyökkäyksistä on totuttu kuulemaan esimerkiksi Intiasta. Kohteena on yleensä perheväkivallan uhriksi joutunut nainen. Nyt ilmiö näyttää yleistyneen myös Italiassa ja Britanniassa.

Uudeksi hirvittävien hyökkäysten kasvoksi on noussut entinen Miss Italia -kilpailun finalisti, Gessica Notaro. 28-vuotias Notaro on kertonut kohtalostaan muun muassa italialaisen tv-kanavan haastattelussa.

Vielä vuoden alussa Gessica Notaro työskenteli lomakaupunki Riminin delfinaariossa merileijonien kouluttajana. Nyt hän ei voi olla enää tekemisissä veden kanssa. Hänen kasvojensa iho ei kestä sitä.

Kohtalokas ilta oli tammikuun 10. päivänä, jolloin Notaro palasi kotiin illanvietosta ystäviensä kanssa. Kodin ulkopuolella odotti entinen poikaystävä, joka heitti happoa Notaron kasvolle.

Notaro kertoo tunteneensa kuinka hänen kasvonsa alkoivat syöpyä.

– Rukoilin: Jumala, ota pois kauneuteni, mutta anna minun pitää näkökykyni, hän kertoi italialaiskanavan haastattelussa.

Notaron kasvot tuhoutuivat pahoin ja hänen toinen silmänsä lähes sokeutui.

Tapaus on erityisen traaginen siksi, että Notaro oli jo kertonut poliisille pariskunnan eroon pettyneen entisen poikaystävän aloittamasta häirinnästä. Mies oli uhannut jopa Notaron henkeä ja hänet oli määrätty lähestymiskieltoon, mutta se ei estänyt hyökkäystä.

Entinen poikaystävä kiistää syyllisyytensä. Häntä vastaan on aloitettu oikeudenkäynti ja syyttäjä vaatii hänelle 12 vuoden vankeusrangaistusta.

“Italiassa kyse on kulttuurisesta ongelmasta”

Italiassa tehtiin viime vuonna 27 happohyökkäystä, kertoo iskujen uhreja auttava SOS Stalking -järjestö The Guardian -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Italiassa 90 prosenttia uhreista on naisia, jotka joutuvat entisten kumppaniensa uhreiksi, kertoo järjestön edustajan Lorenzo Puglisi. Tekijät eivät voi hyväksyä sitä, että parisuhde on ohi.

– Osittain on kyse kulttuurisesta ongelmasta. Monet miehet katsovat, että nainen on heidän omaisuuttaan, Puglisi sanoo.

Gessica Notaro vietti kaksi kuukautta sairaalassa ja hänelle on tehty useita leikkauksia, joista yksi silmän näkökyvyn pelastamiseksi.

Hänen on voideltava kasvojaan jatkuvasti ja syötävä lääkkeitä kivun lievittämiseksi.

Italiassa on ollut muitakin vastaavia tapauksia

Gessica Notaro ei ole ensimmäinen tunnettu happohyökkäyksen uhri Italiassa. Julkisuuteen on tullut aiemmin myös asianajaja Lucia Annibali.

Annibalin entinen poikaystävä palkkasi vuonna 2013 kaksi miestä heittämään rikkihappoa Annibalin kasvoille. Iskun tilaaja tuomittiin 20 vuodeksi vankilaan.

Myös Annibali ryhtyi julkisesti kampanjoimaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Nyt roolin on ottamassa Gessica Notaro. Hän on muun muassa tavannut Italian oikeusministerin Andrea Orlandon asian tiimoilta.

– Haluan auttaa muita ihmisiä. Jatkan kampanjointia, vaikka se ei ole helppoa, Notaro kertoo.

Britanniassa jopa satoja iskuja vuodessa

Vaikka Italian tiedot ovat huolestuttavia, vielä hurjempia lukuja on raportoitu Britanniasta.

Esimerkiksi pääsiäisenä 20 ihmistä joutui lontoolaisella klubilla happohyökkäyksen kohteeksi (siirryt toiseen palveluun), kertoo nettijulkaisu Vice. Hyökkäys liittyi tiettävästi kahden jengin huumeita koskevaan riitaan. Kaksi ihmistä menetti näkökyvyn toisesta silmästä.

Lontoon metropolialueen poliisin mukaan Britannian pääkaupungissa tehtiin viime vuonna peräti 454 happohyökkäystä. Vuotta aiemmin niitä oli 261. Sama kehitys näkyy viranomaisten mukaan myös muualla maassa.

Historiallisesti happo ei ole Brittein saarilla mikään uusi ase. Vice-julkaisun artikkelin mukaan happo oli suosittu väkivallan väline jo viktoriaanisessa Englannissa. Happoa tuotettiin paljon ja sitä oli helposti saatavilla.

Britanniassa on myös etsitty keinoja hyökkäysten vähentämiseksi. Siellä stalkkaajia valvotaan esimerkiksi GPS-laitteiden avulla.

Lorenzo Puglisi SOS Stalking -järjestöstä sanoo, että vastaavaa olisi kokeiltava enemmän myös Italiassa. Ongelmana on kuitenkin hänen mukaansa kallis hinta.

Happohyökkäyksistä on tänä keväänä kerrottu myös Saksassa. Silti happoiskut ovat yhä kaikkein yleisimpiä Etelä-Aasiassa, kuten Intiassa ja Bangladeshissa, sekä esimerkiksi Kolumbiassa ja Ugandassa.