YK: Kymmenet jesidit selvisivät kolme vuotta kestäneestä Isisin vankeudesta

YK arvioi, että jopa 1 500 jesidinaista ja -lasta on yhä Isisin vankina.

Jesidit
Iäkäs jesidinainen vapautui ääri-islamilaisen Isis-liikkeen käsistä. Hänen kehitysvammainen poikansa oli myös vankeudessa.
Yle haastatteli jesidinaista Pohjois-Syyriassa maaliskuussa 2015. Iäkäs nainen vapautui oltuaan viisi kuukautta ääri-islamilaisen Isis-liikkeen käsissä. Hänen kehitysvammainen poikansa oli myös vankeudessa. Tom Kankkonen / Yle

YK:n mukaan 36 terroristijärjestö Isisin vankeudessa elänyttä jesidiä on pelastettu lähes kolmen vuoden jälkeen.

Perjantaina ryhmän naiset ja lapset ovat saaneet majoituksen, vaatteita, lääkkeitä ja kriisiapua Dahukin kurdikaupungissa Mosulista pohjoiseen, kertoi YK:n humanitaarinen Irak-koordinaattori Lise Grande.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan on epäselvää (siirryt toiseen palveluun), pakenivatko jesidit vai pelastettiinko heidät.

Isis on vainonnut jesidejä raa'asti ja pitänyt heitä käytännössä orjinaan. Isisin taistelijat tappoivat ja orjuuttivat tuhansia jesidejä sen jälkeen, kun järjestö oli vallannut Sinjarin kaupungin vuonna 2014. Seuraavana vuonna kaupunki vallattiin takaisin, mutta monia jesidejä pidettiin vankina muilla Isisin hallitsemilla alueilla.

YK arvioi, että jopa 1 500 jesidinaista ja -lasta on yhä Isisin vankina.

Irakin armeijan mukaan Mosulissa on yhä noin 200–300 Isisin taistelijaa, kun ennen Irakin hallinnon ja sen liittolaisten hyökkäystä kaupungissa oli arviolta 6 000 Isisin jäsentä. Terroristijärjestöä vastaan taistelee Mosulissa yhteensä noin 100 000 sotilasta.

Lokakuusta lähtien Mosulista on joutunut pakenemaan lähes 400 000 ihmistä. Lukumäärä vastaa noin viidennestä siitä väestöstä, joka kaupunkia asutti ennen kuin Isisi valtasi sen.

Lähde: Reuters

Lue lisää jesidivähemmistön historiasta ja asemasta:

Riikinkukkoenkelin palvojat – Keitä ovat jesidit ja miksi islamistit vainoavat heitä?

Entinen Isis-vanki Ylelle: Äärimmäistä raakuutta ja pieni pilkahdus inhimillisyyttä

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus