Turkki palkkaa 7 000 korttelivahtia – ilmoittavat epäilyttävästä toiminnasta poliisille

Turkin korttelivahtien tehtävä on ylläpitää turvallisuutta ja raportoida poliisille epäilyttävästä toiminnasta.

Turkki
Turkkilaispoliisi vahtii presidentti Recep Tayyip Erdogan kannattajia Istanbulissa 12. maaliskuuta 2017.
Turkkilaispoliisi vahtii presidentti Recep Tayyip Erdogan kannattajia Istanbulissa 12. maaliskuuta 2017.CEM TURKEL / EPA

Turkkiin palkataan 7 000 korttelivahtia. Heidän on tarkoitus työskennellä erityisesti syrjäseuduilla poliisin apuna. Hürriyet-lehden mukaan naapurustovahteja palkataan kuitenkin myös suurempiin kaupunkeihin, muun muassa pääkaupunki Ankaraan.

Asiasta ilmoitettiin valtion virallisessa lehdessä. Turkin hallituksen mukaan vahdit palkataan parantamaan naapurustojen turvallisuutta Turkin poikkeustilan takia.

Korttelivahtien tehtävänä on raportoida ”epäilyttävästä toiminnasta” poliisille ja auttaa järjestyksen ylläpidossa. Vahdit voivat ilmoittaa esimerkiksi luvattomista protesteista, varkauksista, huumeiden käytöstä ja häiritsevästä alkoholin käytöstä poliisille. Heidän tulee myös auttaa pulassa olevia kansalaisia.

Niin sanottuja korttelivartijoita on käytetty Turkissa jo joitain vuosikymmeniä sitten, mutta heitä ei ole aikoihin palkattu lisää.

Päätös huolestuttaa

Turkin sosiaalisessa mediassa päätös herätti ihmetystä. Osa ihmetteli, mihin korttelivartijajärjestelmää tarvitaan, kun käytössä on myös valvontakameroita ja poliisivoimat. Kysymysmerkki on esimerkiksi se, miten ”epäilyttävä toiminta” määritellään.

Turkin ihmisoikeustilanteesta on oltu huolissaan jo jonkin aikaa. Heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen maassa on erotettu ja pidätetty satojatuhansia ihmisiä. Opposition toimittajia ja poliitikkoja on pidätetty.

Mediassa on raportoitu tapauksissa, jossa myös läheiset ovat ilmiantaneet toisiaan presidentin loukkaamisesta. Tänä viikonloppuna Turkissa estettiin pääsy internetissä toimivaan tietosanakirja Wikipediaan.

Muutama viikko pidetyssä kansanäänestyksessä presidentti Recep Tayyip Erdoğan sai itselleen laajennetut valtaoikeudet. Turkin opposition mukaan vaalitulosta manipuloitiin, mutta vaalilautakunta on kiistänyt asian.

Lue lisää:

Turkki esti kansalaistensa pääsyn Wikipediaan

Analyysi: Yhden miehen valta sai vahvistuksen Turkissa

Köyhän lähiön pojasta presidentiksi – Turkin Erdoğan on voittanut monta ottelua, miten hänen käy nyt?