1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Japani

Japani lähettää suurimman sotalaivansa suojelemaan amerikkalaislaivaa Pohjois-Korealta

Japanin armeija tarjoaa ensimmäistä kertaa tukeaan liittolaismaalle.

Izumo on Japanin merivoimien suurin alus. Kuva on vuodelta 2016. Kuva: Frank Robichon / EPA

Japani lähettää sotalaivansa suojelemaan Yhdysvaltojen laivaston tukialusta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Syynä on Pohjois-Korean jännittynyt tilanne. Matkaan lähtevä Izumo on Japanin laivaston suurin alus.

Tapaus on historiallinen, sillä aiemmin vastaava tuki ei olisi ollut mahdollista. Japanin lakia muutettiin vuonna niin (siirryt toiseen palveluun), että Japani voi tarjota logistista tukeaan liittolaisille, kun tilanne vaikuttaa merkittävästi Japanin turvallisuuteen.

Japanin toisen maailmansodan jälkeen tehty perustuslaki kieltää sitä osallistumasta kansainvälisiin konflikteihin muuten kuin itsepuolustuksena.

Pohjois-Korea on uhannut upottaa Yhdysvaltain aluksia

Izumo saattaa amerikkalaista tukialusta, jonka tarkoitus on tankata Yhdysvaltojen laivastoa Korean niemimaan lähettyvillä. Alusten joukossa on muun muassa lentotukialus Carl Vinson, jonka Yhdysvallat on lähettänyt alueelle Pohjois-Korean kiristyneen tilanteen vuoksi.

Pohjois-Korea on uhannut upottaa Carl Vinsonin sekä Yhdysvaltojen ydinsukellusveneen, jotka molemmat ovat alueella.

Japan Times -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Izumo-alus on pituudeltaan 249 metriä ja sen kyytiin mahtuu yhdeksän helikopteria kerrallaan.  Izumo lähtee matkaan Yokosukan satamasta Tokion eteläpuolelta. Sen on määrä saattaa amerikkalaisalusta aina Shikokuun asti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Saattomatkan taustalla Pohjois-Korean uhittelu

Korean niemimaan tilanne on ollut tavallistakin jännittyneempi viime viikkoina. Pohjois-Korea on uhmannut YK:n päätöslauselmia tekemällä useita ohjuskokeita kevään aikana.

Viimeisimmän kokeen Pohjois-Korea teki lauantaina. Koe epäonnistui, kuten myös osa aiemmista ohjuskokeista. Yhdysvallat on vaatinut Pohjois-Korealle kovempia pakotteita ohjuskokeiden vuoksi.

Pohjois-Korean ohjuskokeet ovat hermostuttaneet Japania ja Etelä-Koreaa, jotka sijaitsevat lähellä Pohjois-Koreaa.

Pohjois-Korea yrittää kehittää ydinohjuksia, jotka ulottuisivat Yhdysvaltoihin asti. Tähän tavoitteeseen Pohjois-Korea ei ole vielä päässyt, mutta asiantuntija-arvioiden mukaan sen ohjukset yltävät Japaniin, kertoo uutistoimisto AP.

Japanissa on noin 50 000 amerikkalaissotilasta, sillä maat ovat pitkäaikaisia liittolaisia. Pohjois-Korea teki maaliskuussa kokeen, jossa ainakin kolme ohjusta laskeutui mereen muutaman sadan kilometrin päähän Japanista.

_11.00 Korjattu virheellinen tieto siitä, että Japani olisi muuttanut perustuslakiaan. Logistisen tuen liittolaisille salliva lakimuutos ei vaikuttanut perustuslakiin. _

Lue lisää:

10 kysymystä Korean niemimaan tilanteesta – Miten lähellä sota on?

Pohjois-Korean laukaisema ohjus ehti lentää vain muutamia sekunteja – tämä tiedetään viime yön kokeesta

Pohjois-Korea on valmis puhumaan 40 vuotta vanhasta velasta Suomelle – Ylen erikoishaastattelu Pjongjangissa

Yle Pohjois-Koreassa: Paikalliset uskovat Yhdysvaltain hyökkäävän, mutta eivät ole siitä huolissaan

Yle Pohjois-Koreassa: Kansa ei hötkyile ohjuskokeen seurauksista – koska kokeesta ei tiedetä