Matkustajakone joutui rajujen ilmakuoppien keskelle – 27 ihmistä loukkaantui

Ilmakuopat eivät näy aina tutkissa, joten matkustajia kehotetaan yleensä pitämään turvavyötä koko lennon ajan.

lentokoneet
Aeroflotin lentokone.
Arkistokuva Aeroflotin lentokoneesta vuodelta 2014. Alejandro Ernesto / EPA

Venäläisen Aeroflot lentoyhtiön matkustajakoneessa koettiin sunnuntaina kauhunhetkiä, kun kone lensi tavallista rajumpien ilmakuoppien keskelle. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan ainakin 27 ihmistä loukkaantui.

Kone oli matkalla Moskovasta Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin. Ilmakuopat alkoivat noin 40 minuuttia ennen laskeutumista. Lennon henkilökunta ei ehtinyt varoittaa matkustajia, sillä ilmakuopat alkoivat yllättäen.

Loukkaantuneista 24 oli Venäjän kansalaisia, loput thaimaalaisia.

Ilmakuoppia ei voi aina ennustaa

Ilmakuopat ovat tavallisia ja yleensä vaarattomia. Pahimmillaan ilmakuopat voivat kuitenkin olla niin kovia, että ne riuhtaisevat ihmiset penkeistään tai pudottavat matkatavaroita alas.

Usein lentäjät tietävät ilmakuopista etukäteen tutkien, sääraporttien ja muista koneista tulevien varoitusten avulla. Aina ilmakuopat eivät kuitenkaan näy tutkissa tai säätiedoissa – tätä ilmiötä kutsutaan kirkkaan ilman turbulenssiksi. Siksi lentokoneissa suositellaan yleensä pitämään turvavyötä koko lennon ajan.

Ilmakuopat ovat yleisin loukkaantumisen syy lennoilla, kertoo brittikanava BBC (siirryt toiseen palveluun). Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset ovat arvioneet, että pelkästään Yhdysvalloissa keskimäärin 58 ihmistä loukkaantuu lennoilla vuosittain turbulenssin vuoksi. Suurin osa loukkaantuneista ei pitänyt turvavyötä.

Readingin yliopiston tutkija Paul Williams on arvioinut, että vakavien ilmakuoppien aiheuttamat tilanteet lisääntyvät jatkuvasti. Syynä ovat hiilidioksidipäästöt.