Ranskan Marine Le Pen ärhäkkänä viimeisellä kampanjaviikolla – "Macron on pelkkä Hollanden kopio"

Äärioikeiston Marine Le Pen uskoo vakaasti voittoonsa sunnuntaina pidettävissä Ranskan presidentinvaaleissa. Hän pyrkii nyt kosiskelemaan uusia äänestäjiä etenkin vasemmalta laidalta.

Ulkomaat
Le Pen kädet sivuilleen levitettynä.
Marine Le PenEtienne Laurent / EPA

PariisiÄärioikeiston presidenttiehdokas Marine Le Pen on aloittanut viimeisen kampanjaviikkonsa ärhäkkäästi. Pariisin pohjoispuolella vappupäivänä pitämässään kampanjatilaisuudessa hän syytti liberaalia vastustajaansa Emmanuel Macronia finanssimaailman ja vanhan vallan ehdokkaaksi.

– Macron on pelkkä nykypresidentti François Hollanden kopio. Macronin valinta johtaisi nykypolitiikan jatkumiseen, heivataan hänet siis vihdoinkin sivuun, Le Pen sanoi.

Le Penin tiukka tyyli oli tuttu, mutta teemat osin aiempaa pehmeämpiä. Äärioikeiston presidenttiehdokas nosti maahanmuuton ja terrorismin ohella esiin esimerkiksi ympäristönsuojelun.

– Hallitsematon globalisaatio on haitallista paitsi työpaikoillemme myös ympäristölle, Le Pen totesi.

Le Pen kerää kannattajia vasemmalta laidalta

Sattumaa ympäristöasioiden nousu vaaliagendalle ei ole. Le Penin toisen kierroksen taktiikkana on ranskalaisen vasemmiston ja etenkin vasemmistoradikaali Jean-Luc Mélenchonin äänestäjien kosiskelu.

Mélenchonia äänesti ensimmäisellä kierroksella lähes 20 prosenttia ranskalaisista. Osa heistä ei aio äänestää toisella kierroksella ollenkaan, osa on valmiita hyppäämään Le Penin kelkkaan.

Yksi Le Penin kannattajiksi siirtyneistä laitavasemmistolaisista on Pohjois-Ranskasta kotoisin oleva Sacha. Hän kertoo valinneensa kahdesta pahasta mielestään pienemmän.

Sacha.
Sacha on siirtynyt vaalien toisella kierroksella äärivasemmalta äärioikealle.Juha Nurminen / Yle

– Valinta oli todella vaikea. Päädyin siihen, että on tärkeintä estää talousliberaalin Macronin nousu presidentiksi. Le Pen on mitä on, mutta hänen talouspolitiikkansa on vähemmän tuhoisaa kuin Macronin, Sacha sanoo.

”Ranska tarvitsee jämptin johtajan”

Suurin osa Le Penin äänestäjistä on toki siirtynyt hänen taakseen oikeistosta. Näin myös Pariisista kotoisin oleva nuori maanviljelijä Thibault.

Maanviljelijä Thibault
Maanviljelijä Thibault on siirtynyt oikeiston äänestäjästä äärioikeiston kannattajaksi.Juha Nurminen / Yle

– Perinteiset puolueet eivät ole saaneet mitään aikaan, EU ei enää toimi ja tuottajahinnat ovat laskeneet. Olen valtavan pettynyt nykymenoon, hän sanoo.

Manon.
Manon uskoo, että Le Pen vastaisi terrorismin uhkaan Macronia tiukemmin.Juha Nurminen / Yle

Sihteerinä työskentelevä Manon kertoo puolestaan äänestäneensä ennen konservatiiveja, mutta siirtyneensä Le Penin kannattajiksi Ranskan terrori-iskujen jälkeen.

– Me tarvitsemme nyt vahvan ja jämptin johtajan ja uskon, että Le Pen olisi sellainen, Manon toteaa.

Eri puolilla Ranskaa protestoitiin äärioikeistoa vastaan

Vappupäivänä eri puolilla Ranskaa järjestettiin myös mielenosoituksia Le Peniä ja äärioikeiston nousua vastaan. Esimerkiksi Pariisin Tasavallan aukiolle oli kokoontunut tuhansia huolestuneita kansalaisia.

Pariisin tasavallan aukiolla protestoitiin äärioikeistoa vastaan.
Pariisin tasavallan aukiolla protestoitiin äärioikeistoa vastaan.Juha Nurminen / Yle

Moni ilmaisi pettymyksensä siihen, ettei Marine Le Penin menestys ole herättänyt samanlaista protestiaaltoa kuin isänsä Jean-Marie Le Penin pääsy presidentinvaalien toiselle kierrokselle vuonna 2002.

– En ymmärrä, miksi äärioikeiston nousu koetaan nyt vähemmän pelottavaksi kuin 15 vuotta sitten.

Puolueen ohjelma ja ideologia on pysynyt samana. Olen hyvin pettynyt, koko perheensä kanssa Tasavallan aukiolle saapunut Esther sanoi.

Hänen miehensä Lou kertoo äänestäneensä vaalien ensimmäisellä kierroksella Mélenchonia, mutta siirtyneensä nyt Macronin kannattajaksi. Hänen mielestään Macronissa on ongelmansa, mutta hän edustaa kuitenkin tasavaltalaisia arvoja, toisin kuin Le Pen.

Äiti, isä ja kaksi tytärtä.
Pariisilainen perhe saapui osoittamaan mieltään Le Peniä vastaan.Juha Nurminen / Yle

– Myös äärioikeiston talouslinjaukset pelottavat, sillä itsenäisyysrummutuksen takana ei ole juuri mitään. Le Penin valinta olisi hyppy tuntemattomaan, Lou sanoo.

Siitä ollaan yhtä mieltä, että sunnuntain vaalitulos on kaikkea muuta kuin selvä. Mielipidetiedustelut ovat povanneet sitoutumattomalle Macronille yhä voittoa, mutta ero hänen ja Le Penin välillä on koko ajan kutistunut.