1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venezuela

Venezuelan presidentti haluaa uuden perustuslain

Presidentti Nicolas Maduro perustelee perustuslakiin liittyvää suunnitelmaansa tulehtuneen poliittisen tilanteen rauhoittamisella.

Venezuelan hallituksen vastustajat (kuvassa) ja kannattajat marssivat vappupäivänä 1.5. 2017 pääkaupungin Caracasin kaduilla. Kuva: Epa/ Miguel Gutierrez

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro haluaa maahan uuden perustuslain rauhoittamaan kuukausia jatkunutta poliittista ja taloudellista kriisiä.

Presidentti ilmoitti maanantaina vapunpäivän puheessaan, että perustuslain kirjoittaisi ryhmä, jonka jäsenet koostuisivat poliittisten puolueiden ulkopuolelta tulevista kansalaisista. Ryhmän tehtävänä olisi kirjoittaa Venezuelan perustuslaki uudelleen.

Maduro sanoi pääkaupungissa Caracasissa pitämässään puheessa, että perustuslakiin liittyvien toimien tarkoituksena on rauhoittaa poliittinen tilanne ja estää vallankaappaus.

– En halua sisällissotaa, presidentti sanoi.

Venezuelan opposition mukaan Maduron suunnitelma on huijausta, jolla hän pyrkii vain murentamaan entisestään maan perustuslaillista järjestystä ja pnkittämään omaa asemaansa.

– Ihmisten pitäisi mennä kaduille ja vastustaa moista hulluutta, totesi oppositiojohtaja Henrique Capriles presidentin suunnitelmista.

Venezuelan kansalliskokouksen eli parlamentin puheenjohtaja Julio Borges kehotti heti kansalaisia kapinaan ja vastustamaan Maduron "vallankaappausta". Oppositio suunnittelee tehostavansa presidentin vastaisia protestejaan.

Venezuelan talous on ollut jo pitkään ankarassa kriisissä, ja kansalaisia kiusaavat ruoka- ja lääkepula ja villisti laukkaava inflaatio. Oppositio on vaatinut presidentti Nicolas Maduron eroa ja uusia vaaleja, koska opposition mielestä sosialistihallinto on syyllinen Venezuelan kaaokseen.

Lisäksi Venezuelan oppositio on syyttänyt sosialistihallinnon vievän maata diktatuuriin.

Väkivaltaisiksi yltyneet mielenosoitukset ovat jatkuneet Venezuelassa jo kuukauden ajan. Presidentin vastustajien ja poliisien välisissä yhteenotoissa kerrotaan kuolleen lähes 30 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP