Kaupan alan työnseisaukset alkoivat

YTN ja Kaupan liitto ovat erimielisiä ylempiä toimihenkilöitä koskevan työehtosopimuksen tarpeellisuudesta.

työnseisaukset
Ostoskärry kaupan käytävällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaupan alan ylempien toimihenkilöiden työnseisaukset ovat alkaneet.

Akavaan kuuluvan YTN:n työnseisaus alkoi puoliltaöin ja jatkuu 12 tuntia. Se koskee keskeisiä kaupan alan yrityksiä kuten Keskoa, SOK:ta, Stockmannia, Oriolaa, Instru Optiikkaa sekä Inex Partnersia.

Seuraava seisaus on perjantaina puolestapäivästä puoleenyöhön.

Työnseisausten ei odoteta ainakaan aluksi juuri näkyvän kauppojen asiakkaille. Työtaistelutoimet kohdistuvat pääkonttoritoimintoihin, tukitoimintoihin ja järjestelmän ylläpitoon.

Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN haluaa jäsenilleen työehtosopimuksen, koska sellaista ei vielä ole. YTN:n mukaan ilman työehtosopimusta kaupan alan esimiehillä, asiantuntijoilla ja päälliköillä on isoja puutteita työajan noudattamisessa.

Työnantajaa edustava Kaupan liitto on puolestaan korostanut, että liittojen välillä solmittu työehtosopimus ei ole tarvittava ratkaisu YTN:n esittämiin epäkohtiin vaan työpaikoilla pitäisi edistää yhteistyötä muilla tavoin.

Lähteet: STT

_Korjattu 2.5. klo 14.40 Toisin kuin jutussa mainittiin, YTN ei ole ammattiliitto, vaan korkeastikoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. _