Analyysi: Kuusi päivää Ranskan vaaleihin – voiko Le Pen vielä voittaa?

Ranskan presidentti valitaan sunnuntaina. Liberaalin Macronin voitto on todennäköinen. Alku ei olisi helppo hänellekään, kirjoittaa Pariisista toimittaja Annastiina Heikkilä.

Ranskan presidentinvaalit
Marine Le Pen vilkuttaa kannattajilleen joukkokokouksessa. Hänellä on tumma housuasu. Etualalla näkyy Ranskan lippuja.
Kansallisen rintamana ehdokas Marine Le Pen puhui kannattajilleen VIllepintessä Pariisista pohjoiseen.Etienne Laurent / EPA

PARIISI Syytökset sinkoilivat Pariisin vappupäivän epävakaassa ilmassa. Presidenttiehdokkaat järjestivät kukin tahoillaan ison kannattajatapaamisen, joissa he sivalsivat toisiaan sanoja säästelemättä.

Äärioikeiston Marine Le Pen sanoi vastaehdokkaansa Emmanuel Macronin edustavan vanhaa poliittista järjestelmää ja ajavan kasvottoman rahamaailman etua. Liberaali Macron vastasi taistelevansa Le Penin vaarallista demokratiakäsitystä ja vastuutonta politiikkaa vastaan "viimeiseen sekuntiin asti".

Viimeinen vaaliviikko on alkanut ja panokset ovat valtavat. Maailman viidenneksi suurimman talousmahdin, EU:n perustajajäsenen ja Nato-maa Ranskan kansalaiset valitsevat pian itselleen presidentin seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Valinta tapahtuu tilanteessa, jossa EU hakee suuntaansa, Brexit muotoaan ja maailmanpolitiikassa vaikuttaa olevan käynnissä hullut päivät. Tarjolla on kaksi täysin vastakkaista ehdokasta: avoimia rajoja ja kansainvälisen yhteistyön tiivistämistä kannattava Macron ja EU-eroa sekä protektionistista politiikkaa ajava Le Pen.

Omaa keskustalaista liikettään edustavan Macronin voitto vaikuttaa yhä todennäköiseltä. Hänen kannatuksensa on laskenut hieman ja Le Penin vastaavasti noussut, mutta Ifop-tutkimuslaitoksen mukaan Macron voittaisi Le Penin yhä äänin 59–41.

Ehdokkaiden kannatus on pysynyt viimeiset päivät varsin vakaana. Esimerkiksi viime viikon Amiensin tehtaan tapahtumat eivät vaikuta muuttaneen kummankaan kannatusta suuntaan tai toiseen.

Suurin kysymysmerkki on yhä Ranskan vasemman laidan äänestyskäyttäytyminen. Jäävätkö presidentinvaaleissa niukasti neljänneksi jääneen ja lähes 20 prosentin äänisaaliin keränneen vasemmistoradikaalin Jean-Luc Mélenchonin kannattajat kotiin, valitsevatko he Macronin vai kenties Le Penin?

Vappupäivän marsseilla kuultiin paljon protestipuheita: moni Mélenchonin äänestäjä vannoi äänestävänsä mieluummin tyhjää kuin tekevänsä valinnan ”ruton ja koleran” välillä. Hyvin alhaiseksi jäävä äänestysprosentti nostaisi sekin äärioikeiston Le Penin mahdollisuuksia.

Le Pen itse on pyrkinyt kosiskelemaan juuri vasemmistoa ja maltillistamaan muutenkin puheitaan. Irtaantuminen EU:sta tapahtuu vain, jos kansa niin haluaa ja ero eurosta voisi tarkoittaa siirtymistä pelkän frangin sijasta kahteen rinnakkaiseen valuuttaan. Vappupäivän kampanjatilaisuudessa hän ei asiaa juuri edes maininnut, arvatenkin siitä syystä, että suurin osa ranskalaisista haluaisi pysyä yhteisvaluutassa.

Samaan aikaan Macron on vakuutellut, ettei aio muuttaa poliittista ohjelmaansa esimerkiksi Mélenchonin kannattajia miellyttääkseen. Hänkin on kuitenkin puhunut EU:sta uuteen ja aiempaa tiukempaan sävyyn. Macron sanoi BBC:n haastattelussa, että unionin on varauduttava Frexitin mahdollisuuteen, jos se ei kykene uudistumaan.

Voittajan arvuuttelussa kannattaa olla näinä poliittisina aikoina varovainen. Macron pitänee silti johtonsa, jos ei jotain dramaattista tapahdu ennen ensi sunnuntaina pidettävää presidentinvaalien toista kierrosta. Asetelma saattaisi heilahtaa esimerkiksi terrori-iskun tai jonkun tarpeeksi raskauttavan skandaalin seurauksena.

Valitaan Elysée-palatsiin sunnuntaina Le Pen tai Macron, tulee presidentin ensi kuukausista haastavammat kuin edeltäjillään Hollandella, Sarkozylla ja Chiracilla. Vappupäivän marssit näyttivät taas, kuinka kovin jakautunut maa Ranska tällä hetkellä on. Lisäksi kansalaisten luottamus molempiin jäljellä oleviin ehdokkaisiin on vähäinen.

Kokemattoman Macronin eduksi olisi, jos hän voittaisi Le Penin selvällä äänten erolla, äänestysprosentin pysyessä korkeana. Kovin niukka voitto äärioikeiston ehdokkaasta antaisi huonot eväät ylpeiden ja politiikkaan lopen kyllästyneiden ranskalaisten hallitsemiselle.