Palestiinalaisten Hamas yrittää pehmentää julkikuvaansa

Järjestön uudesta politiikka-asiakirjasta pudotettiin suora vaatimus Israelin tuhoamisesta. Israel syyttää Hamasia huijausyrityksestä.

Hamas
Joukko Hamasin taistelijoita marssii rynnäkkökiväärit käsissään, kasvot maalattuina punaiselle ja mustalla värillä, otsallaan punainen panta.
Islamistisen Hamasin turvallisuusjoukot marssivat valmistujaisjuhlallisuuksissa Gazassa 30. maaliskuuta.Mohammed Saber / EPA

Gazan kaistaletta kontrolloiva palestiinalaisten Hamas-järjestö on esitellyt uutta poliittista ohjelmaansa, jolla järjestö yrittää lievittää kansainvälistä eristyneisyyttään.

Islamistisen Hamasin uusi poliittinen ohjelma ottaa aiempaa lievempiä kantoja. Ohjelma muun muassa hyväksyy ajatuksen palestiinalaisvaltion perustamisesta vuoden 1967 rajoilla.

Edelleenkään järjestö ei tunnusta Israelin valtiota ja pitää lopullisena tavoitteenaan koko historiallisen Palestiinan aluetta.

– Hamas ajaa koko Palestiinan vapauttamista mutta on valmis kannattamaan valtiota vuoden 1967 rajoilla tunnustamatta Israelia tai luovuttamatta mitään oikeuksia, järjestön maanpaossa asuva johtaja Khaled Meshaal sanoi esitellessään ohjelmaa Dohassa Qatarissa.

Viisisivuinen politiikkaohjelma on neljä vuotta käytyjen sisäisten neuvottelujen tulos.

Hamasin suhteet kilpailevaan palestiinalaisjärjestöön Fatahiin ovat olleet tulehtuneet. Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas on uhannut jäädyttää palkkojen ja avustusten maksua Gazaan.

Hamas lähentyy Fatahin linjaa

Uusi ohjelma tuo Hamasin virallista linjaa hieman lähemmäksi kilpailevan palestiinalaisjärjestön Fatahin kantoja.

– Me emme halua laimentaa periaatteitamme mutta haluamme olla avoimia. Toivomme, että tämä merkitsee muutosta Euroopan valtioiden suhteessa meihin, Hamasin johtajistoon kuuluva Khaled Meshaal kertoi toimittajille.

Hamas on aiemmin arvostellut Fatahia juuri siitä, että tämä on ollut valmis neuvottelemaan Israelin kanssa palestiinalaisvaltiosta vuoden 1967 rajoilla.

– Hamasin uusi asiakirja on identtinen sen kanssa, jonka Fatah teki 1988. Hamasin pitäisi pyytää Fatahilta anteeksi sen jälkeen, kun se on 30 vuoden ajan syyttänyt meitä maanpetoksesta tuon politiikan kanssa, Fatahin edustaja Osama al-Qavasme sanoi.

Israel ei usko Hamasin ohjelmaan

Järjestö myös jätti ohjelmasta pois maininnan yhteydestään Egyptin Muslimiveljeskuntaan.

Tämä näyttäisi olevan yritys kohentaa suhteita Egyptin hallintoon, joka pitää Muslimiveljeskuntaa terroristiryhmänä. Egypti on osaltaan tukenut Gazan kaistaleen taloussaartoa.

Uusi ohjelma ei suoranaisesti korvaa Hamasin peruskirjaa vuodelta 1988. Siinä vaaditaan Israelin tuhoamista.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun edustaja sanoi, että Hamas yrittää huijata maailmaa muttei onnistu siinä.

– He kaivavat terroritunneleita ja ovat laukaisseet tuhansia raketteja Israelin siviilejä vastaan. Se on todellinen Hamas, Netanjahun tiedottaja David Keyes sanoi.

Vuonna 1987 perustettu Hamas on kontrolloinut Gazan kaistaletta vuodesta 2007, jolloin se ajoi palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille uskolliset joukot Gazasta. Tuona aikana Israel ja Hamas ovat käyneet kolme avointa sotaa, ja Gazan kaistaleen taloutta kurjistaa Israelin asettama taloussaarto.

Monet länsimaat ovat luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi, ja samoin ovat tehneet Yhdysvaltain liittolaiset Egypti, Arabiemiraatit ja Saudi-Arabia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters