Hoidon lykkääminen voi kostautua – hammasremontti saattaa viedä teho-osastolle

Esimerkiksi paha turvotus nielussa saattaa vaatia nopeaa teho-hoitoa. Sairaalahoitoa vaativien hammassairauksien määrä on lisääntynyt viime vuosina.

Vaikka hammassärky hellittää, se ei tarkoita ongelman poistumista. Röntgenkuva paljastaa juuriin kehittyneet krooniset tulehduspesäkkeet. Kun oireet tässä tapauksessa palaavat, voi tulehdus levitä nopeasti jopa tehohoitoa vaativaksi leuan ja kaula-alueen infektioksi. Kuva: Timo Nykyri / Yle

OULU Vaikka ylivoimaisesti suurin osa hammassairauksista pystytään hoitamaan avoterveydenhuollossa, on vakavien ja sairaalahoitoa vaativien infektioiden määrä viime vuosina lisääntynyt.

Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa on vuosittain muutama tehohoitoa vaativa potilas. Osastohoitoa tarvitsevia hammaspotilaita sairaalassa hoidetaan kuukausittain.

Sairaalahoitoon voidaan joutua turvautumaan esimerkiksi silloin, kun hammastulehdus johtaa pahaan turvotukseen nielun ja suun alueella.

Tilanne voi heikentyä tunneissa

Tilanne saattaa pahentua jopa tunneissa, jolloin potilaan pelastamiseksi tarvitaan nopeita toimia.

Suu- ja leukakirurgi Vuokko Ottavainen muistuttaa, että hammasterveys vaikuttaa suoraan yleisterveyteen. Pelkillä särkylääkkeillä tai antibiooteillakaan ei tulehduspesäkkeistä pääse eroon. Kuva: Timo Nykyri / Yle

– Joskus joudutaan tekemään potilaille myös henkitorviavanne. Silloin potilas siirtyy tehohoitoon, kertoo Oulun yliopistollisen sairaalaan suu- ja leukakirurgi Vuokko Ottavainen.

Tehohoitoon päädytään myös esimerkiksi silloin, kun potilaalta joudutaan nukutuksessa poistamaan hampaasta lähtöisin olevia märkäkeräymiä ulkokautta.

Vuokko Ottavainen muistuttaa, että hammassairaudet voivat aiheuttaa ongelmia vielä senkin jälkeen kun itse kivusta on ehkä kipulääkkeiden avulla sinnitelty. Kipulääke ei infektiota poista.

Hyvät ja huonot hampaat erottautuvat

Vielä muutama vuosikymmen sitten suomalaisten hampaiden terveys parani, mutta sen jälkeen tilanne on muuttunut huonompaan suuntaan.

– 90-luvulle asti tilanne parani, mutta sen jälkeen paranemista ei ole tapahtunut. Tilanne on polarisoitunut niin, että osalla porukasta on paljon ongelmia mukaan lukien hammasongelmat. Sitten osa on täysin terveitä, kertoo vt. professori ja erikoishammaslääkäri Vuokko Anttonen Oulun yliopistosta.

– Tietenkin on myös niitä, joilla hammasterveydessä on vain jonkin verran tekemistä.

Hampaiden kunnon heikkeneminen on paljolti suomalainen ilmiö.

Yksi syy hammasterveyden heikkenemiseen voi olla myös siinä, ettei nykyisin anneta enää yhtä paljon opastusta hampaiden hoitoon kuin aikaisemmin, Vuokko Anttonen pohtii. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Monta syytä tilanteen heikkenemiseen

Kehityksen taustalla on monia tekijöitä hampaiden harjauksen laiminlyönnistä väärään ruokavalioon, mutta valtakunnallisesti ongelmia on myös hammaslääkäripalveluja saatavuudessa. Suurilla paikkakunnilla hammaslääkäreitä on, mutta kauempana keskuksista tilanne on jo toinen.

Selvitysten mukaan lähes puolet pelkää hammaslääkäriin menoa ja lykkää hammaslääkärissä käyntiä kunnes oireet pakottavat viimein kääntymään ammattilaisen puoleen.

– Mutta monella on niinkin, että jos tilanne on taloudellisesti tiukka, hammashoito on se, josta tingitään, kertoo Vuokko Anttonen.

Hammashoito turvattu kaikille

Vuonna 2003 toteutetussa hammashoidon uudistuksessa siihen saakka lapsille ja nuorille sekä eräille erityisryhmille taattu hammashuolto ulotettiin myös aikuisille.

Noin 1,2 miljoonaa suomalaista käyttää hammashoidossa terveyskeskusten ja noin miljoona yksityisten hammaslääkärien palveluja. Säästöjen seurauksena sairausvakuutuksesta maksettava korvaus on kuitenkin pienentynyt.

Suositusten mukaan muuten terveiden kannattaisi tarkastuttaa hampaansa joka toinen vuosi. Kuva: Maria Okkonen

– Nythän korvaustaso on enää noin 15 prosenttia, mikä tarkoittaa, että asiakkaiden maksama osuus on kasvanut huomattavasti, kertoo lääkintöneuvos Anne Nordblad sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Nordbladin mukaan sosiaali- ja terveysuudistus on kuitenkin tuomassa muutoksia, koska valinnanvapauden periaate merkitsee sitä, että asiakkailta peritään sama maksu sekä julkisessa terveydenhuollossa että yhtiömuotoisissa palveluissa.

– Mutta tietenkin se edellyttää, että uudistukseen saadaan riittävä rahoituspohja.