1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Akaa

Akaan kaupunginjohtaja ei palannut työhön – sairausloma jatkuu kesäkuun loppuun

Pitkään poissa olleen kaupunginjohtajan Aki Viitasaaren oli määrä palata työhön tiistaiaamuna. Sitten tuli tieto sairausloman jatkumisesta.

Jouko Rytkönen, Saila Kallioinen, Juhani Salin ja Mika Pajasmaa odottivat kaupunginjohtajaa tiistaiaamuna Akaan kaupungintalolla. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Akaan kaupungintalolla oli tiistainaamuna odottava tunnelma. Joukko kaupungin luottamushenkilöitä ja median edustajia oli odottamassa kaupunginjohtaja Aki Viitasaarta, jonka oli määrä palata työhön 2,5 kuukautta kestäneeltä sairauslomalta.

Aamuyhdeksältä kaupunginhallituksen puheenjohtajan Jouko Rytkösen (kok.) puhelin piippasi. Akaan henkilöstöjohtaja tiedotti Rytköselle saaneensa sähköpostin, jonka mukaan kaupunginjohtajan sairausloma jatkuu 30. kesäkuuta asti.

Pettynyt Jouko Rytkönen ei säästellyt sanoja.

– Tämä osoittaa sen, mitä olen aiemminkin sanonut – Aki Viitasaaren kyvyt eivät riitä kaupungin johtamiseen. Ensimmäisen vastoinkäymisen myötä hän pettää näin pahasti.

– Täytyy neuvotella lakimiehen kanssa, kuinka menetellään. Tällä hetkellä meillä ei ole ennakkotapausta tiedossa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan vaihtoehtona on kaupunginjohtajan toteaminen työkyvyttömäksi.

– Kyllä se todennäköinen vaihtoehto on. Minun täytyy neuvotella henkilöstöjohtajan kanssa.

Budjetin ylityksiä, tieto ei kulje

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren erottamisesta on kehittynyt melkoinen keitos. Helmikuussa 13 akaalaista valtuutettua ilmoitti vaativansa Viitasaaren erottamista. Kaupunginjohtaja syytti valtuutettuja kiusaamisesta.

Kiistan yhdessä vaiheessa Akaan kaupunginhallitus jätti poliisille tutkintapyynnön puolueettoman selvityksen tekemiseksi kaupunginjohtajan esittämistä kiusaamisväitteistä. Poliisi ei kuitenkaan alkanut tutkia tapausta.

Erottamisaloitteen allekirjoittajat eivät kertoneet tarkalleen aloitteen taustalla olevia syitä. Valtuuston puheenjohtajan Saila Kallioisen (sd.) mukaan tilanne on syntynyt vuosien saatossa.

– Ne liittyvät asioiden valmisteluun ja täytäntöönpanoon. Konttorin pyörittäminen häneltä sujuu, mutta on ollut budjetin ylityksiä. Lisäksi valtuutetut lukevat asiat lehdestä, joten tiedonkulku ei ole hoitunut parhaalla mahdollisella tavalla.

Haastemies ei ole tavoittanut Viitasaarta

Viitasaaren potkuja valmistellut työryhmä on kasannut parisenkymmentä lausuntoa tukemaan potkuja. Viitasaari on pakoillut niin haastemiestä kuin valtuutettujakin, eikä hänelle ole voitu toimittaa papereita kommentoitavaksi. Asia ei täten ole voinut edetä suuntaan taikka toiseen.

Erottamisvaliokunnan puheenjohtaja Mika Pajasmaa oli jo toivonut, että nyt asiaan saataisiin selko.

– Tämä on itselleni kauhea pettymys, koska kaupunginjohtaja siirsi yhteydenottoa tähän päivään. Nyt sitten taas uusi pitkä sairausloma – en enää luota hänen puheisiinsa yhtään. Luottamus on mennyt.

Akaan kaupungintalolla päivystäneet luottamushenkilöt uskovat, että asiaan saadaan ratkaisu vielä tämän valtuustokauden aikana.

Yle Tampere ei tavoittanut Aki Viitasaarta haastatteluun pyynnöstä huolimatta.