Nordean liiketoimintajohtaja: "Mobiilimaksamisesta tulee iso ilmiö parin vuoden sisällä"

Yksikään sovellus ole onnistunut valtaamaan markkinaa. Kuluttajat vasta totuttelevat hoitamaan rahaliikennettä älypuhelimilla.

Mobiilimaksaminen
Ylen aamu-tv: Mobiilimaksamisen uudet tavat
Ylen aamu-tv: Mobiilimaksamisen uudet tavat

Älypuhelin toimii hiljattain yleistyneiden maksusovellusten avulla maksuvälineenä, kunhan yritys on ottanut maksutavan käyttöönsä. Kaverin tilille voi siirtää rahaa reaaliajassa pankista riippumatta. Riittää, että puhelinnumero on tiedossa.

Ilmiönä mobiilimaksaminen on vaikuttavista ominaisuuksistaan huolimatta vielä lapsenkengissä. Käyttäjiä on suhteellisen vähän, eikä yksikään sovellus ole onnistunut valtaamaan leijonanosaa markkinoista. Potentiaali on valtava, sillä mahdollisia käyttäjiä ovat kaikki kuluttajat.

– Markkinat ovat hiljalleen kypsymässä ajatukseen. Uskon, että vuoden, kahden sisällä mobiilimaksamisesta tulee iso ilmiö, sanoo Nordean liiketoimintajohtaja Jussi Mekkonen Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Vielä tässä vaiheessa tarjolla on monia eri mobiilimaksusovelluksia. Esimerkiksi Danske Bankilta löytyy Mobile Pay, kun taas Nordean, S-pankin ja OP:n maksusovellus on nimeltään Siirto.

Eri pankkien tarjoamissa maksusovelluksissa yhdistyvät samat pääperiaatteet: asiakas tunnistetaan esimerkiksi tunnusluvun tai sormenjäljen avulla, ja sovellukseen lisätään oma tili- ja puhelinnumero. Lopulta raha liikkuu tilien välillä puhelinnumeroiden avulla.

Mobiilimaksamista voivat hyödyntää esimerkiksi kivijalkaliikkeet ja verkkokaupat.

– Verkkokaupoissakin on jo lukuisia sovelluksia käytössä, Mekkonen kertoo.

Käytännöllisimmillään sovellukset ovat vaikkapa silloin, kun tulee aika jakaa ravintolalasku kavereiden kesken. Käteistä ei tarvita.

Uuteen teknologiaan liittyvät riskit on pyritty eliminoimaan sovellusten kehitysvaiheessa. Tärkeintä on pitää puhelimestaan hyvää huolta.

– Puhelimessa on niin paljon tietoa, että elämänhallinta on hukassa, jos kadottaa laitteen. Tekniikan suhteen sovellusta voi käyttää turvallisin mielin, Mekkonen toteaa.

Maksujen lisäksi sovelluksella voi lähettää maksupyynnön. Periaatteessa kuka tahansa sovelluksen ladannut voi lähettää maksupyynnön kenelle tahansa sovelluksen käyttäjälle. Vieraisiin maksupyyntöihin ei siis kannata reagoida.