Hyppää sisältöön

Jenkkiauton kunnostaja ei euroja laske – "Viimeiset vuodet saada hyväkuntoisia autoja järkevällä hinnalla"

Intohimo jenkkiautoja kohtaan saa harrastajan käyttämään paljon aikaa ja rahaa auton kunnostamiseen. Hyväkuntoisten amerikanrautojen löytäminen ei ole enää kovin helppoa, sillä ne hupenevat Amerikassakin ja hinnat ovat nousussa.

Jenkkiautojen harrastustoiminta on edelleen hyvin suosittua, vaikka nykytrendi ei suosikaan äänekkäitä bensahirmuja.

– Tämä on harrastus, jossa ei katsota, montako litraa bensiiniä sadalla kilometrillä kuluu. Intohimo näihin autoihin on kaikista tärkein, kertoo 40 vuotta jenkkiautoja harrastanut vaasalainen Jan Richardson.

Richardson on ihaillut jenkkiautoja pikkupojasta lähtien. Hänellä on vuoden -57 Dodge Custom Royal, puna-valkoinen siipiauto. Auto on alkuperäisessä kunnossa.

– Jotkut rakentavat custom-autoja, jotkut virittävät ja laittavat enemmän hevosvoimia. Sitten on ryhmä, joka yrittää pitää autot alkuperäisessä kunnossa. Tämä Dodge oli ostohetkellä niin hyvässä alkuperäisessä kunnossa, että kunnioitan sitä alkuperäisyyttä. Vähän olen parantanut kromia ja pientä putsausta on tehty, mutta muuten auto on alkuperäisessä kunnossa, Richardson kertoo.

"Luovuus on ehkä vähän kadonnut"

Jan Richardson muistuttaa, että jenkkiautoharrastajista löytyy monia, jotka harrastavat myös moderneja autoja. Niistä uusimmat voivat olla 2010 -luvultakin.

– Eivät nämä siis ole pelkästään -50 - 60 -luvun autoja, joita me harrastamme. Ydinasia on, että nämä ovat Amerikassa valmistettuja autoja, Richardson kertoo.

Moni jenkkiautoharrastaja pitää nykyään rakennettavia autoja peltilaatikkoina, kun taas 30-40 vuotta sitten tehdyt autot olivat "oikeita autoja". Richardson itsekin kaipaisi nykyautoihin enemmän luovuutta.

– Nykyään on tietokonejärjestelmiä, joihin laitetaan tietyt kriteerit ja tämän vuoksi auto voi olla hyvin samannäköinen kuin kilpailevan merkin auto. Luovuus on ehkä vähän kadonnut. Se [auto] on tänä päivänä enemmän peltilaatikko, millä kuljetaan pisteestä a pisteeseen b, Richardson kertoo.

Viime hetket hankkia amerikanrauta

Autojen entisöintiin saa kulutettua paljon aikaa ja rahaa. Osien löytyminen vanhoihin autoihin on helpottunut internetin ansiosta. Tämä on kuitenkin merkkikohtaista.

– Klikkailemalla eri nettikauppoihin voisit periaatteessa rakentaa aivan uuden auton uustuotanto-osista. Niin paljon uustuotantoa löytyy esimerkiksi Chevrolet-puolella. Dodge-puolella autoja valmistettiin kuitenkin hyvin pieniä määriä ja jälkituotanto ei ole lähtenyt oikein liikenteeseen, koska harrastajia on aika vähän. Ei ole sitä business-opportunityä tekemään osia Dodgelle, Richardson kertoo.

Jan Richardson kromautti esimerkiksi oman autonsa alkuperäiset osat Puolassa, koska uusia osia ei ollut saatavilla.

– Jos mulla olisi ollut Chevrolet, niin olisin voinut vain klikata ja uudet kromiosat olisivat tulleet kotiin, Richardson kertoo.

Kun vuodet kuluvat, kuluvat myös autotkin. Mistä enää saa vanhoja autoja?

– Se alkaa olla pieni ongelma. Hyväkuntoisia autoja löytää vielä Amerikasta, mutta hinnat ovat sielläkin viimeisen viiden vuoden aikana lähteneet todella paljon ylöspäin. Voisi sanoa, että viidessä vuodessa hinnat on tuplaantunut. Nyt alkaa olla viimeiset vuodet saada hyväkuntoisia autoja järkevällä hinnalla, Richardson kertoo.

.
.