Ilmarinen: Vienti elpyy vihdoin – Teknologiateollisuus: Tilaukset kasvussa

Alkuvuonna kasvu on kiihtynyt kaikilla päätoimialoilla, Teknologiateollisuus sanoo. Vientinäkymät parantuvat kaikilla markkina-alueilla, arvioi eläkeyhtiö Ilmarinen.

vienti
Hammasratas
Jyrki Lyytikkä / Yle

Teknologiateollisuus on päässyt kiinni kasvuun, arvioi alan yrityksiä edustava Teknologiateollisuus ry (siirryt toiseen palveluun).

Alan yritysten uusien tilausten arvo oli alkuvuonna 13 prosenttia suurempi kuin tammi–maaliskuussa 2016. Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kolme prosenttia suurempi kuin joulukuun lopussa.

– Suomen tilanne on hiljalleen paranemassa muun muassa kilpailukykysopimuksen ansiosta, sanoo Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen tiedotteessa.

Alan liikevaihto kasvoi viime vuonna noin puoli prosenttia lähes 69 miljardiin euroon. Alkuvuonna kasvu on kiihtynyt kaikilla päätoimialoilla. Myös henkilöstön määrä on kasvanut hieman.

Liikevaihto kasvaa Turusen mukaan keväällä viimevuotista suuremmaksi. Kirittävää kuitenkin riittää, kun vertaa Suomen talouskasvua Ruotsiin. Jos kasvu Suomessa olisi ollut vuosina 2009–2016 Ruotsin kasvun vauhdissa, Suomen bruttokansantuote olisi nyt 40 miljardia suurempi, Teknologiateollisuus laskee.

– Tehtävää ei yhtään helpota se, että investoinnit ovat viime vuosina olleet hyvin alhaisella tasolla, Turunen sanoo.

"Vienti pitkästä aikaa elpymässä"

Vientinäkymät ovat parantumassa, vahvistaa eläkeyhtiö Ilmarinen.

– Suomen kannalta tärkeissä vientimaissa kasvu on ollut pitkään vaisua. Tilanne on nyt parantunut, kun myös euroalueen taloudet ovat lähteneet kasvuun. Vientinäkymät ovat parantumassa kaikilla markkina-alueilla, myös Venäjän talouden odotetaan kääntyvän nousuun, sanoo johtaja Jaakko Kiander tiedotteessa.

Suomen talous kasvaa sekä tänä että ensi vuonna kaksi prosenttia, Ilmarinen ennustaa (siirryt toiseen palveluun). Kasvua vauhdittavat yksityinen kulutus ja investoinnit. Uudisrakentaminen kasvaa edelleen, mutta aiempaa hitaammin. Investointeja kasvattavat lisäksi teollisuuden kasvavat kone- ja laiteinvestoinnit.

Yritysten kasvunäkymät ovat Ilmarisen mukaan nyt paremmat kuin moneen vuoteen. Kysyntä on kasvussa sekä vientimarkkinoilla että kotimaassa. Yritysten kustannuksiin on luvassa helpotuksia, kun työnantajamaksut alenevat ja vuosityöaika pitenee. Myös kuluttajien luottamus sekä omaan että Suomen talouteen on parantunut.

Ilmarinen odottaa työllisyysasteen kohoavan, mutta jäävän hallituksen tavoittelemasta 72 prosentista. Eniten työllisyys kasvaa palvelualoilla, mutta myös teollisuuden työpaikkojen pitkään jatkunut vähentyminen päättyy, eläkeyhtiö ennustaa.