1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuholaistorjunta

YK-raportti ja tutkimus yhtä mieltä: Torjunta-aineiden vähentäminen jopa kasvattaisi peltojen satoa

Viljelijöiden saama opastus tuhohyönteisten ja kasvitautien torjumiseen on kemiallisia aineita myyvän miljarditeollisuuden käsissä.

Tuholaistorjunta
Mies kantaa selässään hyönteismyrkkysäiliötä. Kädessä letku, josta aine suihkuaa ruohikkoon.
Intialainen maatyöläinen levittämässä tuholaismyrkkyä Amritsarissa Punjabissa.Raminder Pal Singh / EPA

Ranskassa tehdyn tutkimuksen mukaan jokseenkin kaikki maanviljelijät voisivat vähentää tuntuvasti kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä ilman, että heidän satonsa pienenisivät. Monilla ne suorastaan kasvaisivat.

YK:n elintarvike- ja saasteasiantuntijoiden raportti (siirryt toiseen palveluun) puolestaan arvostelee voimakkaasti torjunta-aineteollisuuden väitteitä torjunta-aineiden nykymäärän välttämättömyydestä.

Teollisuuden mukaan maailman kasvavan väestön ruokkiminen vaatii viljelmien tuholaisten, rikkakasvien ja kasvitautien kemiallista torjuntaa nykyisellä tavalla tai enemmänkin.

– Se on pelkkä myytti. Torjunta-aineiden lisäämisellä ei ole mitään tekemistä nälän poistamisen kanssa, sanovat YK:n raportoijat Hilal Elver ja Baskut Tuncak.

Tasajaolla ruokaa riittäisi kaikille

YK:n ihmisoikeuskomissiolle laaditussa raportissa muistutetaan, että YK:n elintarvikejärjestön FAO:n mukaan jo nykyisin pystyttäisiin ruokkimaan yhdeksän miljardia ihmistä, elleivät köyhyys, epätasa-arvo ja resurssien epätasainen jakautuminen estäisi sitä.

– Torjunta-aineita käytetään pitkälti palmuöljyn ja soijan kaltaisten raaka-aineiden satojen takia, ei maailman köyhien ruoansaannin varmistamikseksi, Elver huomauttaa.

Maailmassa on nykyisin runsaat seitsemän miljardia ihmistä. Määrän arvioidaan kasvavan yhdeksään miljardiin vuoteen 2050 mennessä.

Neuvonta on miljardibisneksen käsissä

Viljelijät eivät saa kylliksi tietoa vaihtoehdoista, koska suurin osa neuvoista tulee yrityksiltä, jotka myyvät siementen lisäksi torjunta-aineita, raportissa sanotaan. Maailman torjunta-ainebisnes on arvoltaan noin 46 miljardia euroa vuodessa.

Raportti arvostelee valmistajia voimakkaasta ja epäeettisestä markkinoinnista ja haittojen kiistämisestä. Haittojen ilmetessä yhtiöt syyttävät käyttäjiä huolimattomuudesta, raportoivat moittivat.

Valmistajat myös painostavat hallituksia, mikä on osaltaan halvaannuttanut rajoitusten säätämistä, raportissa sanotaan.

Oranssinmusta perhonen violetissa kukassa.
Perhoset ovat hyönteistuhojen kemiallisen torjunnan sivullisia uhreja. Monarkkiperhosesta on tullut yksi maailman uhanalaisimmista eläinlajeista.Mario Lopez / EPA

Torjunta-aineilla tehdään itsemurhia

Torjunta-aineilla on erittäin vakavia vaikutuksia luontoon ja ihmisten terveyteen. Pelkästään välittömiin myrkytyksiin kuolee arviolta 200 000 – 250 000 ihmistä vuodessa.

Valtaosa kuolemista on kehitysmaissa hyönteistentorjunta-aineilla tehtyjä itsemurhia. Maailman terveysjärjestö WHO (siirryt toiseen palveluun) arvioi aineiden helpon saatavuuden ja myrkyllisyyden olevan keskeinen syy siihen, että itsemurha-ajatus johtaa äkilliseen päätökseen.

Köyhissä maissa käytetään edelleen yleisesti sellaisia torjunta-aineita, joiden sijasta varakkaissa maissa on siirrytty uusiin, aiempaa turvallisempiin vaihtoehtoihin. WHO ajaa myrkyllisimpien torjunta-aineiden maailmanlaajuista kieltämistä muiden terveyskysymysten ohella myös osana itsemurhien ehkäisyä.

Kiinassa kiellettiin runsas vuosikymmen sitten viisi erittäin myrkyllistä torjunta-ainetta. Tutkijat ovat arvioineet sen isoksi syyksi siihen, että naisten itsemurhien määrä kääntyi pian 10–15 prosentin laskuun.

Osa torjunta-aineista voi piillä ympäristössä vuosikymmeniä.

YK-raportti nimeää etenkin hyönteistentorjunta-aineiden käytön maailmanlaajuiseksi ihmisoikeuskysymykseksi (siirryt toiseen palveluun).

Erityisiä riskiryhmiä ovat viljelijät ja maatyöläiset, viljelmien lähistöjen asukkaat sekä lapset ja raskaana olevat naiset.

Osa torjunta-aineista voi piillä ympäristössä vuosikymmeniä ja tuhota siten pitkään myös luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi tappamalla tuhohyönteisten luontaisia vihollisia.

Altistuksella yhteyksiä syöpiin

Elver ja Tuncak vaativat torjunta-aineiden tuotannolle, kaupalle ja hyväksyttäville määrille yhdenmukaisia kansainvälisiä sääntöjä.

Miltei kahdelta kolmannekselta kehitysmaista puuttuu torjunta-aineita koskeva lainsäädäntö kokonaan, ja muuallakin lakien valvonta on puutteellista.

Porsaanreikiä löytyy myös länsimaista. The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) viimetalvisessa artikkelissa kerrottiin Paraquat-torjunta-aineesta, jonka EU on kieltänyt omalla alueellaan, mutta jota sveitsiläinen yritys valmistaa Britanniassa vietäväksi Yhdysvaltain markkinoille.

Useissa lääketieteellisissä tutkimuksissa on havaittu yhteyksiä Paraquatin ja Parkinsonin taudin välillä.

Monissa tutkimuksissa on saatu näyttöä torjunta-ainealtistuksen yhteyksistä myös muun muassa syöpiin, Alzheimerin tautiin ja hedelmättömyyteen.

Ilman kemiallisia aineita sato voi jopa kasvaa

Nature Plant (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä julkaistu ranskalaistutkimus vahvistaa YK-raportoijien näkemystä torjunta-aineiden liikakäytöstä. Ranskan maanviljelystutkimuslaitos vertasi lähes tuhatta ranskalaista maatilaa, joissa osassa käytettiin paljon kemiallisia torjunta-aineita, osassa vain vähän.

Tutkija Nicolas Munier-Jolain sanoo, ettei tutkimus kiistä torjunta-aineiden hyötyjä, mutta osoittaa, ettei liikakäytöstä ole tuotannollista apua.

Tutkimuksen mukaan 94 prosenttia maatiloista ei menettäisi lainkaan satoaan, vaikka ne vähentäisivät torjunta-aineita. Kahdessa viidenneksessä sato suorastaan kasvaisi.

Vanha kiinalaismies kuokka olalla pellon laidassa.
Luomuviljely on alkanut ottaa pienesti tulta myös Kiinassa, kun varakkaat kuluttavat ovat ryhtyneet kaihtamaan kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita. Tämä mies viljelee pientä luomutilaa Shanghaissa.Qilai Shen / EPA

Vaihtoehtoja on, mutta niistä ei kerrota

Suurin vaikutus olisi hyönteistentorjunta-aineiden vähentämisellä: yhdelläkään tilalla sato ei pienenisi ja 86 prosentilla se päinvastoin kasvaisi, tutkimus kertoo.

– Jos torjunta-aineiden käyttöä halutaan todella vähentää, viljelijöille pitää antaa riippumatonta tietoa vaihtoehdoista. Nyt niin ei todellakaan ole, vahvistaa Munier-Jolain YK-raportin moitteet.

Tutkituilla ranskalaistiloilla, joissa vältetään kemiallisia torjunta-aineita, kasveja suojellaan muun muassa vuoroviljelyllä, kestävillä lajikkeilla ja tarkoilla kylvö- ja lannoitusaikatauluilla.

_Lisätty 3.5. klo 11.20: Torjunta-aineet ovat kehitysmaissa yleinen tapa tehdä itsemurha. WHO ajaa myrkyllisimpien aineiden kieltämistä myös osana itsemurhien ehkäisyä. _

Lue seuraavaksi