1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroviisut

Ulkomailla hehkutetaan Suomen Blackbird-viisua – "Patsas Kouvolan torille, jos voitto tulee"

Suomen Euroviisu Blackbird kerää kiitosta kansainvälisillä areenoilla.

Euroviisut
Leena Tirronen Kiovassa
Leena Tirronen

Suomen Euroviisu-edustajan Norma Johnin solisti Leena Tirronen on yllättynyt siitä, miten paljon on saanut kiittävää palautetta Blackbird-kappaleestaan Ukrainan Kiovassa.

ESCtoday-sivusto (siirryt toiseen palveluun) kertoi vappuaattona, että median edustajat rankkasivat Suomen edustuskappaleen ensimmäisten harjoitusten parhaaksi kappaleeksi. Esitystä kiiteltiin muun muassa siitä, että laulu ja visuaalinen puoli pelasivat hienosti yhteen.

– Se tuntui tosi hienolta ja antoi osviittaa siihen, että teemme jotain oikein. Pääsimme nyt testaamaan myös lavashowta ensimmäistä kertaa. Tämä oli merkki siitä, että sekin on hyvällä mallilla, sanoo Tirronen.

Suomen viisudelegaatio saapui Ukrainaan lauantai-iltana. Ensimmäiset harjoitukset olivat sunnuntaina, ja niihin osallistuivat yhdeksän maan edustajat.

– Oli aika huikeaa seistä lavalla ja laulaa. Kun kapusin sinne, sydän alkoi jyskyttää ja pulssi nousta ihan vaan siitä ilosta, että täällä ollaan.

Kouvolan torilla tavataan

Yhteensä Euroviisuihin osallistuu tänä vuonna 42 maata, joten paras ensimmäisiin harjoituksiin osallistuneiden yhdeksän joukosta ei vielä paljon kerro. Tirrosen mukaan hyvää palautetta on tullut päivittäin muiltakin kuin median edustajilta.

– Sitä tulee muilta mailta ja esiintyjiltä. Sellaisilta, jotka seuraavat Euroviisuja tiukalla silmällä joka vuosi. Se on ihan mahtavaa. Kiva, että kappale on koskettanut. Siihen pystyy samaistumaan, koska kaikki ovat kokeneet joskus sydänsuruja.

Myös viisufanit ovat kiitelleet harjoitusvetoa muun muassa YouTubessa (siirryt toiseen palveluun). Norma John osallistui ennen Kiovaan saapumistaan Euroviisujen promo-kiertueelle, joka vieraili Englannissa, Hollannissa, Israelissa ja Espanjassa. Mielessä on piipahtanut sellainenkin ajatus, että mitä jos Suomi voittaisikin koko kilpailun.

– Ei sitä hirveästi uskalla ajatella. Mutta sellaisia heittoja tässä on ollut, että patsas Kouvolaan keskelle toria. Ja siitä on jo puhuttu kaikkien ystävien ja sukulaisten kanssa, että jos voitto tulee, Kouvolan torilla tavataan, Tirronen nauraa.

Leena Tirronen ja Lasse Piirainen ovat kotoisin Kouvolasta, jossa Tirronen myös asuu nykyään.

Viikko aikaa treenata

Tiistaina Suomen delegaatiolla on koko viisurupeaman ainoa vapaapäivä. Tirronen aikoo hyödyntää tilaisuuden lähtemällä tutkimaan Kiovan kaupunkia.

– Kaupunki on tosi kaunis. Arkkitehtuuri on hienoa ja kevät parhaimmillaan. Täällä on jo tosi vihreää, ja kukat kukkivat.

Edessä on vielä paljon lavatreenejä, haastatteluja, pressitilaisuuksia ja edustustilaisuuksia, joissa tavataan faneja. Norma John esiintyy Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa viikon kuluttua tiistaina. Blackbird-kappale on vuorossa seitsemäntenä.

– Onneksi tässä on niin paljon tekemistä, ettei ehdi pysähtyä panikoimaan. Minulla ja Lassella (Piirainen) on kauhea into ja halu päästä finaaliin. Sen jälkeen kaikki on plussaa. Vaikka tulisi 0 points, ei haittaa. Olemme tosi tyytyväisiä, jos pääsemme finaaliin.

Blackbird-kappaleen menestyksestä Euroviisujen harjoituksissa kertoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi