Hyppää sisältöön

Tähtien pukujuhla tahkoaa miljoonia Metropolitan Museum of Artin muotiosastolle – tuhti lompakko ei riitä pääsyyn vieraslistalle

Itärannikon Oscareiksi kutsuttuun Met Gaalaan pääsevät harvat ja valitut. Voguen päätoimittaja Anna Wintour päättää, ketkä ovat tarpeeksi kiehtovia, kauniita ja kuuluisia punaiselle matolle.

Laulaja-näyttelijä Janelle Monaen röyhelöinen höyhenasu on Ralph & Russon käsialaa. Kuva: Rob Latour / AOP

Met Gala, tai virallisesti Metropolitan Museum of Art Costume Institute benefit järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1946. Alkuvuosina se oli suhteellisen vaatimaton newyorkin silmäätekevien hyväntekeväisyystapahtuma.

Tapahtuma kasvoi valtaviin nykymittoihinsa, kun kovatahtoisena tunnettu Voguen päätoimittaja Anna Wintour otti sen ohjat käsiinsä vuonna 1999.

Tänä vuonna Met Galan teema oli Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between. Teema kunnioittaa 74-vuotiasta japanilaissuunnittelija Rei Kawakuboa, jonka näyttely (siirryt toiseen palveluun) avautuu torstaina Metropolitan Museumissa. Comme des Garçons (siirryt toiseen palveluun) -brändin perustaja Kawakubo on vasta toinen elossa oleva muotisuunnittelija, joka on saanut museoon yksityisnäyttelyn. Edellisen kerran vastaava kunnia myönnettiin vuonna 1983 Yves Saint Laurentille. 

Helen Lasichanhin asua on kuvailtu sosiaalisessa mediassa Teletappi-henkiseksi. Kuva: Rob Latour / AOP

Kawakubo on tunnettu varsin avantgardistisena suunnittelijana, joka ei paljoa piittaa käytännöllisyydestä. Hänen häkellyttävimmissä asuissaan ei välttämättä esimerkiksi pysty liikuttamaan raajojaan. Toisaalta suunnittelija on tehnyt runsaasti myös käyttövaatteita muun muassa yhteistyössä Niken kanssa.

Gaalaa kommentoivissa amerikkalaismedian artikkeleissa illan kiistattomaksi tähdeksi on nostettu Comme des Garçonsiin sonnustautunut Rihanna. Kuva: Justin Lane / EPA

Tuttuun tapaan Met Galan vieraita rohkaistiin ottamaan teemasta vaikutteita omaan gaala-asuunsa. Pisimmälle kunninaosoituksen vei Helen Lasichanh. Kirkuvanpunainen Comme des Garçons -haalari paketoi kantajansa kädet niin, että muusikkopuoliso Pharrell Williams joutui ruokkimaan rouvaansa juhlaillallisella.

Katy Perry emännöi gaalaa yhdessä Pharrell Williamsin ja Anna Wintourin kanssa. Perryn asu on John Gallianon Masion Margielalle suunnittelemasta Artisanal-kokoelmasta. Kuva: James Gourley/ AOP

Anna Wintourilla on viimeinen sana kaikkeen

Met Gala on mahdollisesti vuoden tärkein muotitapahtuma ainakin Yhdysvalloissa. Tapahtuma määrittelee trendit ja sen lisäksi kertoo, kuka on tänä vuonna riittävän tärkeä saadakseen kutsun. Sen saamiseen ei riitä paraskaan maksukyky.

Atelier Versace oli suunnitellut tämän läpikuultavan haalarin varta vasten näyttelijä Halle Berrylle. Kuva: AOP

Anna Wintour alaisineen saattaa yhteen suunnittelijoita ja tähtiä, jotta gaalaan saadaan riittävää säihkettä. Wintourilla on lisäksi veto-oikeus jokaiseen vieraaseen, myös niihin, joita yritykset kutsuvat omiin pöytiinsä. Ellei ehdotettu vieras ole muodin mahtinaisen mielestä tarpeeksi kaunis, kuuluisa ja kiinnostava, ei kutsua heru. Kutsuvieraslistalle on pitkä jono.

Sisään voi päästä, vaikka ei olisikaan varoissaan. Wintour kutsuu gaalaan vuosittain nuoria suunnittelijalupauksia, joilla ei ole rahaa ostaa uralleen nostetta. 

Muodin mahtinainen Anna Wintour on Voguen päätoimittaja ja sitä julkaisevan Condé Nastin taiteellinen johtaja. Kuva: Rob Latour / AOP

Joka toukokuun ensimmäisenä maanantaina museossa järjestettävällä gaalallla kerätään varoja museon pukuhistorian osastolle, Costume Institutelle (siirryt toiseen palveluun). Yli 35 000 asua ja asustetta kattava kokoelma on Metropolitan Museumissa ainoa, jonka rahoitus perustuu täysin omaan varainkeruuseen. Se sujuu gaalan ansiosta varsin hyvin.

Tapahtuman ympärillä pyörii niin paljon rahaa, valtaa ja luksusta, että sitä kutsutaan Metropolitan Museumin pankkiautomaatiksi.

Nicki Minaj oli gaalassa H&M:n vieraana. Kirjoittamaton sääntö on, että tähdet pukeutuvat sen muotitalon asuun, joka heidät on kutsunut. Kuva: James Gourley/ AOP

Lippu gaalaan maksaa 30 000 dollaria. Jos esimerkiksi yritys haluaa ostaa itselleen juhlasta kokonaisen pöydän, pitää rahaa löytyä lähes kymmenkertainen määrä. Costume Instituten näyttely ja sen avaava juhla järjestetään sponsoreiden turvin, joten kaikki lipputulot päätyvät sellaisenaan museon kassaan. Viime vuonna gaala tuotti 13,5 miljoonaa dollaria. Vieraita oli 600.

Malli Bella Hadid saapui gaalaan Alexandra Wangin suunnittelemassa kissapuvussa Kuva: Justin lane / EPA

Moni on valmis kaivamaan kuvettaan, vaikka hinta on ruotoinen. Met Gala on kuin viihteen ja muodin kuka kukin on -kavalkadi. Sillä myydään tonneittain lehtiä ja sen punainen matto -osuus striimataan useille nettisivuille.

Medialla ei ole pääsyä sisälle juhliin, eivätkä vieraat saa julkaista tilaisuudesta mitään sosiaalisessa mediassa. Silti näkyvyys on taattua.

Lähteet: The New York Times, Vogue, Harper's Bazaar, Variety, Vanity Fair

.
.