Porojen vaellus oli liian hidasta jopa Norjan yleisradioyhtiön "slow-TV"-lähetykselle – lähetys jouduttiin keskeyttämään

Porojen piti siirtyä suorassa TV-lähetyksessä talvilaitumilta kesälaitumille, mutta ne ehtivät viikon mittaisen ohjelman aikana vain puoleenväliin.

poro
Poro aitauksessa.
Hanna Eskonen / Yle

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n "slow-TV" -ohjelmissa on seurattu viime vuosina muiden muassa Hurtigruten-laivan matkaa viikon ajan sekä villapaidan kutomista silmukka silmukalta. Viime viikon maanantaina alkaneessa ohjelmassa oli tarkoitus seurata 1500 poron sadan kilometrin vaellusta talvilaitumilta Karasjoelta kesälaitumille Hammerfestin liepeille. Ohjelman loppuhuipennukseksi odotettiin valtavan porotokan uintia Kvaloyan saarelle.

Kun ohjelmaa oli näytetty viikon ajan, porot olivat ehtineet vain vähän yli puolivälin.

– Myrskyt olivat niin pahat ja lunta satoi vaakasuoraan, joten porot eivät halunneet liikkua vaan pysähtelivät lepäämään, kertoo Yle Rovaniemen Pohjois-Norjassa asuva avustaja Riitta Leinonen.

Ohjelma päätettiin keskeyttää vapunpäivänä.

– Työntekijöiden työsuojelulait tulivat vastaan, Leinonen kertoo. Ohjelman lähettämiseen osallistui yli 20 työntekijän tiimi. Kalustoa kuljetettiin tuntureille moottorikelkalla ja reitin varrelle piti pystyttää erikoisantenni suoraa lähetystä varten. Porotokan matkaa kuvasivat moottorikelkoilla vierellä ajaneet kuvaajat ja sitä seurattiin myös kuvauslennokeilla. Norjalainen uutissivusto The Independent Barents Observer kertoo, että lisäksi yhden poron sarviin oli kiinnitetty GoPro-kamera.

Norjan yleisradioyhtiö on luvannut kuitenkin näyttää suorana porotokan uinnin Kvaloyan saarelle. Sen odotetaan tapahtuvan keskiviikon ja perjantain välisenä aikana.

– Se on mahtava näky, Leinonen tietää.