1. yle.fi
  2. Uutiset

Tv-tähti kertoi vauvansa vakavasta sairaudesta ja vetosi Trumpiin: "Sillä ei pitäisi olla merkitystä, kuinka paljon ansaitset"

Kyynelehtivä Jimmy Kimmel kertoi show'ssaan poikansa sairaudesta. Samalla hän vetosi Obamacarena tunnetun terveydenhuoltojärjestelmän säilyttämisen puolesta.

Jimmy Kimmel
Jimmy Kimmel
Jimmy KimmelBrendan Hoffman / EPA

Talk show -juontaja Jimmy Kimmel avautui maanantain show'ssaan vastasyntyneen poikansa sairaudesta ja vetosi ihmisiin, jotta nämä tukisivat Obamacarena tunnettua terveydenhuoltojärjestelmää.

Kimmel kertoi, (siirryt toiseen palveluun) miten hänen poikansa toissaviikkoinen syntymä yhtäkkiä muuttui pelottavaksi kokemukseksi, joka onneksi sai onnellisen lopun.

Synnytys oli normaali, mutta kolmen tunnin päästä poika alkoi muuttua violetiksi. Hoitaja hälytti lääkärit, ja pojalla todettiin sydänvika.

Poika leikattiin ja hän pääsi kotiin kuusi päivää leikkauksen jälkeen. Edessä on vielä uusi leikkaus puolen vuoden sisällä ja kolmas teini-ikäisenä, mutta poika voi hyvin, kertoi Kimmel tunteellisessa puheessaan, jonka aikana hän liikuttui kyyneliin.

Kiitettyään terveydenhoitohenkilökuntaa ja läheisiään Kimmel arvosteli presidentti Donald Trumpin suunnittelemia terveydenhoitoleikkauksia.

– Kenenkään vanhemman ei pitäisi joutua miettimään, onko heillä varaa pelastaa lapsensa elämä, Kimmel sanoi.

Hän myös huomautti, (siirryt toiseen palveluun) että ennen vuotta 2014 saattoi käydä niin, ettei ihminen saanut sairausvakuutusta, jos hänellä oli synnynnäinen sydänvika.

– Jos vanhemmilla ei ollut sairausvakuutusta, et ehkä edes elänyt niin pitkään, että vakuutus olisi sinulta evätty.

– Jos vauvasi on kuolemassa, sillä ei pitäisi olla merkitystä, kuinka paljon ansaitset, Kimmel totesi ABC-televisiokanavalla (siirryt toiseen palveluun) esitettävässä Jimmy Kimmel Live -show'ssaan.

Trumpin vaalilupauksiin kuuluu Obamacarena tunnetun presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen peruminen. 20 miljoonan aiemmin vakuuttamattoman yhdysvaltalaisen on arvioitu pystyneen hankkimaan sairausvakuutuksen Obamacaren ansiosta.

Trump on suunnitellut korvaavansa Obamacaren uudella järjestelmällä, mutta ei ole siinä toistaiseksi onnistunut.

Lue seuraavaksi