Homekoirat tutkivat Hovirinnan koulun Kaarinassa – tutkijan mukaan rakennus on terveysriski

Vanhempainyhdistys tilasi lausunnon koulun tilasta Turun yliopiston professorilta. Homekoiratutkimuksen tulokset valmistuvat loppuviikosta.

sisäilmaongelmat
Kaarinan Hovirinnan koulukiinteistö
Petra Ristola / Yle

Homekoirat tutkivat Hovirinnan koulurakennuksen maanantaina. Tutkimus oli Kaarinan kaupungin teettämä.

Kaarinan kaupungin tilakeskuksen päällikkö Taisto Nuutinen sanoo, että koirat merkitsivät rakennuksessa muutamia kohteita, mutta tarkempia tuloksia ei ole vielä saatavilla.

– Tulokset tulevat tämän viikon aikana. Teemme johtopäätökset sen jälkeen. Se menee kaupunginhallitukseen, kun saamme kaikki asiat koottua, Nuutinen sanoo.

Vanhempainyhdistys: Homekoirat vahvistivat homeen olemassaolon

Hem och Skola i S:t Karins -vanhempainyhdistyksen tiedotteessa todetaan, että alustavien tulosten mukaan homekoirat reagoivat useissa tiloissa Hovirinnan koulurakennuksessa.

Toista luokkaa käyvän koululaisen isä Patrik Edman pitää koulurakennuksen ongelmia vaikeina.

– Koulutalossa vieraili kaksi homekoiraa melkein viiden tunnin ajan. Koirat vahvistivat sen, että talossa on mikrobeja ja hometta. Koirat tekivät paljon merkintöjä esimerkiksi ruotsinkielisen esikoulun tiloissa, sanoo Patrik Edman.

– Tämä ei ole osaltamme mitään hysteriaa, vaan pidättäydymme faktoissa, hän jatkaa.

Edman kuitenkin kiittää Kaarinan kaupunkia siitä, että kaupungin ja vanhempainyhdistyksen välinen yhteistyö on ollut asiassa hyvää.

Tutkija: Vakava terveysriski

Vanhempainyhdistys on tilannut koulurakennuksen ongelmista lausunnon Turun yliopiston professori Tuula Putukselta. Putuksen mukaan rakennus aiheuttaa vakavan terveysriskin koulun oppilaille ja henkilökunnalle.

Hem och Skola i S:t Karins -vanhempainyhdistyksen tilaama lausunto perustuu koulurakennuksessa viime vuosina tehtyihin kuntoraportteihin ja korjauksiin.

Oppilaita Kaarinan Hovirinnan koulun pihalla.
4b-luokka vietti ympäristöopin tuntia Hovirinnan koulun pihalla huhtikuussa.Petra Ristola / Yle

Turun yliopiston sisäilmaongelmien tutkimusyksikköä johtava Putus toteaa, että Hovirinnan koulurakennuksessa on vakavia sisäilmaongelmia ja mikrobivaurioita.

Hän uskoo, että rakennuksen ongelmilla on yhteys koulun oppilaissa ja henkilökunnassa esiintyneisiin oireisiin, kuten päänsärkyyn, pahoinvointiin ja huimauksen. Putus suosittelee, että opetus siirrettäisiin nopeasti väliaikaisiin tiloihin.

Tuula Putus toteaa lausunnossaan myös, että Kaarinan kaupunki on ollut tietoinen Hovirinnan koulurakennuksen kosteus- ja mikrobivaurioista vuodesta 2013 lähtien.

Ongelmiin ei ole kuitenkaan puututtu viranomaissuositusten mukaisesti, Putus toteaa Hem och Skola i S:t Karins -vanhempainyhdistyksen tiedotteessa.

Kaarinan kaupunginhallitus käsittelee Hovirinnan tilannetta kokouksessaan maanantaina 8. toukokuuta. Hovirinnan koulurakennuksessa toimivat Hovirinnan koulu, S:t Karins svenska skola sekä ruotsinkielinen esikoulu.