1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asianajajat

Kirjastosta saa myös asianajajan neuvot

Asianajajaliiton Keski-Suomen osasto aloittaa maksuttoman asianajajapäivystyksen Jyväskylässä tänään. Päivystys toimii nyt 16 paikkakunnalla.

asianajajat
Suomen laki.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Asianajajat antavat ilmaista neuvontaa oikeusasioissa 16 paikkakunnalla (siirryt toiseen palveluun) Suomessa. Yleisin päivystyspaikka on kirjasto.

Tuoreimpana asianajajien päivystykseen liittyy Asianajajaliiton Keski-Suomen osasto, jonka päivystys alkaa tänään Jyväskylä.

Päivystyksessä asianajaja kertoo, onko asiassa mahdollisesti tarpeen hakea oikeudellista asiantuntija-apua. Tarvittaessa päivystävä asianajaja ohjaa asiaan perehtyneen asianajajan tai oikean viranomaisen puoleen.

Tämä on luonteeltaan oikeudellista ensiapua.

Elina Saari

Päivystyksen ulkopuolella ovat esimerkiksi asiakirjojen laadinta ja toimeksiannot.

– Tämä on luonteeltaan oikeudellista ensiapua. Jotkin kysymykset voivat tulla täysin vastatuksi päivystyksessä, jotkin eivät, sanoo Asianajajaliiton Keski-Suomen osaston puheenjohtaja Elina Saari.

Asianajajat ovat päivystäneet Jyväskylässä viimeksi yli kymmenen vuotta sitten. Silloin toiminta tyssäsi siihen, että päivystäviä asianajajia ei löytynyt kuin muutamia.

– Nyt olemme kartoittaneet tilanteen jäsenistömme keskuudessa, ja päivystäjiä on nyt 12. Olemme jakaneet päivystysvuorot, ja lisäksi jokaiselle varapäivystäjän, Saari sanoo.

Kovin paksuja paperipinkkoja ei siinä ajassa käsitellä.

Elina Saari

Päivystävä asianajaja istuu kirjastolla kerran kuussa kahden tunnin ajan. Yhdelle kysyjälle on varattu 15 minuuttia.

– Kovin paksuja paperipinkkoja ei siinä ajassa käsitellä, lyhyesti ja yksinkertaisesti pitäisi asia pystyä esittämään, Saari sanoo.

Jyväskylässä kirjasto jakaa ajat saapumisjärjestyksessä, ja jaossa on siis kahdeksan aikaa.

Muiden paikkakuntien kokemuksen perusteella ihmisiä askarruttavat perheeseen ja työhön liittyvät asiat. Lisäksi tyypillisiä kysymysten aiheita ovat myös asuntokauppoihin liittyvät asiat.

– Perhe- ja perintöoikeus ovat jokaisen arjessa jossain vaiheessa läsnä, ne ovat olleet ne kysytyin aihe. Uskoisin, että lähellä arkea olevia asioita siellä esiin tulee, Saari sanoo.

Lue seuraavaksi