Autotehtaan työpaikat saivat Uudenkaupungin asuntomarkkinat kuumenemaan – pienet asunnot viedään käsistä

Uudessakaupungissa asuntojen hinnat ja vuokrat lähtivät kasvuun, kun autotehdas ilmoitti uusista rekrytoinneista.

Valmet Automotive
Ulkokuvassa moduuliasuntoja.
Moduuliasunnot tuovat Uuteenkaupunkiin tilapäisen helpotuksen.Rental Store Finland

Lounaisrannikon OP-Kiinteistökeskuksen myyntipäällikkö Jyrki Isotupa sanoo, että Uudenkaupungin asuntomarkkinat räjähtivät käsiin reilu kuukausi sitten. Syynä on autotehtaan ilmoitus uusista työpaikoista.

– Pienten asuntojen hinnat ovat nousseet jopa 30 prosenttia. Käytännössä yksiöt ja kaksiot on kokonaan myyty, niitä ei ole tällä hetkellä myynnissä lainkaan, sanoo Jyrki Isotupa.

Vuokrakämpätkin viedään käsistä

Uudenkaupungin suurimman asunnonvälittäjän myyntipäällikkö sanoo myös, että autotehtaan lisääntynyt työntekijätarve on sekoittanut myös vuokra-asuntomarkkinat.

– Yksityisellä puolella vuokrien nousu on ollut ihan selkeää, jopa 50 prosenttia. Mutta vuokra-asunnotkin ovat nyt loppu, niitä ei ole tällä hetkellä tarjolla, Isotupa selittää.

Nyt olisi tilausta sille, että saadaan uutta asuntotuotantoa.

Atso Vainio

Parakit tuovat tilapäisen helpotuksen

Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio myöntää, että autotehtaan parantunut työllisyystilanne on aiheuttanut asunto-ongelman.

– Meillä on muutenkin ollut uudistuotantoa varsin vähän viime vuosina. Nyt olisi tilausta sille, että saadaan uutta asuntotuotantoa, Vainio sanoo.

Kaupunginjohtajan mukaan valoa onkin näkyvissä.

– Ainakin 13 kerrostalohanketta on nyt vireillä, tosin osa on aivan varhaisessa vaihessa, mutta neuvotteluja on koko ajan käynnissä.

Ne tuovat ensiavun asuntotarpeeseen, mutta eivät ne riitä pidemmän päälle.

Jyrki Isotupa

Pika-apua pahentuneeseen asuntotilanteeseen tuovat tilapäiset moduuliasunnot eli parakeista koostetut asuntokokonaisuudet, joihin tulee 120 asuntoa.

– Ensimmäiset moduuliasunnot ovat valmiina jo tällä viikolla ja kesäkuun alussa tulee vielä toiset 120 asuntoa, Atso Vainio sanoo.

Ei riitä mihinkään

Kiinteistönvälittäjä Jyrki Isotupa sanoo, että moduuliasunnot tuovat ainoastaan tilapäisen helpotuksen asuntotilanteeseen.

– Ne tuovat ensiavun asuntotarpeeseen, mutta eivät ne riitä pidemmän päälle. Tänne pitäisi kiireen vilkkaa rakentaa lisää asuntoja.

Isotupa arvioi, että kaikki autotehtaan uudet työntekijät eivät löydä asuntoa Uudestakaupungista.

– Näin siinä tulee hyvin todennäköisesti käymään. Esimerkiksi Rauma markkinoi nyt kovasti, että heillä olisi tyhjillään olevia asuntoja tarjolla.

Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio ei näe kaupunkinsa asuntotilannetta ihan yhtä hankalana.

– Kyllä meilläkin asuntotarjontaa vielä jonkin verran on, mutta kyse on kohtaantoasiasta, että löytyykö jokaiselle halukkaalle juuri sopivaa asuntoa.