Alvar Aalto vetää väkeä Suomeen – nyt vanhalla tehdasalueella avataan ovet johtajien asuntoihin, jotka on aiemmin pidetty piilossa suurelta yleisöltä

Metsäyhtiö Stora Enso järjestää yleisölle opastettuja kierroksia Alvar Aallon suunnittelemiin rakennuksiin Inkeroisissa Kouvolassa.

Alvar Aalto
Yli-insinöörin asunnoksi rakennetun talon olohuone kalustettuna Alvar Aallon suunnittelemilla huonekaluilla.
Miina Sillanpää / Yle

*KOUVOLA *Tehtaanmäen alue Inkeroisissa on pitkälti yhä siinä käytössä, johon Alvar Aalto sen 1930-luvulla suunnitteli.

– Asunnot ovat asuntoina, toimistot toimistoina. Myös koulu toimii yhä kouluna. Tehdasalue on edelleen toimiva kokonaisuus, sanoo metsäyhtiö Stora Enson Anjalankosken tehtaiden viestintäpäällikkö Hanna Myllyntausta.

Alue kerää enenevässä määrin Aallon arkkitehtuurista kiinnostuneita silmäpareja, mutta kaikkialle ei innokkaimpia Aalto-faneja voi päästää. Sellainen paikka on esimerkiksi Anjalan vanha paperitehdas, joka niin ikään on Aallon suunnittelema.

– Moni haluaisi nähdä tehdasrakennuksen. Sinne ei kuitenkaan turvallisuussyistä voida laskea suurta yleisöä. Siellä tehdään edelleen paperia, Myllyntausta sanoo.

Merkittävää arkkitehtuurikohdetta ei siis voi täysin valjastaa matkailun käyttöön. Suomen juhlavuonna tehdasmiljöö saa kuitenkin ansaitsemaansa huomiota.

Stora Enso avaa ovet yleisölle tehtaan porttien ulkopuolella sijaitseviin yli-insinöörille rakennettuun taloon ja työnjohtajan asuntoon. Tavallisesti Alvar Aallon suunnittelemia ja osin muokkaamia asuin- ja toimistorakennuksia pääsee Inkeroisissa ihailemaan vain ulkoa.

Yläkerran aula Alvar Aallon suunnittelemassa yli-insinöörin asunnossa Tehtaanmäellä Inkeroisissa.
Yli-insinöörille alunperin rakennettu asunto on paitsi Alvar Aallon suunnittelema, myös nykyisin kalustettu Aallon ja Artekin huonekaluilla.Miina Sillanpää / Yle

Kymmenessä vuodessa tultu eri planeetalle

Kiinnostus Inkeroisten Aalto-kohteisiin on kasvanut viime vuosina. Yhtiö saa ihmisiltä kyselyjä päästä katsomaan rakennuksia. Tästä tarpeesta kumpusi myös ajatus opastetuista kierroksista.

– Meillä on käynyt Etelä-Afrikasta, Japanista ja Australiasta asti Aalto-intoilijoita. Esimerkiksi arkkitehtejä ja alan opiskelijoita, jotka kiertävät ympäri maapallon ja käyvät katsomassa Aalto-kohteita. Yksi japanilainen sanoi, että tämä on viimeinen kohde, jossa hän käy ja täällä käytyään hän sai kirjansa valmiiksi.

– Itse olen ollut toistakymmentä vuotta näissä töissä ja kymmenessä vuodessa on tultu ihan eri planeetalle. Kaikenlaista alueeseen liittyvää järjestetään enemmän, ja koko Kouvolassa on huomattu, että täällä on Aalto, Myllyntausta sanoo.

Opastetuista kierroksista on tullut ennakkoon kyselyjä muun muassa pääkaupunkiseudulta. Varovainen odotus on, että kierroksille osallistuu joitain satoja kiinnostuneita.

– Ensimmäiseksi tulevat alueella joskus töitä tehneet tai siellä asuneet, Myllyntausta veikkaa.

Alvar Aallon valaisin roikkuu katosta.
Alvar Aalto oli designin moniottelija.Miina Sillanpää / Yle

Vaikkei Stora Enso ole itse aikaisemmin järjestänyt kierroksia, on Mäntylän voinut päästä näkemään Kouvolan matkailuoppaiden järjestämillä retkillä.

Aallon arkkitehtuuria hellivät kaupungit perustivat alkuvuodesta valtakunnallisen Aalto-kaupunkien yhteistyöverkoston. Ensimmäisten joukossa mukaan lähti muun muassa Kotka. Tuoreimpina mukaan ovat liittyneet Varkaus ja Turku. Kouvolassa liittyminen on harkinnassa.

– Mielellämmehän me taloja ja aluetta esittelisimme. Se ei kuitenkaan ole yhtiön ydinliiketoimintaa, eikä siihen ole ollut henkilökuntaa, Stora Enson viestintäpäällikkö Hanna Myllyntausta sanoo.

Juhlavuoden opastettuja kierroksia varten yhtiö on palkannut oppaan kolmeksi kuukaudeksi.

Parvekkeelta näki tehtaalle

Touko- ja kesäkuussa Inkeroisissa järjestettävillä kierroksilla käydään yli-insinöörin asunnoksi suunnitellussa Mäntylässä. Asuinkäytössä rakennus on ollut 1990-luvulle asti. Nykyisin Stora Enso majoittaa rakennuksessa vieraitaan.

– Asunto haluttiin mahdollisimman lähellä tehdasta, jotta insinööri näkee parvekkeeltaan, miten tehdas toimii. Jälkikäteen onkin ihmetelty, miksei rakennettu kauniiseen Kymijoen varteen. Funktionalistinen näkökulma oli, että insinöörin pitää nähdä tehdas ja matkan sinne pitää olla lyhyt, Hanna Myllyntausta kertoo.

– Tässä on ehkä haettu englantilaisen metsästysmajan tunnelmaa, kun on vaaleita pintoja. Kokonaisuutta on sitten tasapainotettu esimerkiksi puun värisillä lattioilla ja yksityiskohdilla, kertoo kierroksilla opastava Katariina Rahkola.

Alvar Aallon suunnitteleman yli-insinöörin asunnon huonekalutkin ovat Aallon omaa käsialaa. Kuvassa tarjoiluvaunu.
Alvar Aalto suunnitteli designklassikoksi kasvaneen tarjoiluvaunun alkujaan Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1937. Miina Sillanpää / Yle

Rahkola vie ryhmiä kuudesti viikossa paitsi Mäntylään myös pienempään työnjohtajan asuntoon, joka seisoo edellisen vuokralaisen jäljiltä tyhjillään Rantalinjassa Kymijoen myötäisesti. Samanlaisia asuntoja on yhteensä kymmenen. Valtaosassa niistä asuu tavallisia ihmisiä, jotka ovat esimerkiksi töissä tehtaalla tai ovat muuten erityisesti halunneet muuttaa Aallon suunnittelemaan kotiin.

Työnjohtajan asunnossa on kierrosten aikana esillä kaksi valokuvanäyttelyä. Kuvissa voi nähdä Aallon paperitehtaan yksityiskohtia, joita ei toiminnassa olevalle tehtaalle pääse itse katsomaan.

Kierroksia järjestetään keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin.

Inkeroisten Aalto-kohteet tuntemattomampia

Inkeroisissa Aallon suunnittelemia rakennuksia on tehtaan porttien sisäpuolella ja niiden ulkopuolella yhteensä lähes 30. Aalto suunnitteli asuntoja työnjohdolle, insinööreille ja työväelle. Kauempana tehtaalta sijaitsee edelleen käytössä oleva Tehtaanmäen koulu ja Karhunkankaan omakotialue.

Inkeroisten Tehtaanmäki on monelle tuntemattomampi helmi Aallon taidonnäytteiden joukossa.

– Yksi syy, miksi tämä on pysynyt vähän piilossa, on ehkä se, että täällä edelleen tehdas tekee paperia aalto-rakennuksissa ja asukkaat asuvat aalto-rakennuksissa, Hanna Myllyntausta sanoo.

Työnjohtajan asunto rivissä muiden Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten kanssa Tehtaanmäellä Inkeroisissa.
Rantalinjan niin kutsutuissa mestaritaloissa asutaan nykyäänkin.Miina Sillanpää / Yle

Kymenlaaksossa Aallon arkkitehtuuria on myös esimerkiksi Kotkassa niin ikään Stora Enson Sunilan tehtaan miljöössä. Myllyntausta tuumaakin, että Tehtaanmäki on jäänyt toistaiseksi Sunilan alueen varjoon.

Sunila on Alvar Aallon Kymenlaaksoon suunnittelemista tehdaskokonaisuuksista tunnetumpi ja on ollut paremmin matkailijoiden saavutettavissa. Nyt huomio halutaan kiinnittää Inkeroisiin.

– Alueen arvoa ei ole niin ymmärretty. Herkästihän sitä sokaistuu, eikä ymmärrä mitä hienoa itsellä on, ennen kuin joku tulee ja ravitselee, Myllyntausta sanoo.

Pari vuotta sitten alueen ihmisten silmiä kävi avaamassa esimerkiksi Paavo Lipponen.

Tehtaita ja tehdasalueita Alvar Aalto on suunnitellut myös muun muassa Haminan Summaan ja Kauttualle Euraan. Aallon kädenjälki näkyy vahvasti myös esimerkiksi Jyväskylän ja Seinäjoen kaupunkikeskustoissa.

Aalto tärkeä

Stora Enso on halunnut nostaa Alvar Aallon yhdeksi Suomi 100 -ohjelmansa päähenkilöksi. Aalto on yhtiölle tärkeä, koska tehdasalueiden lisäksi pääkonttori Helsingissä on Aallon suunnittelema. Alkuvuonna yhtiö esittelä pääkonttoriaan uudessa valossa, kun Lux Helsinki -valofestivaalin aikana julkisivuun heijastettiin valotaideteos.

Lux Helsinki vuonna 2016.
Alvar Aallon suunnittelema Stora Enson pääkonttori nähtiin uudessa valossa Lux Helsinki -tapahtumassa vuonna 2017.Kristiina Lehto / Yle

– Aalto oli edelläkävijä ja designin moniottelija. Hän nivoutuu meidän nykyiseen toimintaamme siten, että meillä on puurakentamisen liiketoimintaa, joka sekin on eteenpäin viemistä, kertoo Stora Enson viestintäjohtaja Liisa Nyyssönen.

Metsäyhtiö on myös tukemassa toukokuussa Ateneumissa avautuvaa Alvar Aallon retrospektiivistä näyttelyä.

– On hämmästyttävää, miten pitkälle hän aikanaan näki ja miten moderneja ratkaisuja teki, Nyyssönen sanoo.

Alvar Aallon suunnittelema yli-insinöörin asunnoksi rakennettu Mäntylä Tehtaanmäellä Inkeroisissa.
yli-insinöörin asunto Mäntylä on nykyisin Stora Ensolla majoituskäytössä.Miina Sillanpää / Yle