Eläköityvä toimitusjohtaja Yyterin uusista suunnitelmista: "Toivoisin, että visiot lähtevät toteutumaan"

Yyterin kylpylähotellissa johto vaihtuu haikeissa mutta innostuneissa tunnelmissa. Uudet omistajat haluavat tehdä tiivistä yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa.

Yyterin kylpylähotelli
lisäkerros hotelliin Yyteri
havainnekuva

Vuodesta 2006 asti Yyterin kylpylähotellia luotsannut Seppo Mäki-Ullakko pidättelee kyyneleitä kertoessaan, kuinka eläkepäätöksestä kertominen henkilökunnalle oli erityisen haikeaa. Heihin on muodostunut reilun kymmenen vuoden aikana erityinen side.

– Näiden vuosien aikana olen tavannut valtavan määrän hienoja yhteistyökumppaneita ja asiakkaita.

Ratkaisu kylpylähotellin omistuksesta luopumisesta oli vaikea. Eläkkeelle siirtyminen on yrittäjyyteen tottuneelle miehelle vaikea.

– Ei sitä ole vielä ihan käsittänytkään. Päätettiin, että tässä on muutakin elämää. Helpotan vähän hommia ja ehkä vapaa-ajalle ja lastenlapsille on nyt enemmän aikaa.

Päätös on ollut iso, ja sitä on valmisteltu pitkään. Seppo Mäki-Ullakko sanoo, että ajatusta on hauduteltu yli vuosi ennen kuin päätös oli valmis.

– Yhtiön jakautumistakin on tehty yli puoli vuotta, hän sanoo.

Yrittäjäyhteistyötä ja osakehuoneistoja

Yyterin kylpylähotellin tuore puheenjohtaja on kansanedustaja Sampsa Kataja. Hän sanoo, että uudet omistajat haluavat kehittää Yyteriä ja lisätä rannan palveluita ja yhteistyötä.

– Kyseessä on enemmän kuin tavallinen yrityskauppa. Palveluita on tulevaisuudessa enemmän ja esimerkiksi hotellihuoneet ovat parempitasoisia. Hotellia laajennetaan ylöspäin. Uuteen kerrokseen rakennetaan osakehuoneistoja, joiden myymisellä rahoitetaan alueen kehittämistä.

hotellin uima-allas
Katja Halinen / Yle

Sampsa Kataja sanoo, että Yyterin hiekasta aiotaan ottaa nyt kaikki irti. Laajennusmahdollisuuksia on maantieteellisesti joka suuntaan, ja pitkät hiekkarannat on huomattu Euroopassa saakka. Nyt tarkoituksena on saada siivu eurooppalaisten kesälomista myös Yyteriin.

Yksitoista vuotta hotellin johdossa ollut Seppo Mäki-Ullakko on kuunnellut uusien omistajien suunnitelmia ja on osallistunut niihin itsekin. Hän toivoo suunnitelmien toteutukselle kaikkea hyvää.

– Kyllä toivoisin, että visiot lähtevät toteutumaan. Tällä haastetaan nyt satakuntalaiset ja porilaiset paikan kehittämiseen. Yyteri on hieno paikka ja tätä on mahdollisuus kehittää. Luonto on täällä upeana edelleen, vaikka kehitysvisiot toteutuisivatkin, koska kehitys kohdistuu jo rakennetuille alueille, sanoo Mäki-Ullakko.

hotellin pääovet ulkoapäin
Katja Halinen / Yle

Yyterin alueelle on noussut pienen ajan sisällä paljon erilaisten toimijoiden tuottamia palveluita. Esimerkiksi vappuna avattiin seikkailupuisto, ja alueella on nähtävissä monin paikoin virkistymistä. Uudet omistajat iskevätkin nyt saumaan, jossa mukana on uusia innostuneita yrittäjiä ja paljon ideoita. Sampsa Kataja puhuu paljon yhteistyön puolesta.

– Suunnitteilla on esimerkiksi erilaisia pakettilippuja eri yrittäjien kesken. Kaikki näkevät tässä valtavasti mahdollisuuksia, hän sanoo.

Sampsa Kataja sanoo, että rantaravintola Helmi osoitti, että ihmiset ovat valmiita käyttämään palveluita kun niitä on tarjolla. Nyt odotetaan esimerkiksi Porin kaupungin ratkaisua siihen, että Yyterin rantaan saataisiin laituri. Neuvotteluja on jo käyty.

– Jos laituri toteutuu jo ensi kesäksi, voidaan tehdä esimerkiksi erilaisia saariretkiä, suunnittelee Kataja.

Visiot eivät maksa mitään

Vaikka Seppo Mäki-Ullakko tunnetaan Yyterin keskeisenä kehittäjänä, mies itse harmittelee, ettei omasta mielestään saanut Yyterin hiekkarannoista irti kaikkea. Hän vertaa Yyteriä Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n johdossa viettämiinsä vuosiin.

– Ne lähtökohdat siellä silloin verrattuna sen nykytilaan ovat ihan omaa luokkaansa.

Kun Seppo Mäki-Ullakko kääri hihansa Kalajoella, elettiin puolestaan Yyterin kylpylähotellissa synkkiä lamavuosia. Hotelli oli huonossa kunnossa, sitä karttoivat niin sijoittajat kuin asiakkaatkin. Seppo Mäki-Ullakko nosti hotellin tolpilleen.

– Tässä on 11 vuotta mennyt kuin ei olisi saanut mitään aikaan. Olisin toivonut saavani vieläkin enemmän aikaan.

Mäki-Ullakko sanoo, että nyt esitetyt ajatuksen hotellin kehittämiseksi ovat olleet omissakin ajatuksissa jo pitkään. Ongelmana on ollut raha.

– Visioiminen ei ole maksanut mitään. On minulla ollut paljonkin niitä, ja olen niitä uusille omistajille kertonut. Ei yksi ihminen tai perhe ole kuitenkaan niitä pystynyt taloudellisesti toteuttamaan.