1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siivous

Roskaavista ohikulkijoista tuli kylän pysyvä ongelma – sadat asukkaat siivoavat sotkua viikon: "Todettiin, että yhteiskunta ei roskia vie pois"

Pieni Ummeljoen kylä kokoontuu joka vuosi siivoustalkoisiin, joiden aikana kylä puunataan puhtaaksi roskista.

siivous
Siivoustalkoot Ummeljoella
Siivoustalkoot alkoivat aamulla Ummeljoen koululla.Juha Korhonen / Yle

*UMMELJOKI *Auto kulkee kyläraitin läpi. Kuski avaa ikkunan ja nakkaa pihalle take-away-kupin. Tuttu tarina mistä tahansa päin Suomea.

Ummeljoen kylässä Kouvolassa roskaamiseen kyllästyttiin viitisen vuotta sitten. Nyt kyläläiset siivoavat kylän roskista joka kevät. Talkoot kestävät viikon ajan.

– Tien laidoilta on löytynyt kuorma-auton ja henkilöauton renkaita. Autoista on heitetty take-way-kuppeja, nuuskarasioita ja ties mitä rojua, sanoo Ummeljoen kyläyhdistyksen aktiivi Jukka Naukkarinen.

Joka kevät roskaa kertyy tienposkista valtava määrä.

– Kuorma-auton lavalle tulee roskia 3000–6000 litraa. Välillä roskaa on todella paljon, sanoo Jukka Naukkarinen.

Jos roskamäärä koostuisi vain tiivisti pakatuista 2,5 desin take-away-kupeista, olisi niitä yli 12 000 kappaletta.

Ei yhteiskunta roskia siivoa

Tiistaina siivoamaan lähtenyttä talkooväkeä helli keväinen auringonpaiste. Pelkästään silloin Ummeljokea siivosi 150 kyläläistä.

Tahto pitää kylä siistinä on yhteinen. Siivoajien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Jokainen siivoaa oman tienpätkänsä.

– Idea siivoamisesta tuli kyläläisiltä. Keskikosken tien varressa ollut roju häiritsi. Todettiin, ettei yhteiskunta niitä sieltä pois vie. Yhdessä se on tehtävä, sanoo kyläaktiivi Jukka Naukkarinen.

Siivoustalkoot kestävät viikon ajan. Kylällä siivottavia tienpientareita riittää toistakymmentä kilometriä. Roskat kerätään lavalle.

– Vuorovuosina roskalavat hoitaa pois Kouvolan kaupunki tai YIT. Heidän tiealueitaan siivoamme pääasiassa, sanoo Naukkarinen.

Osa teistä kuuluu kaupungille. Kaupunki siivoa sille kuuluvia tieosuuksia. Aina siivousta ei ehditä tehdä heti keväällä.

– On kiitettävää kansalaisaktivismia, että oma ympäristö siivotaan nopeammassa tahdissa kuin mitä kaupungin työntekijöiden aikataulu antaa myöten, sanoo Kouvolan kaupungin ympäristoasiantuntija Timo Martikainen.

Siivoustalkoot Ummeljoella
Ummeljoen koulun oppilaita siivoustalkoissa.Juha Korhonen / Yle

"Aivan mainio esimerkki, miten asioita voidaan hoitaa"

Ummeljoki sijaitsee Kouvolassa. Kaupunki pitää ummeljokelaisten oma-aloitteisuutta esimerkillisenä.

– Aivan mainio esimerkki siitä miten asioita voidaan hoitaa, kun lähdetään tekemään yhdessä. Tämä on ilman muuta se, mitä toivotaan ja mihin kannustetaan, sanoo Kouvolan ympäristöasiantuntija Timo Martikainen.

Muutama vuosi sitten Kouvola aloitti oman siivouskampanjansa, joka kulkee nimellä Siisti Siti. Kaupunki kannustaa muun muassa työntekijöitään osallistumaan siivoustalkoisiin.

Vuonna 2016 tapahtumaan osallistui arviolta yli 6 600 ihmistä. Tulokset näkyvät ympäri kaupungin.

– Roskat ovat esteettinen haitta varsinkin talven jäljiltä. Jos ajelee tien vartta, niin näkee, missä on siivottu ja missä ei, sanoo Timo Martikainen.

Tänä päivänä tien varteen heitettävissä roskissa on paljon muovia.

– Se ei oikeastaan koskaan häviä mihinkään luonnosta, sanoo Martikainen.

Kovat jätkät ja tytöt keräävät roskat

Mukana Ummeljoen talkoissa ovat myös alakoulu ja päiväkoti. Aamulla alakoulun oppilaat kirmasivat siivoamaan koulun ympäristöä.

Siivoustalkoot näyttävät olevan lapsilla jo tuttua puuhaa. Sen verran monta vuotta työtä on tehty.

Roskat pitää kerätä, jos joku niitä luontoon heittää. Se on kova jätkä tai tyttö, joka ne sieltä kerää.

Jukka Naukkarinen

Kyläläisten mielestä siivoaminen on lapsille tapakasvatusta.

– Roskat pitää kerätä, jos joku niitä luontoon heittää. Se on kova jätkä tai tyttö, joka ne sieltä kerää. Ei se kuka ne sinne heittää, sanoo Jukka Naukkarinen.

Samaan aikaan siivoustalkoiden kanssa kylällä kerätään metalliromua. Romusta saatu myyntituotto käytetään kylätoiminnan hyväksi.

– Alueella on mukavampi liikkua, kun paikat ovat siistimmässä kunnossa, sanoo Naukkarinen.

Ummeljoki valittiin Vuoden kyläksi

Asukkaiden aktiivisuus siivitti Ummeljoen vuoden kymenlaaksolaiseksi kyläksi. Perusteluissa kiiteltiin Ummeljokea ahkerista talkoista.

Eikä kyse ole vain siivous- ja metallinkeräystalkoista. Ummeljokelaiset ovat hankkineet venelaiturin, frisbeegolf-radan ja koripallotelineitä.

Kyläyhdistys on järjestänyt useita tapahtumia, kuten lentokentän vihkiminen, lossin muistomerkin paljastus ja sillan sekä koulun 60-vuotisjuhlat.

Kylällä onkin useita seuroja, kyläkoulu, kyläkirkko ja työväentalo sekä yksityinen lentokenttä.

– Ummeljoen tulevaisuus näyttää hyvältä. Käynnissä on paikallishistorian kerääminen. Aineistoa on tälle hetkellä 220 sivua, sanoo Ummeljoen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Risto Kuusisto.

Lue seuraavaksi