1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. muumiot

Muinaiset muumiot mädäntyvät – Video: kemikaalien puute uhkaa Jemenin 2 500 vuotta vanhaa historiaa

Sähkökatkot ja säilytyskemikaalien puute vaarantavat muumioiden kunnon.

Uutisvideot: Muinaiset muumiot mädäntyvät Jemenissä
Uutisvideot: Muinaiset muumiot mädäntyvät Jemenissä

Muinaiset muumiot ovat alkaneet mädäntyä Sanaan yliopiston museossa Jemenissä.

Museossa on esillä enää 12 muumion kokoelma. Loput ruumiit ovat niin huonossa kunnossa, että ne on siirretty toiseen rakennukseen.

– Eristimme ne, koska ne olivat mädäntyneitä. Emme voineet pitää niitä hyväkuntoisten muumioiden joukossa, koska niistä voisi levitä bakteereja, sanoo yliopiston muinaisosaston professori Fahmy al-Oreiky.

Muumiot edustavat pakanakansaa, joka eli alueella noin 2 500 vuotta sitten. Muumioiden kuntoa uhkaavat toistuvat sähkökatkot, jotka sammuttavat niiden säilyttämiselle tärkeät kosteudenpoistajat, ja säilytyskemikaalien puute.

– Tarvitsemme kemikaaleja muumioiden desinfioimiseen kuuden kuukauden välein, eikä niitä ole poliittisen tilanteen vuoksi tarjolla, selittää yliopiston muinaisosaston johtaja Abdelrahman Jarallah.

Saudi-Arabian johtama kansainvälinen liittouma on sulkenut Sanaan lentokentän ja sataman estääkseen aseiden kuljettamisen maahan.  Samalla erikoistuotteiden, kuten kemikaalien, maahantuonti on tyrehtynyt.

Jemenin muinaisasiantuntijat vetoavat Sanaan yliopistoon ja Jemenin kulttuuriministeriöön muumioiden säilyttämiseksi. Museo tarvitsee rahoitusta ja parempia laitteita bakteerien torjuntaan.

Lähteet: Reuters