Tanska julkisti mustan listan vihapuhujista: Kuudelta saarnaajalta kielletään pääsy maahan

Listalla on viisi muslimia ja yksi yhdysvaltalainen kristitty pastori.

Tanska
Nainen laskee kukkia uhrien muistoksi.
Helmikuussa 2015 Tanskaa järkytti Kööpenhaminassa tehty kaksoishyökkäys, jossa radikalisoitunut mies ampui kaksi ihmistä.Liselotte Sabroe / EPA

Tanska on julkistanut listan ulkomaalaisista saarnaajista, joilta kielletään ainakin kahdeksi vuodeksi pääsy maahan vihapuheen takia.

Listalla (siirryt toiseen palveluun) on kaksi saudiarabialaista, yksi kanadalainen, yksi syyrialainen ja kaksi yhdysvaltalaista. Heistä viisi on muslimeja ja yksi yhdysvaltalainen pastori Terry Jones, joka kuohutti vuonna 2011 polttamalla Koraaneita.

Maahanmuuttoministeriö sanoo, että lista on selkeä signaali siitä, etteivät demokratian ja ihmisoikeuksien horjuttamista yrittävät fanaattiset uskonnolliset saarnaajat ole tervetulleita Tanskaan.

Tanskan hallitus kertoi vuosi sitten aikovansa julkaista mustan listan, kun salaa kuvatussa dokumentissa oli kerrottu tanskalaismoskeijoissa olevista radikaaleista saarnaajista.

Radikalisoitunut mies ampui Kööpenhaminassa toissa vuonna yhden ihmisen sananvapaustapahtuman yhteydessä ja seuraavana yönä toisen synagoogan luona.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset