Maksa mitä pystyt, jos pystyt – ravintolat maailmalla tarjoavat uudenlaista ruoka-apua vähävaraisille

Maailmalla leviää uusia ravintolahankkeita, jotka pyrkivät auttamaan kodittomia hyvään ravitsemukseen mutta myös unohtamaan arjen ponnistelut hetkeksi.

ruoka-apu
George Clooney (toinen vas.) tapaamassa Social Bite -ravintolan perustajia Alice Thompsonia ja Josh Littlejohnia Edinburghissa, Skotlannissa marraskuussa 2015.
Näyttelijä George Clooney (toinen vas.) tapaamassa Social Bite -ravintolan perustajia Alice Thompsonia ja Josh Littlejohnia Edinburghissa, Skotlannissa marraskuussa 2015.Danny Lawson / EPA

Kuinka tarjota kodittomalle ruoka-apua, joka voi samalla olla hänelle kokemus arvokkaasta kohtelusta? Voiko hävikkiruuasta löytyä ratkaisu epäterveellisellä tai vähäisellä ravitsemuksella elävien ihmisten ongelmiin ja siihen, että maailmassa jää käyttämättä suuria määriä ruokaa?

Esittelemme muutaman maailmalla menestyneen hyväntekeväisyyshankkeen, joissa vähävaraisten auttaminen uudenlaisella ruoka-avulla on keskiössä.

"Varakkaan" lounas kustantaa kodittoman illallisen

Espanjassa toimivat Robin Hood -ketjun ravintolat ovat päiväsaikaan kuin mitä tahansa pikkukuppiloita, jotka tarjoilevat maksaville asiakkailleen perinteistä koti- ja tapasruokaa.

Iltaisin ravintolat muuttuvat kodittomien illallispaikoiksi. Pöytiin katetaan pöytäliinat ja kukkamaljakot, ja tarjoilijat tarjoilevat vähävaraisille ilmaiseksi kolmen ruokalajin illallisateriat. Ateriat rahoitetaan aamiais- ja lounasasiakkaiden asioinnin tuotoilla.

– Ihanteellisinta olisi tietysti löytää töitä, mutta tällainen antaa hetkeksi levollisuutta. Ei tarvitse jonottaa ruoka-apua eikä tuntea häpeää tai kylmyyttä, sanoi yhdessä ravintoloista syönyt Ana Ureña espanjalaisen El País –lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Robin Hood -ravintola Madridissa.
Robin Hood -ravintola Madridissa.AOP

Idean taustalla on espanjalainen hyväntekeväisyysjärjestö Mensajeros de la Paz eli Rauhan viestinviejät. Järjestön perustaja, pastori Ángel García Rodríguez, halusi seurata paavi Franciscuksen ajatuksia köyhien tukemista.

Robin Hood -nimestä huolimatta toiminnassa ei ole kyse varsinaisesta rikkailta ryöväämisestä köyhien hyväksi. Päivän lounasmenun hinta, 11–12 euroa, on varsin tavanomainen Madridissa.

Muutaman kuukauden toiminnassa olleille ravintoloille on ollut kysyntää pitkästä talouskriisistä ja suurtyöttömyydestä toipuvassa Espanjassa.

Julkkiskokkeja on ilmoittautunut kokkaamaan ravintoloihin illallista silloin tällöin ja auttamaan ruokalistojen suunnittelussa.

Oma annos mukaan, toinen kodittomalle

Skotlannissa valmisruoka-annoksia myyvä Social Bite -ketju tarjoaa mahdollisuuden lahjoittaa ruoka-annos kodittomalle.

Samalla kun asiakas ostaa kahvin ja vaikkapa täytetyn leivän itselleen, voi hän lahjoittaa toisen annoksen jollekulle tuntemattomalle kodittomalle, joka voi lunastaa sen myöhemmin, kertoi brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun). Lahjoituksen voi tehdä myös tekstiviestillä.

Näin 150 koditonta saa sen kautta syödäkseen päivittäin, Social Bite kertoo.

Valikoimassa on täytettyjen leipien ja keittojen lisäksi muun muassa thaimaalaista kasviscurrya ja marokkolaisia lihapyöryköitä.

Ketjun työntekijöistä joka neljäs on entisiä kodittomia ja se lahjoittaa kaikki tuottonsa kodittomia auttaville järjestöille.

Britanniassa viime vuosien talouskuripolitiikka on kiristänyt vähäosaisten tilannetta. Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on kasvanut rajusti.

Esimerkiksi Skotlannissa perinteisen hyväntekeväisyysavun rinnalle on syntynyt yhteisöjen omia vertaisapuverkostoja, joiden kautta tavalliset ihmiset voivat auttaa suoraan toisiaan.

Ruokaa jaetaan annoksiin
Viisi tuhatta annosta ruokaa jaettiin ilmaiseksi Union Square Parkissa New Yorkissa toukokuussa 2015. Kampanjalla haluttiin opastaa kuluttajia vähentämään ruokajätettä.AOP

Maksa mitä pystyt hävikkiruuasta

Hävikkiruuan aiheuttamiin ongelmiin on havahduttu eri puolilla maailmaa. Ruuan haaskaus kuluttaa niin ympäristöä kuin talouttakin.

Tähän haluaa puuttua maailmalla muun muassa The Real Junk Food Project -hanke. Sen kahvilaketju tarjoilee Britanniassa, Ranskassa, Saksassa ja Australiassa hävikkiaineksista valmistettuja annoksia.

Ketjun ravintoloiden erikoisuutena on myös, että asiakkaat eivät saa ruokailun päätteeksi laskua. Sen sijaan heitä kehotetaan maksamaan sen verran kuin he pystyvät, kertoo brittilehti Independent (siirryt toiseen palveluun).

Ketju kertoo verkkosivuillaan saavansa ruoka-aineksensa siirtolapuutarhoilta, ruokapankeilta, ravintoloilta ja tapahtumajärjestäjiltä.

Myös Suomessa on ponkaistu useita hävikkiruuan vähentämiseen tähtääviä hankkeita. Yksi niistä on Helsingissä toimiva hävikkiruokaravintola Loop.

Ravintola kertoo lisäksi auttavansa työttömiä nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä pääsemään kiinni työelämään. Valtaosan noutamastaan hävikkiruuasta se toimittaa eteenpäin hyväntekeväisyyteen.

Ravintola Loopin ruoka tehdään raaka-aineista, joita ei syystä tai toisesta voi kauppojen hyllyillä myydä. Nämä porkkanat eivät kelvanneet kaupan vihanneshyllyyn.
Ravintola Loopin ruoka tehdään raaka-aineista, joita ei syystä tai toisesta voi kauppojen hyllyillä myydä. Nämä porkkanat eivät kelvanneet kaupan vihanneshyllyyn.Vesa Marttinen / Yle

YK-järjestöt laskevat, (siirryt toiseen palveluun) että samalla kun satoja miljoonia tonneja ruokaa menee vuosittain hävikkiin, noin joka yhdeksäs maailman asukas ei saa riittävästi terveellistä ruokaa.

YK:n kestävän kehityksen tavoite on painaa ruokahävikin määrä puoleen vuoteen 2030 mennessä.

Tulotaso määrää lounaan hinnan

Vähävaraisia pyrkii tukemaan myös Kalifornian Los Angelesissa toimiva Everytable-ketju, joka haluaa tarjota astetta terveellisempää valmisruokaa. Yrityksen erikoisuutena on hinnoitella annoksensa kunkin kaupunginosan tulotason mukaan, kertoi Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun).

Vähävaraisilla alueilla asiakkaat maksavat ruuastaan vain noin puolet varakkaampien alueiden hinnoista. Valikoimassa on take away -annoksina muun muassa jamaicalaista jerk-kanaa, salaatteja ja meksikolaista ruokaa.

Ketjun taustalla vaikuttaa Groceryships-hyväntekeväisyysjärjestö, joka kertoo haluavansa vaikuttaa ravitsemukseen liittyviin terveysongelmiin Los Angelesin vähävaraisilla alueilla. Järjestön mukaan näillä alueilla elinajanodote on noin kymmenen vuotta alempi kuin kaupungin varakkailla alueilla.

Vähävaraisilla alueilla asukkaat usein hankkivat elantonsa useasta matalapalkkatyöstä. Työpaikasta toiseen siirtymisen kiireessä moni on järjestön mukaan kertonut ehtivänsä syödä vain pikaruoka-annoksen.

Järjestö ilmoittaa haluavansa tarjota heille terveellisemmän valmisruokavaihtoehdon huokeaan hintaan.