Kevät hiipii mattimyöhäisenä – kasvien kukinta viivästynyt selvästi

Kylmä kevät on tehnyt hallaa kasveille. Etelä-Suomessa lämpötilat ovat olleet 2,5-3 astetta tavanomaista alempia.

kevätsää
ylipuutarhuri Pertti Pehkonen tutkii talventähden kukintoa
Talventähti. Ylipuutarhuri Pertti Pehkosen mukaan talventähti kukki Kaisaniemessä kaksi vuotta sitten helmikuussa, mutta nyt vasta toukokuussa.Antti Kolppo / Yle

Tavanomaista myöhäisempi kevät on viivästyttänyt kasvien kukintaa. Asia on pantu merkille Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa Kaisaniemessä, jossa nurmikon vihertämistä ja kukkien puhkeamista vasta odoteltiin tiistaina.

Ylipuutarhuri Pertti Pehkonen kertoo, että kylmyydestä ovat kärsineet etenkin sipulikasvit ja matalajuuriset puut ja pensaat. Kukinnan odotetaan viivästyvän pahimmillaan jopa viikkoja.

– Vielä ovat monet kukkakasvit perässä monen muun vuoden kukkimisaikataulusta. Viime vuonna magnolia kukki jo ajat sitten huhtikuussa ja nyt ei ole ensimmäinenkään vielä auennut. Joillakin kasveilla on tullut ihan kasvuvaurioita. Olen nähnyt jalavan kukkien aivan paleltuneen, sanoo Pehkonen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä-Suomessa lämpötilat ovat olleet tänä keväänä 2,5-3 astetta tavanomaista alempia. Tämä johtuu pitkään jatkuneesta pohjoisvirrasta. Ennusteen mukaan kevään edistyminen junnannee vielä paikallaan ainakin runsaan viikon, sillä yöt voivat olla kylmiä.

Ylipuutarhuri Pertti Pehkonen tutkii onnenpensaan silmuja
Ylipuutarhuri Pertti Pehkonen tutkii onnenpensaan silmuja, jotka ovat yleensä puhjenneet kukkaan toukokuussa.Antti Kolppo / Yle

Koleasta keväästä huolimatta Pehkonen on kevään kukkaloiston suhteen toiveikas. Hän kertoo, että jo vappupyhien aikaan Kaisanniemessä tapahtui muutos parempaan. Kukat olivat alkaneet puhjeta, kun maanantaina paistoi aurinko ja lämpötila nousi roimasti.

– Onneksi suomalaiset kasvilajit ovat aika hyvin osanneet valmistautua tällaiseen keikkuvaan kevääseen. Eihän tämä ole ensimmäinen kerta, kun kevät tulee hitaasti.

Pehkonen muistelee, että edellinen kasvien kannalta vaikea kevät oli kolme vuotta sitten. Silloin pakkanen laski Helsingissä huhtikuussa hänen muistinsa mukaan lähelle 17 astetta.

– Kasvitieteellisessä puutarhassa kuoli lukuisia kasveja ihan silkkaan kylmyyteen. Aika harvoin näitä onneksi on ollut.

Kotipuutarhureita Pehkonen kehottaa malttiin. Vielä ei ole kaikkien pihakasvien istuttamisen aika.

– Kyllä se kevät sieltä joka vuosi tulee, kun on tähänkin asti tullut. Nyt voi vaikkapa jo narsisseja ja orvokkeja istutella, ne kestävät pikkupakkasta.