Mikkelin elinkeinoyhtiö toivoo työrauhaa: ”Paras tulos tulee ottamalla ketterästä yhtiöstä kaikki irti"

Mikkelin myllerryksessä ollut, fuusion ja toimitusjohtajavaihdoksen läpikäynyt Miksei toivoo saavan lisäaikaa näyttöjen antamiseen.

yritysneuvonta
Juha Kauppinen siirtyi Miksein toimitusjohtajaksi elokuussa 2016.
Juha Kauppinen.Petri Vironen / Yle

Miksei Oy syntyi parisen vuotta sitten, kun Mikkelin kaupungin pääosin omistamat kaksi yhtiötä yhdistyivät. Yhtiö tuottaa elinkeinopalveluita kaupungille 1,4 miljoonalla ja pyörittää hanketoimintaa reilulla kolmella miljoonalla eurolla. Työntekijöitä on 30.

Elokuussa pikatahdilla toimitusjohtajaksi entinen hanketoiminnan vetäjä Juha Kauppinen myöntää, että alkuvaihde on ollut melkoista myllerrystä.

Loppukesällä 2016 Miksei oli ajautumassa taloudelliseen ahdinkoon. Ilman kaupungin 250 000 euron lisäpanostusta ja kovia säästötoimia tappio olisi ollut kestämätön.

– Oli monta asiaa samanaikaisesti, kuten kattamattomia fuusiokustannuksia ja epävarmoja hankkeita. Oli tulossa iso tappio, ja jotain piti tehdä. Teimme säästötoimia, kävimme yt-neuvottelut ja tehostimme toimintaamme, Juha Kauppinen kuvailee.

Miksein rooli on noussut vaalien jälkeen asialistalle. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja ja ääniharava Satu Taavitsainen on arvioinut, että aika on ajanut kunnallisten elinkeinoyhtiöiden ohi. Puolueista keskusta ja kokoomus haluaisivat säilyttää yhtiön, ehkä jopa vahvistaa ja tuoda se lähemmäs kaupunginjohtoa.

– Hyvä, että keskustelua käydään, mutta yhtiön näkökulmasta voisi toimia, että pääsisimme näyttämään mihin tällä mallilla päästään. Tarvittaisiin tietynlainen työrauha, Juha Kauppinen sanoo.

Yhtiö on ketterämpi laittamaan asioita käyntiin

Juha Kauppinen

Juha Kauppinen puolustaa yhtiömuotoista toimintatapaa. Toinen vaihtoehto olisi siirtyä osaksi kaupunkiorganisaatiota. Miksei on yhdistänyt aiemmin erilliset neuvonta- ja hankepalvelut. Sillä haetaan kykyä panostaa voimavaroja kulloisenkin ajankohtaisen hankkeen taakse.

– Paras tulos saadaan satsaamalla kehitysyhtiöön ja ottamalla siitä kaikki irti, Juha Kauppinen vakuuttaa.

Useissa kaupungeissa elinkeinoyhtiöistä on luovuttu ja otettu palveluita kaupungin huomaan. Mikkelissä on väläytelty mallia, jossa elinkeinoyhtiön vetäjä olisi mukana kaupunginjohtajan vetämässä kaupungin johtoryhmässä.

– Yhtiö on ketterämpi laittamaan asioita käyntiin. Meillä on hyvät yhteistyöverkostot yrityksiin Mikkelissä ja laajemminkin maakunnassa.