Hyppää sisältöön

Kuka on Suomeen saapuva Sergei Lavrov? Ex-suurlähettiläs: "Sosiaalisesti taitava ja tietyllä tavalla joviaali"

Ulkoministeri Sergei Lavrov, 67, on puhunut Venäjästä suurvaltaa yli kymmenen vuotta. Jos hänellä on viesti Suomen-vierailullaan, se on tarkoituksellinen.

Ulkoministeri Timo Soini tapasi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Moskovassa 6. kesäkuuta 2016. Kuva: Anton Novoderezhkin / AOP

Torstaina Suomen ulkoministerin Timo Soinin vieraaksi saapuu mies, jolle tämänkaltaiset tapaamiset ovat silkkaa rutiinia. Sergei Lavrov on ollut Venäjän ulkoministerinä vuodesta 2004 ja harvalla kollegalla on yhtä monta ministerivuotta takanaan.

Länsikollegat ovat tottuneet kuulemaan Lavrovin kiistävän, pyörtävän ja piikittelevän. Joskus hänen luonnehditaan olevan (siirryt toiseen palveluun) kuin Mr. Njet, Herra Ei. Näin hän seuraisi Neuvostoliiton pitkäaikaisen ulkoministerin Andrei Gromykon torjuvaa neuvottelutaktiikkaa. Lavrov itse on kutsunut vertausta imartelevaksi.

Raudanluja ammattilainen

– Kansainvälisesti hänen statustaan ulkoministerinä on vaikea ylittää, koska hän on ollut virassa niin pitkään, toteaa suurlähettiläs Hannu Himanen, joka jäi eläkkeelle Suomen Moskovan-suurlähettilään tehtävistä viime vuonna.  

– Hän on sosiaalisesti taitava ja tietyllä tavalla joviaalikin, mutta minun kokemukseni valossa hän ei koskaan luovu raudanlujan ammattilaisen roolista, Himanen sanoo.

Lavrov on 67-vuotias. Presidentti Vladimir Putin on uusinut johtoa avainpaikoilla ja aluetasolla ennen ensi vuoden presidentinvaaleja, mutta ulkoministerille eivät eläkepäivät näytä häämöttävän.

Uupumaton Venäjän äänitorvi

Lavrov toistaa Venäjän ydinviestiä väsymättä, kuten Moskovassa tiedotustilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin vieressä:

Venäjä ja Yhdysvallat eivät aio sekaantua Syyrian sisäisiin asioihin, Lavrov totesi – vaikka samaan aikaan Venäjä tukee täysin virallisesti ja avoimesti Syyrian presidentti Bashar al-Assadia sodassa.

Venäjä vaatii puolueetonta tutkintaa kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa, Lavrov muistutti – vaikka samaan aikaan Venäjä on veto-oikeudellaan estänyt YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselmat, joissa olisi vaadittu al-Assadia yhteistyöhön kaasuiskun tutkinnassa. 

Ei päätä, vaan suorittaa

Lavrovin pitkä ura ministerinä kielii Putinin luottamuksesta. Päättäjien ydinpiiriin häntä ei lasketa eikä hän määrää Venäjän ulkopolitiikasta, vaikka hänellä on paikka turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä.

Toimittaja Mihail Zygar kirjoittaa kirjassaan Putinin lähipiiri, että Lavrov on tiettävästi yhden kerran lausunut julki oman mielipiteensä. Hän arvosteli lakiesitystä, jolla haluttiin kieltää lasten adoptointi Venäjältä Yhdysvaltoihin. Tuolloin Lavrov oli yksi monista ministereistä, jotka laskivat väärin ja uskoivat, että Putin ei hyväksyisi lakia.

– [Lavrovin] kävi sääliksi ulkoministeriön byrokraatteja, jotka olivat juuri sopineet Yhdysvaltojen kanssa kahdenvälisen sopimuksen adoptioista, Zygar kirjoittaa.

Perhe pois julkisuudesta

Lavrov on "mannekiini ja julkisivu, kun Venäjä tekee ulkopolitiikkaansa piiritetystä linnoituksestä", eräs kokenut suomalaisdiplomaatti kuvaa ministeriä, joka myös itse tietää arvonsa.

Runsaasti tupakoivasta ministeristä tavataan muistaa pesti Venäjän edustajana YK:ssa. Lavrov oli niskuroinut YK:n muuttumista savuttomaksi työpaikaksi ja todennut, ettei pääsihteerinä toiminut Kofi Annan sentään itse omista järjestön päärakennusta.

Lavrov on käynyt Venäjän arvostetuimman diplomaattikoulun, Moskovan kansainvälisten suhteiden instituutin Mgimon. Vaimo Marija Lavrova pysyttelee pois julkisuudesta. New Yorkissa ja Lontoossa yliopistonsa käynyt tytär Jekaterina Lavrova markkinoi venäläisiä nykytaiteilijoita (siirryt toiseen palveluun)yrityksensä kautta. Aiemmin hän teki pitkään töitä taidehuutokauppakamari Christie'sillä Moskovassa.

Ministeri ei lipsauttele

Lavrov puhuu erinomaista englantia, ranskaa ja sinhalia, joka on pääkieli Sri Lankassa.

Suomeen hänellä ei ole erityistä suhdetta.

Diplomatian kiemurat ovat Lavroville niin tuttuja, että hänen sanomisiaan ei voi tulkita sammakoiksi. Harvoin kuullut voimasanatkin (siirryt toiseen palveluun) vaikuttavat tarkoituksellisilta.

Nyt asialistalla ei ole Suomen ja Venäjän kahdenvälisiä suhteita jäytäviä kiistakysymyksiä. Kansainvälisiä aiheita riittää keskusteltavaksi Suomen arktisen neuvoston puheenjohtajuudesta Ranskan ja Saksan vaaleihin, Korean niemimaan kiristyneeseen tilanteeseen ja Ukrainan ja Syyrian sotiin.

Venäjän kannan Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyyteen Lavrov on vahvistanut suurin piirtein samoin sanoin (siirryt toiseen palveluun) jo pariin otteeseen "sotilaalliseksi ja tekniseksi kysymykseksi" (siirryt toiseen palveluun). Jos Suomi tai Ruotsi liittyisivät Natoon, Venäjän pitäisi reagoida, ja keinot määritellään puolustusministeriössä ja pääesikunnassa.

Lue myös: