Kun ministeri on lähellä uupua, missä vika? "Kukaan ei ole kone"

Tiistain A-studiossa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ja kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa keskustelivat poliitikkojen työpaineista. Rehula kertoi jo aiemmin olleensa lähellä burnoutia vuonna 2014.

työstressi (stressi)
Juha Rehula
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.)Yle

Ministerien työpaineet nousivat puheenaiheeksi sen jälkeen, kun perussuomalaisten työ- ja oikeusministeri Jari Lindström kertoi toissapäivän Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun)työkuormastaan ja sairastumisestaan.

Lindström kuvaili haastattelussa tilannetta, jossa hänellä ei ministerinä ole ollut riittävästi aikaa perehtyä erityisesti oikeusministeriön tontille kuuluviin asioihin. Sittemmin Lindström on sairastunut fyysisesti. Lindströmin mukaan kyse ei ole työuupumuksesta.

A-studiossa tiistaina vieraillut keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula kehaisi hallituskumppanin avoimuutta.

– Jarppa [Jari Lindström], tuo paperimiesäijä Kuusaalta, hän on antanut kasvot sille, että hän on puhunut aidosti ja avoimesti. Että hän meni niin pitkälle, että hän sairastui, Rehula sanoi.

"Minä vain suoritin"

Myös Rehula itse on puhunut julkisuudessa kokemistaan työpaineista. Muutama viikko sitten Demokraatin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Rehula kertoi olleensa lähellä burnoutia syksyllä 2014. Sosiaali- ja terveysuudistusta väännettiin jo tuolloin ja Rehula oli eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana.

– Minä vain suoritin. Olin kokouksissa, johdin niitä. Palaverit tuli pidettyä. Tekemisen intohimo, tämä on elämäntapa, sellainen puuttui, Rehula kuvailee tuntemuksiaan muutaman vuoden takaa.

Rehula puhui A-studiossa myös riittämättömyyden tunteesta ja sen prosessoinnista: tilanteesta jossa pöytä ei ole tyhjä tekemättömistä töistä koskaan. Rehula myös mainitsi, että poliitikkona ei pysty työskentelemään, jos kotiasiat eivät ole kunnossa.

– Kyllähän se meinaa unohtua, että ministerikin on ihminen ja jokainen omine vahvuuksineen ja heikkouksineen. Tämä tehtävä, kaikki se vastuullisuus mikä tähän liittyy, niin sitä pidetään itsestäänselvyytenä ja toiseekseen, kukaan ei kuitenkaan ole kone, Rehula myös sanoi.

A-studiossa poliitikkojen työpaineista keskustelemassa oli myös kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. Sarkomaan mukaan on tärkeää, että työyhteisössä voi puhua avoimesti. Hänen mukaansa työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että työssään saa kannustusta ja innostusta. Sarkomaan mukaan politiikolla on tärkeä rooli itsellään siinä, että työ pysyy aisoissa.

– Ei ole itsekästä huolehtia omasta terveydestä ja työhyvinvoinnista. Se on vastuullista, sanoi Sarkomaa.

Mikä olisi sopiva ministerien määrä?

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen aloittaessa ministereitä oli 14. Ennen hallitusneuvotteluita Sipilä puhui jopa 12 ministerin mahdollisuudesta. Oli hallitusneuvottelujen tulos, että painavat oikeus- ja työministerin salkut yhdistettiin.

Rehula katsoo, että Sipilän tavoite oli hakea hallitukseen kollektiivista yhteistyötä, joka olisi keventänyt työtaakkaa. Rehulan mukaan ei ole olemassa "absoluuttista totuutta"siitä mikä olisi oikea ministerien määrä.

Viime viikolla puoliväliriihessä päätettiin, että ministerien salkkuja lisätään kolmella. Samalla Jari Lindströmin oikeusministerin salkku siirtyy kokoomuksen Antti Häkkäselle.

Aiemmin tiistaina MTV:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)Jari Lindström sanoi, että oikeusministeriö tarvitsee kokopäiväisen ministerin. Hän myös pohti haastattelussa oliko ylipäätään oikea ratkaisu, ettei oikeusministeriöön nimetty omaa ministeriä.

– Nyt jälkiviisaana voin sanoa, että se ei ollut omalta kantiltani katsottuna oikea ratkaisu, mutta nyt on ihan turha voivotella tehtyjä päätöksiä, nyt mennään eteenpäin uusilla ratkaisuilla, Lindström kommentoi MTV:n haastattelussa.

Lindström myös totesi, ettei hänen vointinsa ole vaikuttanut poliittiseen päätöksentekoon, vaan esimerkiksi kaikki hallitusohjelman kirjaukset on viety eteenpäin.